Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2022

Η Ιταλία εκδίδει «παρηγορητική επιστολή» για να αποτρέψει τη διακοπή λειτουργίας του διυλιστηρίου της Lukoil





 Οι ιταλικές αρχές παρείχαν στη Lukoil μια «παρηγορητική επιστολή» για να βοηθήσουν ένα  διυλιστήριο  που κατέχει στη Σικελία να λάβει τραπεζική χρηματοδότηση για να αγοράσει μη ρωσικό πετρέλαιο και να παραμείνει..

σε λειτουργία, δήλωσαν στο Reuters την Παρασκευή δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

 Η κίνηση στοχεύει να αποτρέψει τις ανησυχίες ότι το διυλιστήριο ISAB της Lukoil , το οποίο αντιπροσωπεύει περίπου το 20% της ιταλικής ικανότητας διύλισης , σταματά να λειτουργεί λόγω εμπάργκο στο θαλάσσιο ρωσικό πετρέλαιο που τίθεται σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου.

Η ISAB αναγκάστηκε να βασίζεται αποκλειστικά στο ρωσικό πετρέλαιο αφού οι πιστώτριες τράπεζες σταμάτησαν τη χρηματοδότηση και σταμάτησαν να παρέχουν εγγυήσεις που απαιτούνται για την αγορά πετρελαίου από εναλλακτικούς προμηθευτές.

Αν και η Lukoil δεν έχει πληγεί από διεθνείς κυρώσεις κατά της Ρωσίας, οι προμηθευτές και οι πιστώτριες τράπεζες της ISAB ήταν επιφυλακτικοί όσον αφορά τις συναλλαγές με μια ρωσική οντότητα.

Η επιστολή αναφέρει ότι η Lukoil δεν πρέπει να περιοριστεί στις δραστηριότητές της, δεδομένου ότι δεν της έχουν επιβληθεί κυρώσεις, σε μια προσπάθεια να καθησυχαστούν οι προμηθευτές και οι πιστωτές της ISAB.

Το ασφαλές πάσο της κυβέρνησης προέρχεται από την Επιτροπή Οικονομικής Ασφάλειας, η οποία διοικείται και προεδρεύεται από το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών και είναι υπεύθυνη για την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Η Lukoil δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχόλιο.

Το εργοστάσιο της ISAB απασχολεί άμεσα περίπου 1.000 εργαζόμενους στο νότιο νησί της Σικελίας και τα συνδικάτα χαιρέτησαν την κίνηση της κυβέρνησης.

"Το εργοστάσιο είναι ένας σημαντικός πυλώνας της τοπικής οικονομίας και είναι καθησυχαστικό να γνωρίζουμε ότι μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί", δήλωσε στο Reuters ο Fiorenzo Amato, τοπικός ηγέτης του συνδικάτου CGIL.

Με την επιστολή, η νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Γιώργη Μελώνη προσπαθεί να κερδίσει χρόνο για να συμφωνήσει για την πώληση του εργοστασίου. Η US Crossbridge Energy Partners, μια επενδυτική πλατφόρμα που ειδικεύεται σε έργα ενεργειακής μετάβασης, είναι μεταξύ των μερών που ενδιαφέρονται να αγοράσουν το  διυλιστήριο .

Ο Αντόνιο Νισίτα, γερουσιαστής του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος που είχε προτρέψει την κυβέρνηση να δράσει γρήγορα, είπε ότι η επιστολή θα επιτρέψει στις τράπεζες να ανοίξουν πιστωτικές γραμμές στην ISAB.

"Ελπίζω ότι οι τράπεζες θα παράσχουν αμέσως χρηματοδότηση στην ISAB", είπε η Nicita, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να εξετάσει το ενδεχόμενο να αναλάβει τον έλεγχο του εργοστασίου.

Η ISAB συζήτησε το θέμα με τις κυβερνητικές αρχές σε συνάντηση της 17ης Οκτωβρίου, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των τραπεζών Intesa Sanpaolo και UniCredit, με την κρατική εταιρεία εξαγωγικών πιστώσεων SACE επίσης.

Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν γύρω από τη δυνατότητα κρατικής χρηματοδότησης από την Intesa και την UniCredit με εγγυήσεις από τη SACE.

 (Reuters) 


Από το hydrocarbonprocessing.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου