Στο τραπέζι της κυβέρνησης και της ΕΔΕΥ φαίνεται να βρίσκονται σενάρια για νέο γύρο παραχωρήσεων blocks με πιθανούς στόχους κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
Αν και από τις πρόσφατες ανακοινώσεις του..
πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη δεν προκύπτει τέτοια πρόθεση, εντούτοις στην εθνική πρωτοβουλία επανεκκίνησης του project των ερευνών, οι πληροφορίες θέλουν να υπάρχουν και τέτοιες σκέψεις.Κι αυτές έχουν διατυπωθεί ως μία απόπειρα προσέγγισης κι άλλων μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών προκειμένου να ενισχυθεί η προσπάθεια για την επίσημη αποτύπωση του εγχώριου ενεργειακού ορυκτού πλούτου.
Οι προτάσεις αυτές βγήκαν προς τα έξω από έναν φορέα που διαχρονικά στελεχώνεται από στελέχη της αγοράς του upstream και διαθέτουν την απαιτούμενη εμπειρία αλλά και έχουν και στενές σχέσεις με την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων.
Ο λόγος για το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Το ΙΕΝΕ λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για τους υδρογονάνθρακες προέτρεψε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την ΕΔΕΥ για την παραχώρηση νέων περιοχών προς έρευνες εντοπισμού πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του ΙΕΝΕ τόσο ο πρόεδρος του Κωστής Σταμπολής όσο και η πρόεδρος της επιτροπής υδρογονανθράκων του Ινστιτούτου και πρώην πρόεδρος της ΔΕΠ/ΕΚΥ Τερέζα Φωκιανού επισήμαναν την ανάγκη της διενέργειας νέου γύρου παραχωρήσεων blocks προκειμένου η κυβέρνηση να στείλει ένα ακόμη ισχυρό μήνυμα στη διεθνή πετρελαϊκή αγορά αναφορικά με τις αποφάσεις της να επιταχύνει τις έρευνες και την αξιοποίηση των εγχώριων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
Οι συμμετέχοντες στη συνέντευξη Τύπου του ΙΕΝΕ όπως ο Γιάννης Γρηγορίου αντιπρόεδρος του Continental Europe Energy Council επανέλαβαν τα δεδομένα που έχουν συγκεντρώσει από προηγούμενες μελέτες για το μέγεθος των πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον ίδιο στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου, της Κρήτης, του Θερμαϊκού και γύρω από τη Θάσο οι εκτιμήσεις δείχνουν στόχους με κοιτάσματα της τάξης των 2 με 2,5 τρισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (70 με 90 τρις. κυβικά πόδια). «Για τα 10 τρις. κυβικά πόδια της Κρήτης», σύμφωνα με τον Γρηγορίου, «απαιτούνται επενδύσεις της τάξης των 20 δις. ευρώ, ενώ κάθε χρόνο για μία 25ετία τα ετήσια έσοδα του ελληνικού δημοσίου θα είναι στα περίπου 3 δις. ευρώ».
Στην ίδια εκδήλωση ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Γιάννης Μπασιάς χαρακτήρισε «σημαντικό το βήμα που έκανε η κυβέρνηση για την έρευνα των κοιτασμάτων της. Κάθε χώρα της Ε.Ε. μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία έχει μπει σε αυτήν τη διαδικασία προκειμένου να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια».
Μάλιστα ο κ. Μπασιάς μίλησε και για την απόπειρα επί της θητείας του στην ΕΔΕΥ να προκηρύξουν περιοχές που δεν είχαν διατεθεί νότια της Κρήτης, όπου υπάρχουν πιο πιθανοί στόχοι κοιτασμάτων φυσικού αερίου, αλλά απέδωσε τη μη ολοκλήρωση της προσπάθειας σε γεωπολιτικούς λόγους.
Οι συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης είχαν αποτελέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, πόλος έλξης και για άλλες μεγάλες πετρελαϊκές οι οποίες είχαν βολιδοσκοπήσει πριν από τρία και τέσσερα χρόνια την κυβέρνηση. Ωστόσο η πολιτική απροθυμία για νέο γύρο παραχωρήσεων αποθάρρυνε την όποια συνέχεια των συζητήσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου