Σάββατο 18 Ιουνίου 2022

Προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία για το στρατηγικό απόθεμα πετρελαίου στις ΗΠΑ

 



Το στρατηγικό απόθεμα πετρελαίου των ΗΠΑ απομειώνεται με ραγδαίους ρυθμούς, γεγονός που θα δυσκολέψει πολύ τα πράγματα όταν ολοκληρωθεί.

Ειδικά την προηγούμενη εβδομάδα, οι αντλήσεις αυξήθηκαν σε επίπεδα άνω του 1 εκατ. βαρελιών ανά ημέρα, δηλαδή ..

σε ιστορικά υψηλά. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί στην παραγωγή μιας μεσαίας πετρελαιοπαραγωγού χώρας, όπως η Ανγκόλα, όπως τονίζει σχετικά σε άρθρο του το Bloomberg.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το απόθεμα βρισκόταν πέρυσι στα επίπεδα των 650 εκατ. βαρελιών και ως τον Οκτώβριο που θα ολοκληρωθεί η άντληση προβλέπεται να υποχωρήσει στα 350 εκατ. βαρέλια, δηλαδή στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 ετών.

Αν υποθέσουμε ότι θα αντληθούν συνολικά 300 εκατ. βαρέλια όλο αυτό το διάστημα, θα πρέπει να αναπληρωθούν στη συνέχεια σταδιακά. 

Αν διαιρέσουμε τα 300 εκατ. βαρέλια με μια περίοδο αναπλήρωσης 10 μηνών, προκύπτει μια ζήτηση για 1 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα παραπάνω από το φυσιολογικό που θα ασκήσει πίεση στην παγκόσμια αγορά. Σε αυτά τα 1 εκατ. βαρέλια θα πρέπει βεβαίως να προστεθούν και τα αντίστοιχα των υπολοίπων μελών του ΙΕΑ που επίσης άντλησαν ποσότητες από τα στρατηγικά τους αποθέματα. Άρα μιλάμε για ένα αριθμό πιο κοντά στα 2 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα σε βάθος 10 μηνών.

Όπως είναι φυσικό, η περίοδος αναπλήρωσης μπορεί να επεκταθεί π.χ. στους 20 μήνες και τότε μειώνεται στο μισό η παραπάνω ημερήσια ζήτηση, αλλά και πάλι 1 εκατ. παραπάνω βαρέλια κάθε μέρα θα είναι μια σημαντική άνοδος της ζήτησης.

Η επίδραση των αντλήσεων από το στρατηγικό απόθεμα για τις τιμές υπήρξε μικρή έως αμελητέα μέχρι στιγμής, καθώς η αγορά γνωρίζει ότι πρόκειται για ένα προσωρινό και τεχνητό μέτρο, το οποίο παράλληλα εκφράζει αδυναμία. Αντιθέτως, η ζήτηση για αναπλήρωση του στρατηγικού αποθέματος θα είναι 100% πραγματική.

Τέλος, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο παράτασης των αντλήσεων από τα στρατηγικά αποθέματα πέραν του Οκτωβρίου, πράγμα που μπορεί να δώσει μια σύντομη ανάσα στην αγορά, αλλά θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο τα πράγματα αργότερα.


Από το energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου