Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022

Nord Stream 1 kai 2: Ποιος Βρίσκεται Πίσω Από την Καταστροφή των Αγωγών στη Βαλτική;

 



Μυστηριώδεις εκρήξεις, διαρροές μεθανίου και γιγάντιες φυσαλίδες φυσικού αερίου στη Βαλτική Θάλασσα – υποτιθέμενη δολιοφθορά δύο ευρωπαϊκών αγωγών έχουν τροφοδοτήσει την ανησυχία για επιθέσεις σε υποδομές και ένα νέο στάδιο υβριδικού πολέμου. Τρεις διαρροές εντοπίστηκαν στους αγωγούς Nord Stream που συνδέουν..

τη Ρωσία με τη Γερμανία, όλες σε διεθνή ύδατα λίγο έξω από το νησί Bornholm, που βρίσκεται στη μέση της Βαλτικής Θάλασσας και ανήκει στη Δανία

Κανένας από τους αγωγούς δεν ήταν σε λειτουργία καθώς οι προμήθειες στο Nord Stream 1 σταμάτησαν αυτόν τον μήνα από τη Ρωσία και ο Nord Stream 2 δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία αφού η Γερμανία ακύρωσε τη διαδικασία έγκρισής του. Οι διαρροές συνέπεσαν με το άνοιγμα ενός νέου αγωγού μεταξύ της Νορβηγίας, του μεγαλύτερου πλέον προμηθευτή αερίου της Ευρώπης, και της Πολωνίας.


Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής;

Το πρώτο σημάδι ότι κάτι περίεργο συνέβη ήρθε το πρωί της Δευτέρας όταν Γερμανοί σεισμολόγοι εντόπισαν μια απότομη αύξηση της δραστηριότητας που συνέπεσε με τη διαρροή στον Nord Stream 2 σύμφωνα με αναφορές από τη Δανία,  το βράδυ της ίδιας ημέρας. Φωτογραφίες από την Planet Labs, έναν πάροχο δορυφορικών φωτογραφιών, που τραβήχτηκαν το πρωί της Δευτέρας δείχνουν μια αφρώδη μάζα διαμέτρου περίπου 700 μέτρων. Οι σεισμολόγοι ανέφεραν νέα έξαρση το βράδυ της Δευτέρας, η οποία πιθανώς συνέπεσε με τις δύο διαρροές στον αγωγό Nord Stream 1 που ανακοίνωσαν οι λιμενικές αρχές της Σουηδίας το πρωί της Τρίτης. Σουηδοί σεισμολόγοι δήλωσαν ότι οι δύο ισχυρές εξάρσεις στη σεισμική δραστηριότητα προσιδιάζουν σε εκρήξεις και όχι σε φυσικά γεγονότα όπως οι σεισμοί.

Οι διαρροές σημειώθηκαν στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες της Δανίας και της Σουηδίας και όχι στα χωρικά τους ύδατα. Οι πρωθυπουργοί και των δύο χωρών τόνισαν ότι καθώς οι διαρροές έγιναν σε διεθνή ύδατα, δεν υπήρξε επίθεση ούτε κατά της Δανίας ούτε της Σουηδίας.

Κανένα από τα δύο σημεία δεν βρίσκεται σε πολυσύχναστα ύδατα. Βρίσκονται ακριβώς έξω από μια μεγάλη θαλάσσια περιοχή που έχει οριστεί για χρήση από τον στρατό της Δανίας ως περιοχή εκπαιδευτικών βολών και η οποία έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για την εκτόξευση ορισμένων μη στρατιωτικών διαστημικών πυραύλων.

Οι τρεις διαρροές - δύο στον αγωγό Nord Stream 1 βορειοανατολικά του Bornholm και μία στον αγωγό Nord Stream 2 νοτιοανατολικά του νησιού - προκάλεσαν αναταραχές στη θάλασσα πλάτους έως και 1 χιλιομέτρου, σύμφωνα με τις δανικές ένοπλες δυνάμεις.

Οι ειδικοί δήλωσαβ ότι ανησυχούν για την ποσότητα μεθανίου που ήταν πιθανό να είχε διαρρεύσει. Οι διαρροές «κινδυνεύουν να προκαλέσουν κλιματική και οικολογική καταστροφή», δήλωσε ο Στέφανο Γκράσι, επικεφαλής του επιτελείου του Επιτρόπου Ενέργειας της ΕΕ.


Τι θα μπορούσε να έχει προκαλέσει τις διαρροές;

Η άμεση υποψία ήταν ότι επρόκειτο για πράξεις δολιοφθοράς. Οι πρωθυπουργοί της Πολωνίας και της Δανίας επισήμαναν αμέσως ότι ήταν απίθανο να ήταν ατυχήματα.

Κάθε χαλύβδινος σωλήνας των αγωγών έχει πάχος περίπου 4 εκατοστά και επικαλύπτεται με έως και 11 εκατοστά σκυρόδεμα, με αποτέλεσμα κάθε τμήμα 12 μέτρων να ζυγίζει περίπου 24 τόνους, σύμφωνα με τον χειριστή του αγωγού, Nord Stream. Οι δύο διαρροές στον Nord Stream 1 είναι σχετικά κοντά μεταξύ τους και μόνο περίπου 15 χιλιόμετρα από έναν πολυσύχναστο δίαυλο διέλευσης πλοίων.

Η διαρροή Nord Stream 2, ωστόσο, βρίσκεται περίπου 80 χιλιόμετρα νότια, σε μια ακόμη πιο ήσυχη περιοχή της θάλασσας. Υπάρχει μικρή κίνηση πλοίων καθώς καλύπτεται βορειοδυτικά από το νησί Bornholm. Η περιοχή πρακτικής στρατιωτικής βολής, η οποία υπόκειται σε περιορισμούς όταν χρησιμοποιείται, βρίσκεται μόλις 5 χιλιόμετρα βόρεια.

Ο Björn Lund, μέλος του σουηδικού δικτύου σεισμολόγων, είπε στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό SVT ότι εκτιμά ότι θα χρειάζονταν περισσότερα από 100 κιλά δυναμίτη ή TNT για να προκληθούν τέτοιες μεγάλες εκρήξεις. Ο H I Sutton, ειδικός στα υποβρύχια, έγραψε στο Twitter ότι οι διαρροές έγιναν σε θάλασσα με βάθος μόλις 70 μέτρων. Υπέθεσε ότι εάν η Ρωσία συμμετείχε στη δολιοφθορά, πιθανότατα πραγματοποιήθηκε με υποβρύχια drones και δύτες και όχι υποβρύχια.

 Ένας ενεργειακός αναλυτής υπέθεσε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιήσει «κακόβουλους χοίρους», αναφερόμενος στα μηχανήματα καθαρισμού και επιθεώρησης του αγωγού που είναι γνωστά στη βιομηχανία ως «γουρούνια» που χρησιμοποιούνται για την εύρεση βλαβών ή την απομάκρυνση των μπλοκαρισμάτων στους αγωγούς.


Ποιος θα μπορούσε να είναι πίσω από αυτό;

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, τόνισε ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με τη βιαστική εξαγωγή συμπερασμάτων.

«Αυτό είναι κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό για να τεθούν όλα τα δεδομένα στο τραπέζι και επομένως αυτό είναι κάτι που θα εξετάσουμε προσεκτικά τις επόμενες ώρες και ημέρες», είπε.

 Ο Ράντεκ Σικόρσκι, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, υπονόησε ότι οι διαρροές ήταν αποτέλεσμα δολιοφθοράς από τις ΗΠΑ, δημοσιεύοντας μια φωτογραφία μιας από τις διαρροές συνοδεύοντάς την με τις λέξεις: «Σας ευχαριστώ, ΗΠΑ».

Υπενθυμίζεται ότι ο Nord Stream 2 σχεδιάστηκε για να επιτρέπει στις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου να παρακάμπτουν την Ουκρανία και πριν από την εισβολή του Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε δηλώσει: «Εάν η Ρωσία εισβάλει». . . τότε δεν θα υπάρχει πλέον Nord Stream 2. Θα δώσουμε ένα τέλος σε αυτό».

Όμως οι Ουκρανοί αξιωματούχοι έσπευσαν «να κουνήσουν το δάχτυλο» στη Μόσχα. Ο Mikhailo Podolyak, σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, είπε ότι οι διαρροές δεν ήταν «τίποτε άλλο από μια τρομοκρατική επίθεση που σχεδίασε η Ρωσία και μια επιθετική ενέργεια προς την ΕΕ».

Από την πλευρά της Ρωσίας, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε την Τετάρτη ότι οι ισχυρισμοί για ανάμειξη της Ρωσίας ήταν «πολύ προβλέψιμα ανόητοι και παράλογοι», σύμφωνα με το Interfax.


Τι ακολουθεί;

 Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί η ανησυχία στους δυτικούς κύκλους πληροφοριών ότι η Ρωσία δοκιμάζει την ευπάθεια των υποδομών ζωτικής σημασίας σε ορισμένες χώρες. Ένα από τα δύο καλώδια οπτικών ινών που συνδέουν τη νορβηγική ηπειρωτική χώρα με το αρκτικό αρχιπέλαγος του Σβάλμπαρντ κόπηκε τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, με την αστυνομία να αποδίδει το συμβάν σε ανθρώπινη δραστηριότητα.

Η Νορβηγία ανέφερε, επίσης, τη Δευτέρα ότι άγνωστα μη επανδρωμένα αεροσκάφη πετούν κοντά σε πολλές εξέδρες πετρελαίου και φυσικού αερίου εδώ και αρκετούς μήνες, πράγμα που προκάλεσε τη δειξαγωγή ερευνών από την αστυνομία και τις υπηρεσίες πληροφοριών.

Οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας την περασμένη εβδομάδα ισχυρίστηκαν ότι απέτρεψαν μια προγραμματισμένη ουκρανική επίθεση στον αγωγό TurkStream που τροφοδοτεί την Τουρκία και τμήματα της νότιας Ευρώπης, αν και το Κίεβο απέρριψε τους ισχυρισμούς.

 Μια δυτική πηγή ασφαλείας ανέφερε ότι ο ρωσικός ισχυρισμός θα ήταν συνεπής με άλλες παραπλανητικές επιχειρήσεις «ψευδής σημαίας» από τη Μόσχα για τη διάδοση αμφιβολιών και υποψιών για το ποιος ήταν πίσω από οποιεσδήποτε επόμενες επιθέσεις.

Οι αναλυτές αναφέρουν ότι το χειρότερο σενάριο για την Ευρώπη θα ήταν η δολιοφθορά ενός ενεργού αγωγού, όπως αυτός μεταξύ της Νορβηγίας -τώρα του μεγαλύτερου προμηθευτή αερίου της μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία- και της υπόλοιπης Ευρώπης. Από την πλευρά του, το Όσλο το βράδυ της Τρίτης αύξησε το επίπεδο ετοιμότητας των εγκαταστάσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου του καθώς επικρατεί ευρεία ανησυχία στη Νορβηγία.


των Richard Milne (Όσλο) και Chris Cook (Λονδίνο) / Financial Times


Από το energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου