Τετάρτη 4 Μαΐου 2022

Το γερμανικό διυλιστήριο Leuna της Total θα συνεχίσει τις εισαγωγές ρωσικού αργού τον Μάιο

 


Το διυλιστήριο Leuna της TotalEnergies με 240.000 βαρέλια την ημέρα στη Γερμανία πρόκειται να συνεχίσει να εισάγει ρωσικό αργό πετρέλαιο μέσω του αγωγού Druzhba τουλάχιστον όλο τον Μάιο, σύμφωνα με δύο πηγές με γνώση του θέματος.

Η Γερμανία προσπαθεί..

να απογαλακτιστεί από το ρωσικό αργό πετρέλαιο, το οποίο τροφοδοτεί όχι μόνο τη Leuna αλλά και το διυλιστήριο PCK Schwedt 233.000 bpd (C}RO7309414219) , το οποίο ανήκει κατά πλειοψηφία στη ρωσική Rosneft (ROSN.MM) , με μια επιλογή να είναι η απαλλοτρίωση του Schwedt .

Οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αποφύγει μέχρι στιγμής να στοχεύσουν το πετρέλαιο από τη Ρωσία, αλλά πολλοί έμποροι και διυλιστήρια επέλεξαν να μειώσουν τις αγορές ρωσικού αργού και διυλισμένων προϊόντων για να αποφύγουν την παραβίαση των κυρώσεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ρωσίας και τη φήμη. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει περαιτέρω κυρώσεις που αναμένεται να στοχεύουν στο πετρέλαιο, σύμφωνα με διπλωμάτες. 

Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η εξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου έχει συρρικνωθεί στο 12% από 35%.

Ερωτηθείς να διευκρινίσει πού πήγε το υπόλοιπο 12%, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας της Γερμανίας είπε στις 29 Απριλίου ότι ήταν ένα πρόχειρο ποσοστό που περιελάμβανε τους Schwedt και Leuna. (C}RO7309414314)

Η TotalEnergies δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό. Είπε τον περασμένο μήνα ότι θα τερματίσει τα ρωσικά συμβόλαια προμήθειας πετρελαίου για το διυλιστήριο Leuna το συντομότερο δυνατό και το αργότερο μέχρι το τέλος του 2022, θέτοντας σε εφαρμογή εναλλακτικές λύσεις εισάγοντας πετρέλαιο μέσω Πολωνίας.

Η TotalEnergies εισάγει 300.000-350.000 τόνους ρωσικού αργού πετρελαίου Urals το μήνα μέσω του αγωγού Druzhba για να τροφοδοτήσει τη Leuna στο πλαίσιο μακροπρόθεσμων συμβάσεων με την Surgutneftegaz και την Gazpromneft, είπε μια από τις πηγές.

Ένας αγωγός από το λιμάνι του Ρόστοκ μπορεί να τροφοδοτήσει μέρος αυτού που τροφοδοτεί η Druzhba με την PCK Schwedt και ορισμένοι όγκοι θα μπορούσαν να εκτραπούν από την Πολωνία, η οποία επίσης επιδιώκει να αντικαταστήσει το ρωσικό αργό στην αλυσίδα εφοδιασμού καυσίμων. 

Ο Habeck είπε επίσης ότι η Γερμανία ήταν έτοιμη να χρησιμοποιήσει τα εθνικά της αποθέματα πετρελαίου για να τροφοδοτήσει τη Leuna και την PCK Schwedt, των οποίων οι μέτοχοι περιλαμβάνουν τη Shell (SHEL.L) και την ENI (ENI.MI).

Από το reuters.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου