Σάββατο 16 Απριλίου 2022

18 Ε.Π.Ε. κατέχουν τις άδειες του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου των ΕΛ.ΠΕ. – Καλύπτει το ¼ των Λιβερών

 


Ούτε μία, ούτε δύο αλλά δεκαεννιά εταιρίες περιορισμένης ευθύνης με την ονομασία SE CHRONUS, SE CHRONUS 1, SE CHRONUS 2… SE CHRONUS 19 συνθέτουν το παζλ του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου 204 MW των ΕΛ.ΠΕ. Αυτό περιλαμβάνει 18 φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις που αναπτύσσονται σε μια έκταση 4.400 στρεμμάτων. Καλύπτουν δηλαδή πάνω..

από το ήμισυ των δημοσίων εκτάσεων των Λιβερών και το ¼ των συνολικών εκτάσεων της δημοτικής ενότητας της Κοζάνης. 21.160 στρέμματα είναι η συνολική έκταση του χωριού. 12.800 από αυτά είναι δημοτικά στρέμματα και τα υπόλοιπα 8.360 δημόσια .

Ο τελικός βασικός μέτοχος των άνω ΕΠ.Ε. από τις 1 Οκτωβρίου 2020, όπου και ολοκληρώθηκε η εξαγορά του φωτοβολταϊκού πάρκου από την ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες είναι η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε.. Προ της της εξαγοράς από τον όμιλο των ΕΛΠΕ, ήταν η εταιρεία ΓΙΟΥΒΙ ΕΛΛΑΣ Α.Ε. με την οποία έχει συναφθεί σύμβαση μελέτης, προμήθειας, κατασκευής (EPC) φωτοβολταϊκού πάρκου με πλάνο ολοκλήρωσης μέχρι το Μάρτιο 2022.

Όλες οι Ε.Π.Ε. αυτές, 19 τον αριθμό με μία αναπληρωματική, ιδρύθηκαν με κύριο σκοπό την παραγωγή και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Κατέχουν άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 14ΜW(14,016μεγαβάτ) οι περισσότερες, 9 ΜW (9,334 μεγαβάτ) κάποιες άλλες, δύο των 8MW και μία των 5MW. Αν προστεθούν αυτές βγαίνουν τα 204MW.

Εκπρόσωποι εμφανίζονται σε πολλές από αυτές ο Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης των ΕΛΠΕ κ. Γιώργος Αλεξόπουλος και ο Διευθυντής Ανάπτυξης των ΕΛΠΕ Σωτήρης Καπέλλος. Η Χειμάρρας 8Α, Μαρούσι έδρα των Ε.ΠΕ. είναι και η έδρα των ΕΛΠΕ. Έχουν και οι 18 Ε.Π.Ε. άδεια από το Μάρτιο του 2012.

Όπως φαίνεται και από τον χάρτη της ΡΑΕ το πάρκο των ΕΛΠΕ είναι αυτό με τα 18 κομμάτια μπορντώ, έχει αδειοδοτηθεί δηλαδή με την μέθοδο μπακλαβά. Τα κόκκινα κομμάτια είναι σε αξιολόγηση και τα μπλε με άδεια παραγωγής. Συνολικά 4.000 στρέμματα των Λιβερών ετοιμάζονται επιπλέον για κατασκευή πάρκων στην ευρύτερη περιοχή. Το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης γνωμοδότησε οριακά αρνητικά για ένα ακόμα μεγάλο πάρκο των 100 MW στη θέση “Βράχος-Μάνδρα”, με φορέα του έργου την GAIACOMM ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΕΠΕ.

«Αποδεικνύεται εδώ, σε αυτή την πολύ όμορφη περιοχή, ότι ένα υπερσύγχρονο φωτοβολταϊκό πάρκο μπορεί να συνδυαστεί πολύ καλά με την κτηνοτροφία, με τις παραδόσεις του τόπου, χωρίς η μία χρήση να ανταγωνίζεται την άλλη» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια του πάρκου. Αν τελικά όμως πάρουν άδεια εγκατάστασης και άλλοι σταθμοί το μέλλον είναι δυσοίωνο για την κτηνοτροφία του χωριού, τη βασική του δραστηριότητα. Και θα έχει καλυφθεί το ήμισυ του χωριού με πάνελ σε μια περίοδο επισιτιστικής κρίσης με το επάγγελμα του κτηνοτρόφου να αποκτά άλλη δυναμικότητα.


Από το prlogos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου