Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022

Πανευρωπαϊκή πρωτοπορία για τη νέα μονάδα αποθήκευσης καυσίμων της ΕΚΟ Κύπρου στο Βασιλικό: Ενεργειακή αυτονομία, με σύστημα φωτοβολταϊκών και αποθήκευσης

 



Μια από τις ελάχιστες μονάδες τέτοιου μεγέθους στην Ευρώπη που θα είναι ενεργειακά αυτόνομη ετοιμάζεται να γίνει η νέα μονάδα αποθήκευσης καυσίμων της ΕΚΟ Κύπρου στο Βασιλικό, μετά την ολοκλήρωση, σε λίγους μήνες, της εγκατάστασης συστοιχίας φωτοβολταϊκών..

συλλεκτών, που σε συνδυασμό με συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, θα μπορούν να καλύπτουν κατά 90% την τρέχουσα κατανάλωσή της.

Η υπερσύγχρονη μονάδα της θυγατρικής της HELLENiQ ENERGY θα έχει συνολική ισχύ 0,316 MW και ετήσια παραγωγή 460 MWh, που ισοδυναμεί με εξοικονόμηση εισαγωγής 110.000 λίτρων συμβατικών καυσίμων το χρόνο.

Η συνολική χωρητικότητα της εγκατάστασης, που διαθέτει 11 δεξαμενές, είναι τα 69.000 κυβικά, με πρόνοιες να αυξηθεί περαιτέρω, με δύο νέες δεξαμενές 6.000 κυβικών.

Επιπλέον, οι εγκαταστάσεις περιέχουν μονάδα ανάκτησης ατμών, η οποία ελέγχει τις εκπομπές ρύπων, ενώ υπάρχει και ελαιοδιαχωριστής προκειμένου οι ενδεχόμενες απώλειες από ελαιώδη ύδατα να κατευθύνονται σε συγκεκριμένο σύστημα και ν’ αποφεύγονται οι διαρροές προς το περιβάλλον.

Χάρη στην εφαρμογή των αυστηρότερων και πιο εξελιγμένων δεικτών περιβαλλοντικής υπευθυνότητας αποφεύγονται εκπομπές 330 τόνων αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα ετησίως.

Η ΕΚΟ Κύπρου παρουσίασε τη μονάδα, τα έργα για την οποία ολοκληρώθηκαν σε μόλις 16 μήνες, σε δημοσιογράφους την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου, ξεναγώντας τους στις εγκαταστάσεις της.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της θυγατρικής του Ομίλου HELLENiQ ENERGY, κ. Γιώργος Γρηγοράς ανέφερε σχετικά: «Είμαι πολύ χαρούμενος που σήμερα είχαμε την ευκαιρία να σας παρουσιάσουμε και να δείτε από κοντά τις δυνατότητες της μονάδας μας και ακόμα περισσότερο που είδα στα πρόσωπά σας τον ενθουσιασμό από όλα όσα έχετε δει. Είμαστε πολύ περήφανοι για τις εγκαταστάσεις μας και τη δουλειά που γίνεται από το προσωπικό μας στο Βασιλικό. Καταστούμε ενεργειακά αυτόνομη την μονάδα ενώ προσθέτουμε συνεχώς καινοτομίες με τα οφέλη τους να φτάνουν στον τελικό καταναλωτή. Παράλληλα, συνεχίζουμε να κάνουμε σταθερά βήματα προς την ενεργειακή μετάβαση και στηρίζουμε με την ενέργειά μας ένα βιώσιμο μέλλον για όλους».

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος της μονάδας, κ. Κωνσταντίνος Καραολής ανέφερε ότι πρόκειται για μια επένδυση 30 εκατ. ευρώ, με τις προδιαγραφές των εγκαταστάσεων τα πληρούν τα πιο σύγχρονα πρότυπα - API, καθώς και προδιαγραφές πυρόσβεσης NFPA, με τη μονάδα, αξιοποιώντας πρωτοποριακή ψηφιακή τεχνολογία, να έχει δυνατότητα ταυτόχρονου εφοδιασμού 10 τύπων προϊόντων, που διατίθενται στους καταναλωτές.


Από το energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου