Τετάρτη 4 Μαΐου 2022

Νέο ρεκόρ για την τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στην Ελλάδα - Η επιδότηση ανέβασε τις τιμές;

 



Την Τρίτη 3 Μαΐου η μέση τιμή της αμόλυβδης ήταν 2,113 ευρώ το λίτρο, ξεπενρώντας την μέχρι τώρα μέγιστη τιμή 2,11 ευρώ τον περασμένο Μάρτιο όταν η διεθνής τιμή του πετρελαίου ήταν 130 δολάρια το βαρέλι.

Μπορεί η επικαιρότητα σχεδόν να μονοπωλείται από τη ρήτρα αναπροσαρμογής και τις υπέρογκες χρεώσεις στην τιμή..

του ηλεκτρικού ρεύματος, όμως αθόρυβα η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης πέταξε σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά που είχε στις αρχές Μαρτίου 2022 όταν η διεθνής τιμή του πετρελαίου τύπου brent κατέγραψε τιμές 130 δολαρίων το βαρέλι.

Τις τελευταίες δέκα ημέρες μετά το Πάσχα η διεθνής τιμή του πετρελαίου τύπου brent δεν ξεπέρασε τα 110 δολάρια το βαρέλι ενώ τις τελευταίες από τις 28 Απριλίου μέχρι χθες η μέγιστη τιμή ανήλθε σε 107,35 δολάρια το βαρέλι.

Αντίθετα, η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης στην Ελλάδα σημείωσε νέο ρεκόρ μέγιστης τιμής. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης η μέση τιμή της αμόλυβδης την Τρίτη 3 Μαΐου 2022 ανέβηκε στα 2,113 ευρώ το λίτρο. Η τιμή αυτή είναι ανώτερη από τις μέγιστες τιμές έτους, που η αγορά κατέγραψε τον περασμένο Μάρτιο αμέσως μετά την άνοδο των διεθνών τιμών πετρελαίου στα 130 δολάρια το βαρέλι. Συγκεκριμένα και σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης η μέση τιμή της αμόλυβδης στην Ελλάδα προσέγγισε τη μέγιστη τιμή της στις 14 Μαρτίου 2022 και ήταν 2,11 ευρώ το λίτρο. Λίγο νωρίτερα στις 6 Μαρτίου 2022 η διεθνή τιμή του πετρελαίου brent έφθασε στα 130,16 δολάρια.

Η ανοδική πορεία των τιμών των καυσίμων τις τελευταίες ημέρες και η επίτευξη νέας μέγιστης τιμή στην Ελλάδα - μάλιστα σε ημέρες αργιών - δείχνει πως δεν κάτι δεν πάει καλά και πως δεν έχουν περιοριστεί οι κερδοσκοπικές κινήσεις από τα μέτρα που το υπουργείο Ανάπτυξης έχει πάρει και η κυβέρνηση γενικότερα με τους περιορισμούς αλλά και τις επιδοτήσεις. Να σημειωθεί ότι τον Απρίλιο η κυβέρνηση προχώρησε α) σε επιδότηση απευθείας στην αντλία 0,15 ευρώ στο πετρέλαιο κίνησης και β) σε επιδότηση στις τιμές της βενζίνης με εισοδηματικά κριτήρια για περιορισμένες ποσότητες.


Από το businessnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου