Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022

Σε... χαμηλές πτήσεις τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου στην Ευρώπη

 




Ενώ ο OPEC+ ετοιμάζεται να θέσει από τον ερχόμενο μήνα σε εφαρμογή την απόφαση για μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου κατά 2 εκατ. βαρέλια, σε μια ένδειξη ανομολόγητης αλληλεγγύης προς τη Ρωσία που απειλείται με εμπάργκο στο πετρέλαιό της από την G7 και την Ε.Ε., τα ευρωπαϊκά στρατηγικά..

αποθέματα πετρελαίου βαίνουν μειούμενα.

Αυτό τουλάχιστον καταδεικνύουν τα στοιχεία της Eurostat για το διάστημα μέχρι και τον περασμένο Ιούλιο. Οι 27 χώρες της Ε.Ε. διέθεταν τότε 103,6 εκατ. τόνους αποθέματα ασφαλείας σε αργό πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου, λίγο υψηλότερα από το ιστορικό χαμηλό του Ιουνίου (101 εκατ. τόνοι). Από το σύνολο των αποθεμάτων πετρέλαιο ντίζελ ήταν τα 35,9 εκατ. τόνοι και βενζίνη τα 9,8 εκατ. τόνοι.




Η μείωση των αποθεμάτων σε σχέση με τον Ιανουάριο προέκυψε από τις έκτακτες αποδεσμεύσεις που επιτράπηκαν στα κράτη-μέλη τον Μάρτιο και τον Απρίλιο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όταν η τιμή του Brent εκτοξεύθηκε πάνω από τα 120 δολάρια το βαρέλι.

Από τον Ιούλιο, ωστόσο, η Ε.Ε. έθεσε στα κράτη-μέλη νέα ελάχιστα επίπεδα για τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου, από τα οποία ορισμένα κράτη-μέλη υστερούσαν αισθητά, όπως φαίνεται στο παραπάνω γράφημα (Ρουμανία, Βουλγαρία, Βαλτικές Χώρες κ.ά.). Η Ελλάδα, πάντως, φαίνεται πως βρίσκεται στην «ασφαλή ζώνη» από άποψη αποθεμάτων.

Οσο για τα εμπορικά αποθέματα πετρελαίου –δηλαδή αυτά που διαθέτουν τα διυλιστήρια- τον Ιούλιο έφταναν τους 51,4 εκατ. τόνους στις 27 χώρες της Ε.Ε. Το ιστορικό χαμηλό τους (44 εκατ. τόνοι) είχε καταγραφεί τον περσινό Δεκέμβριο. Τα ελληνικά εμπορικά αποθέματα πετρελαίου τον Ιούλιο ήταν 461.553 τόνοι.

Προς το παρόν πάντως, παρά την αναμενόμενη μείωση της πετρελαϊκής παραγωγής, η τιμή του Brent κινήθηκε πτωτικά χθες, κάτω από τα 90 δολάρια το βαρέλι


Από το efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου