Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2022

Ξεκινά η παραγωγή του μεγαλύτερου εργοστασίου παραγωγής CO2 σε μεθανόλη στον κόσμο

 





Το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής CO2 σε μεθανόλη εμπορικής κλίμακας στον κόσμο ξεκίνησε την παραγωγή στο Anyang, στην επαρχία Henan, στην Κίνα. Η εγκατάσταση αιχμής είναι η πρώτη του τύπου της στον κόσμο που παράγει μεθανόλη - ένα πολύτιμο καύσιμο και χημική πρώτη ύλη - σε αυτή..

την κλίμακα από δεσμευμένα απόβλητα διοξειδίου του άνθρακα και αέρια υδρογόνου.  

Η διαδικασία παραγωγής του εργοστασίου βασίζεται στην τεχνολογία Εκπομπών σε Υγρά (ETL) που αναπτύχθηκε από την Carbon Recycling International (CRI) και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ισλανδία. Η νέα εγκατάσταση μπορεί να συλλάβει 160.000 τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, κάτι που ισοδυναμεί με την απομάκρυνση περισσότερων από 60.000 αυτοκινήτων από το δρόμο. Το δεσμευμένο διοξείδιο του άνθρακα στη συνέχεια αντιδρά με το ανακτηθέν υδρογόνο στο ιδιόκτητο σύστημα αντιδραστήρα ETL της CRI με την ικανότητα να παράγει 110.000 τόνους μεθανόλης ετησίως.

Η επιτυχημένη εκκίνηση σηματοδοτεί το τέλος ενός διετούς έργου και μιας πολύμηνης φάσης ανάθεσης. Μετά την υπογραφή από την ομάδα τεχνικής υπηρεσίας του CRI, οι λειτουργίες του εργοστασίου βρίσκονται πλέον στα χέρια της Shunli, της εταιρείας του έργου (που ανήκει κατά πλειοψηφία στον Όμιλο Henan Shuncheng).  

Αυτό το εμβληματικό εργοστάσιο αντιπροσωπεύει την επίτευξη ενός σημαντικού ορόσημου στη συνεχή ανάπτυξη της τεχνολογίας δέσμευσης και χρήσης άνθρακα (CCU), καθώς και την πρόοδο της βιομηχανίας προς μια κυκλική οικονομία άνθρακα.  

Στο επίκεντρο της διαδικασίας βρίσκεται ο κατά παραγγελία αντιδραστήρας της CRI που χρησιμοποιεί εξειδικευμένους καταλύτες για τη μετατροπή των αερίων τροφοδοσίας άνθρακα και υδρογόνου σε μεθανόλη χαμηλής έντασης άνθρακα. Ολόκληρη η μονάδα ζυγίζει περίπου 84 τόνους ή το βάρος ενός πλήρως φορτωμένου Boeing 737. Ο αντιδραστήρας είναι τοποθετημένος σε ειδικό πλαίσιο από χάλυβα και συνδέεται με έναν εξειδικευμένο συμπιεστή αερίου και μια στήλη απόσταξης που έχει ύψος λίγο λιγότερο από 70 μέτρα.  

Η διαδικασία ETL χρησιμοποιεί εκπομπές που διαφορετικά θα είχαν απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα, παράγοντας υγρή μεθανόλη — από διοξείδιο του άνθρακα που ανακτάται από τις υπάρχουσες εκπομπές παραγωγής ασβέστη και υδρογόνο που ανακτάται από αέριο φούρνου οπτάνθρακα. Η παραγωγή και η χρήση μεθανόλης έχει αυξηθεί ραγδαία στην Κίνα τα τελευταία χρόνια και αυτή η νέα μέθοδος παραγωγής προσφέρει μια εναλλακτική λύση στην παραδοσιακή μεθανόλη με βάση τον άνθρακα που παράγεται επί του παρόντος στην Κίνα, μειώνοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και βελτιώνοντας την ποιότητα του αέρα.  

Ο Björk Kristjánsdóttir, Διευθύνων Σύμβουλος της CRI, τονίζει τη σημασία της έναρξης λειτουργίας του εργοστασίου, «Είμαστε περήφανοι που υλοποιήσαμε με επιτυχία αυτό το σημαντικό έργο και φέραμε την φιλική προς το περιβάλλον τεχνολογία ETL στην παγκόσμια αγορά. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που μπορούμε να προσφέρουμε την αποδεδειγμένη τεχνική μας λύση για την παραγωγή ενός πολύτιμου προϊόντος απευθείας από ροές απορριμμάτων. Αυτό μπορεί να υποστηρίξει τη μεγάλης κλίμακας μείωση των εκπομπών CO2 και να βοηθήσει στη διευκόλυνση της ενεργειακής μετάβασης. Με την αυξημένη ζήτηση για τέτοιες λύσεις, ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να έχουμε ουσιαστικό αντίκτυπο αναπτύσσοντας την τεχνολογία με τους σημερινούς και μελλοντικούς μας συνεργάτες».

Το δεύτερο έργο της CRI στην Κίνα ανακοινώθηκε πέρυσι και είναι ήδη σε καλό δρόμο. Αναμένεται να κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο το δεύτερο εξάμηνο του 2023.


Από το hydrocarbonprocessing.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου