Πέμπτη 21 Απριλίου 2022

Η Γερμανία θα πραγματοποιήσει γεωτρήσεις για αέριο στη Βόρεια Θάλασσα για να μειώσει την εξάρτηση από τη Ρωσία

 


Σε μια συντονισμένη κίνηση για να απομακρυνθεί από τη μεγάλη εξάρτησή της από τη Ρωσία εν μέσω της κρίσης στην Ουκρανία, οι γερμανικές αρχές τελικά υποχώρησαν και επέτρεψαν να προχωρήσουν οι γεωτρήσεις φυσικού αερίου σε μια από τις πιο αμφιλεγόμενες περιοχές της. 

Την Τετάρτη, μια γερμανική περιφερειακή αρχή υπεύθυνη..

για τα νησιά Wadden Sea έδωσε το πράσινο φως σε μια ολλανδική εταιρεία να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στη Βόρεια Θάλασσα πάνω από τα νησιά Wadden.

Η ολλανδική εταιρεία One-Dyas λέει ότι σχεδιάζει να ξεκινήσει γεωτρήσεις για φυσικό αέριο περίπου 20 χιλιόμετρα βόρεια των νησιών το συντομότερο δυνατό, αφού η γερμανική κυβέρνηση αναγκάστηκε να χαλαρώσει τη στάση της σχετικά με τις γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στα εδάφη της. Το κοίτασμα φυσικού αερίου, το οποίο περιέχει αέριο χαμηλής θερμιδικής αξίας κατάλληλο για χρήση από νοικοκυριά, βρίσκεται πάνω από 20 χιλιόμετρα πάνω από τα νησιά Wadden στη Βόρεια Θάλασσα, τόσο κάτω από τον ολλανδικό όσο και τον γερμανικό βυθό.

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να ζητάμε από την Ολλανδία περισσότερο αέριο και συνεχίζουμε να αρνούμαστε να εξάγουμε το δικό μας φυσικό αέριο », ανακοίνωσε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων της πολιτείας της Κάτω Σαξονίας Μπερντ Άλθουσμαν.

Ο Chris de Ruyter van Steveninck, διευθυντής της One-Dyas, είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο NOS ότι η εταιρεία μπορεί να παρέχει το 5% της ολλανδικής ζήτησης φυσικού αερίου σε ετήσια βάση. Σύμφωνα με τον διευθυντή, το κοίτασμα και εκείνα που βρίσκονται κοντά έχουν τη δυνατότητα να παραδώσουν περίπου 60 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, που σημαίνει ότι μπορούν να παρέχουν σχεδόν τη μισή Ολλανδία, 40 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετήσιας κατανάλωσης και τη Γερμανία 90 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει εκτεταμένες αυτοκυρώσεις από τους δυτικούς πελάτες ενέργειας της, οδηγώντας σε ενεργειακή κρίση στην Ευρωζώνη και παγκοσμίως. Η Γερμανία βασίζεται στη Ρωσία για το ~60% των αναγκών της σε φυσικό αέριο.

Η γεώτρηση για φυσικό αέριο στη Βόρεια Θάλασσα συναντήθηκε με μεγάλη αντίσταση, με τους δημάρχους των δύο κοντινών νησιών να αντιτίθενται στην ανάπτυξη κυρίως λόγω ανησυχιών για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Ωστόσο, έρευνα του ολλανδικού υπουργείου οικονομικών υποθέσεων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι θα υπάρξουν ελάχιστες ζημιές τόσο κατά την κατασκευή του έργου όσο και κατά τη φάση της ενεργού άντλησης.


Από το oilprice.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου