Σάββατο 16 Απριλίου 2022

Η Ελλάδα τρίτη ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη στη βενζίνη

 



Το εβδομαδιαίο bulletin για την εξέλιξη των τιμών πετρελαίου δείχνει υποχώρηση, έπειτα από συνεχόμενη άνοδο δύο εβδομάδων, για το πετρέλαιο Εuro95, το Ντίζελ και το Πετρέλαιο Θέρμανσης. Υπενθυμίζεται, ότι η κατάταξη πραγματοποιείται σε μια χρονική περίοδο σχεδόν δύο μηνών μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, η οποία...

προκάλεσε ραγδαία αύξηση στις τιμές ενέργειας παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένου και του πετρελαίου.  

Η χώρα με τις ακριβότερες, κατά μέσο όρο, τιμές πετρελαίου είναι η Φινλανδία, με την τιμή για το Euro95 να είναι 2.166 ευρώ τα 1000L, ενώ για το πετρέλαιο κίνησης η τιμή βρίσκεται στα 2.217 ευρώ και 1.649.53 για το πετρέλαιο θέρμανσης ανά χίλια λίτρα. Η Ελλάδα, ανήκοντας στις χώρες με το υψηλότερο ΦΠΑ (24%) στην Ευρώπη, βρίσκεται στην τρίτη θέση, ακολουθώντας τη Γερμανία, καθώς η τιμή για το Euro95 ορίζεται στα 2.046 ευρώ ανά 1000L και 1.817ευρώ για το πετρέλαιο κίνησης. Για το πετρέλαιο θέρμανσης στην Ελλάδα, η τιμή βρίσκεται στα 1.571 ευρώ. 

Όσον αφορά στην πορεία των υπόλοιπων χωρών, η  Κροατία χαλάρωσε το πλαφόν τιμής για το Euro95 και το ντίζελ, ενώ  προστέθηκαν η Ουγγαρία και η Σλοβενία στις χώρες με ανώτατο όριο τιμής στο πετρέλαιο θέρμανσης από τις 15/11/2021. Η Σουηδία εισήγαγε νέο ΦΠΑ 25% σε όλα τα καύσιμα από τις αρχές του 2022, ενώ νέοι ειδικοί φόροι κατανάλωσης την ίδια περίοδο θεσπίστηκαν από τη Δανία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και τη Σουηδία. Από την άλλη, η Πολωνία μείωσε τον ΦΠΑ στο 8% και η Σλοβενία μείωσε τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης από τον Φεβρουάριο. Ακόμη, η Ισπανία και η Γαλλία εισήγαγαν εκπτώσεις στη λιανική τιμή έως και 15% από την 1η Απριλίου, με αφορμή τις επερχόμενες διακοπές του Πάσχα.  

Παρά τη φαινομενική μείωση στις τιμές πετρελαίου, οι τιμές για την Ελλάδα παραμένουν υψηλές για τα δεδομένα, γεγονός που εγείρει ανησυχίες για το αν η ελληνική οικονομία θα μπορέσει να αντέξει τυχόν πρόσθετες αυξήσεις που μπορεί να προκληθούν από την εξέλιξη του πολέμου Ουκρανίας-Ρωσίας.


(capital.gr)

Από το energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου