Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023

Τα βιοκαύσιμα κερδίζουν έναντι του υδρογόνου στις "προτιμήσεις" των ευρωπαϊκών πετρελαϊκών - Οκτώ φορές περισσότερες οι επενδύσεις μέχρι το 2030

 



Κατά συντριπτική πλειοψηφία κερδίζουν τα βιοκαύσιμα έναντι του υδρογόνου στην απορρόφηση επενδύσεων στα business plan των ευρωπαϊκών πετρελαϊκών εταιρειών.

Σύμφωνα με νεότερη έκθεση της..

ΜΚΟ Transport % Environment, τα κεφάλαια που διατίθενται στον τομέα των βιώσιμων καυσίμων ξεπερνούν κατά οκτώ φορές τα αντίστοιχα για το υδρογόνο.

Πιο συγκεκριμένα, από τα 39 δισεκατομμύρια ευρώ που σχεδιάζει να διαθέσει ο κλάδος της διύλισης σε προγραμματισμένες επενδύσεις στον τομέα των εναλλακτικών καυσίμων μέχρι το 2030, το 75% αφορά στην αύξηση της παραγωγής βιοκαυσίμων.





Περίπου 2 έως 3 δισεκατομμύρια ευρώ θα επενδυθούν  σε μονάδες για υδροποιημένο φυτικό έλαιο (HVO), διπλασιάζοντας την παραγωγική δυναμικότητα του εν λόγω βιοκαυσίμου στους δέκα μεγατόνους μέχρι το 2030. Αυτό σημαίνει τέσσερις φορές υψηλότερα από αυτό που μπορεί να ληφθεί με βιώσιμο τρόπο εντός ΕΕ, σύμφωνα με την έκθεση. Μάλιστα προειδοποιεί για μαζικές εισαγωγές «αμφίβολης» ποιότητας μαγειρικού λαδιού ως πρώτη ύλη από το εξωτερικό.

«Οι παραγωγοί πετρελαίου προωθούν το υδρογόνο ως το μεγάλο στοίχημα για το μέλλον, ωστόσο στην πραγματικότητα οι επενδύσεις τους στο πράσινο υδρογόνο είναι οικτρές», σημειώνει ο Διευθυντής Ηλεκτρικής Ενέργειας και Ενέργειας Geert Decock. «Αντίθετα, εστιάζουν την νέα δυναμικότητα διύλισης στα βιοκαύσιμα τα οποία δεν μπορούν να καλύψουν βιώσιμα τις παγκόσμιες μεταφορές ανάγκες. Αυτή δεν είναι μια βιομηχανία που διευρύνει τα όρια της καθαρής τεχνολογίας».

Η Shell, η BP, η Total, η Eni και η Repsol επενδύουν περίπου 6.5 δισεκατομμύρια ευρώ στο μπλε υδρογόνο (πρόκειται για το υδρογόνο που παράγεται από το φυσικό αέριο με την υποστήριξη της τεχνολογίας δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα). Πρόκειται για διπλάσιες επενδύσεις συγκριτικά με αυτές που δαπανώνται για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου και e-καυσίμων όπως e μεθανίου και e κηροζίνης (που παράγονται από πράσινη ηλεκτρική ενέργεια, νερό και διοξείδιο του άνθρακα).


Από το energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου