Όταν το 2003 μπήκε σε κανονική λειτουργία ο ΑΗΣ Μελίτης, ήταν η πιο σύγχρονη λιγνιτική μονάδα της χώρας. Κι ακόμα είναι, μέχρι να μπει σε λειτουργία η υπό κατασκευή Πτολεμαΐδα 5. Τότε ακόμα δεν είχε εφευρεθεί η κομπίνα που λέγεται "φόρος CO2", η ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη ήταν πάμφθηνη κι ο ΑΗΣ Μελίτης έμπαινε πρώτος στο σύστημα ηλεκτροδότησης, σπρώχνοντας πιο πίσω στη σειρά τις μονάδες φυσικού αερίου και συνεπώς μειώνοντας την κατανάλωση φυσικού αερίου στην..
ηλεκτροπαραγωγή. Παρά το γεγονός πως για μια πενταετία μέχρι το 2008 η ζήτηση ρεύματος αυξανόταν στην Ελλάδα, ο "εθνικός προμηθευτής" αερίου προφανώς δεν ήταν ευχαριστημένος απ' την απορρόφηση ποσοτήτων, αφήστε που εκείνη την εποχή έχτιζε και το τσαρδί του κι είχε αυξημένα έξοδα. Κάτι έπρεπε λοιπόν να γίνει για ν' αυξηθεί η κατανάλωση αερίου και, ω του θαύματος, βρέθηκαν λύσεις, όχι απλά λύση!Καταρχήν, η ΔΕΗ φρόντισε να κλείσει το 2008 το δικό της λιγνιτωρυχείο στο Κλειδί Φλώρινας και να εξαρτήσει την τροφοδοσία του ΑΗΣ Μελίτης μόνο απ' το ιδιωτικό λιγνιτωρυχείο στην Αχλάδα. Όπως βεβαίως γνωρίζει κι ο τελευταίος μαγαζάτορας στην πιάτσα, όταν έχεις μόνο έναν προμηθευτή το μαγαζί σου μάλλον δεν θα τα πάει και τόσο καλά. Κατά δεύτερον, το ιδιωτικό λιγνιτωρυχείο στην Αχλάδα άρχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα λειτουργίας. Και, κατά τρίτον, μετά από 3 χρόνια απ' την προκήρυξη, κηρύχτηκε άγονος ο διαγωνισμός για την επαναλειτουργία του δημόσιου λιγνιτωρυχείου Βεύης, μη τυχόν και βρεθεί λιγνίτης για τον ΑΗΣ Μελίτης. Εδώ είναι Βαλκάνια! Μεντεγίν είπατε; Πφφφ, εκεί κυκλοφορούν γατάκια!
Κάπως έτσι ο τότε Πρόεδρος της ΔΕΗ, που είχε ποτιστεί με την Ιαπωνική κουλτούρα της Τογιότα και δεν κατάλαβε ποτέ πού βρέθηκε και πού έμπλεξε, βρέθηκε να τρέχει στα ΕλληνοΣκοπιανά σύνορα μήπως και βρει ο ίδιος λιγνίτη για τον ΑΗΣ Μελίτης. Και πολύ σύντομα κάτι πρέπει να κατάλαβε, αφού φρόντισε να εκπαραθυρώσει την τότε ηγεσία των ορυχείων της ΔΕΗ.
Από τότε ο ΑΗΣ Μελίτης δεν δούλεψε ποτέ όπως θα έπρεπε, εξασφαλίζοντας φθηνό ρεύμα στους Έλληνες. Αντί να βγάλουν το λιγνίτη στο Κλειδί και στη Βεύη, δυο διανοιγμένα ΕΛΛΗΝΙΚΑ λιγνιτωρυχεία, μέχρι και λιγνίτη απ' το Μπόμποβ Ντολ της Βουλγαρίας κουβάλησαν, στην προσπάθειά τους να μας κάνουν "Δανία του Νότου". Την ίδια στιγμή, ακριβώς απέναντι απ' τον ΑΗΣ Μελίτης, η REK Bitola, με το λιγνιτωρυχείο Suvodol, εξασφάλιζε φθηνό λιγνιτικό ρεύμα στους Σκοπιανούς κι έστελνε τις εκπομπές αιωρουμένων σωματιδίων στην Ελλάδα!
Επειδή ωστόσο το λιγνιτωρυχείο Suvodol δεν έφτανε, στη δεκαετία του 2000 και λίγο μετά την έναρξη λειτουργίας του ΑΗΣ Μελίτης, οι Σκοπιανοί άνοιξαν νέο λιγνιτωρυχείο, το Brod - Gneotino, ανάμεσα στο Suvodol και στα σύνορα με την Ελλάδα. Και πολύ πρόσφατα, το Μάρτιο 2022, έδωσαν στη δημοσιότητα το νέο προγραμματισμό επενδύσεων της κρατικής εταιρείας ενέργειας Elektrani na Severna Makedonija (ESM), που προβλέπει επέκταση των πιο πάνω λιγνιτωρυχείων, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες μέχρι το 2040.
Ωστόσο από τότε που έκαναν τον προγραμματισμό μεσολάβησε κι ένας πόλεμος στην Ουκρανία. Οι τελευταίες λοιπόν πληροφορίες απ' τα Σκόπια λένε πως ο Γενικός Διευθυντής του ESM, Vasko Kovacevski, σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Υπουργό Οικονομίας Kreshnik Bekteshi για τα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, ανακοίνωσε τη διάνοιξη δυο νέων λιγνιτωρυχείων! Το ένα πρόκειται να διανοιχθεί στο Zhivojno, ακριβώς δίπλα στα σύνορα με την Ελλάδα και σε πολύ μικρή απόσταση απ' το λιγνιτωρυχείο Αχλάδας. Το άλλο πρόκειται να διανοιχθεί δίπλα στα σύνορα με το Κόσοβο, όπου άλλωστε βρίσκεται το μεγαλύτερο κοίτασμα λιγνίτη των Βαλκανίων:
"Кризата отвори потреба и од подолго користење на рудниците, така што инвестираме и во нови сопствени ископи, рудникот Живојно во РЕК Битола и рудникот Гуштерица во РЕК Осломеј. Но, мора да се има предвид дека во енергетиката резултатите доаѓаат по подолг период и ефектот од тоа што денес се работи во енергетиката ќе се види по 3 до 5 години. Издржавме голем удар, се подготвуваме за понатаму. Пред се за нови предизвици со енергетската криза и со следната грејна сезона“, рече директорот на ЕСМ, Васко Ковачевски. - Η κρίση δημιούργησε την ανάγκη για μεγαλύτερη χρήση των ορυχείων, επομένως επενδύουμε σε νέες ίδιες ανασκαφές, το ορυχείο Zhivojno στο REK Bitola και το ορυχείο Gushterica στο REK Oslomej. Όμως, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι στην ενέργεια τα αποτελέσματα έρχονται μετά από μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και το αποτέλεσμα αυτού που γίνεται σήμερα στην ενέργεια θα φανεί σε 3 με 5 χρόνια. Αντέξαμε ένα μεγάλο πλήγμα, προετοιμαζόμαστε για το μέλλον. Πρώτα και κύρια για τις νέες προκλήσεις της ενεργειακής κρίσης και της επόμενης περιόδου θέρμανσης, είπε ο Kovacevski."
Λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη πως τα τελευταία χρόνια εισάγουμε σταθερά ρεύμα απ' τους Σκοπιανούς, αλλά και τους Βούλγαρους, μπορούμε πλέον να είμαστε σίγουροι πως μέχρι τουλάχιστον το 2040 θα έχουμε λιγνιτικό ρεύμα! Μια που ο Μητσοτάκης φρόντισε να κλείσει δυο Ελληνικά λιγνιτωρυχεία και δεν εννοεί να τα ξανανοίξει, καθώς έχει δώσει εκτάσεις στους Γερμανούς για φωτοβολταϊκά.
Για τις τιμές μόνο δεν ξέρω, αυτές καθορίζονται με τα χρηματιστηριακά παιχνίδια!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου