Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022

Ο κόσμος θα μπορούσε να δει ένα ρεκόρ σοκ στην προσφορά πετρελαίου

 


Η παγκόσμια αγορά πετρελαίου θα μπορούσε να χάσει 3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) προμήθειας από τη Ρωσία από τον Απρίλιο, καθώς οι κυρώσεις στις τράπεζες και η απροθυμία των αγοραστών να αγοράσουν ρωσικό πετρέλαιο θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη μεγαλύτερη κρίση εφοδιασμού πετρελαίου εδώ και δεκαετίες, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας. IEA) είπε στην Έκθεσή της για την Αγορά πετρελαίου για αυτόν..

τον μήνα.  

Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο εργάζεται για τη σταδιακή κατάργηση του ρωσικού εφοδιασμού του μέχρι το τέλος του έτους. Παρόλο που η Ευρώπη δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ένας αυξανόμενος αριθμός ευρωπαίων αγοραστών εντάσσεται στο κύμα καταδίκης του πολέμου της Ρωσίας και δεσμεύονται να μην αγοράσουν το πετρέλαιο της . Από την περασμένη εβδομάδα, έως και το 66 τοις εκατό των ρωσικών θαλάσσιων φορτίων σποτ δυσκολευόταν να βρει αγοραστή, σύμφωνα με εκτιμήσεις της JP Morgan Global Research.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ήρθε σε μια περίοδο που η αγορά πετρελαίου είχε ήδη σφίξει, με τα αποθέματα στις οικονομίες του ΟΟΣΑ να έχουν ήδη μειωθεί πολύ κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας και να βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδά τους τα τελευταία οκτώ χρόνια.


Άμεσες αντισταθμίσεις για απώλεια ρωσικού πετρελαίου Απρόθυμοι να βοηθήσουν

Η άμεση λύση που θα μπορούσε να συμβάλει στην αντιστάθμιση της απώλειας της ρωσικής προσφοράς πετρελαίου βρίσκεται στα δύο μέλη του ΟΠΕΚ με τη μεγαλύτερη επιρροή, τα οποία, μαζί με τη Ρωσία, διαχειρίζονται την προσφορά στην αγορά με τη μορφή της συμφωνίας OPEC+ εδώ και αρκετά χρόνια.

Ωστόσο, η Σαουδική Αραβία του ΟΠΕΚ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) – οι μόνοι δύο παραγωγοί που πιστεύεται ότι έχουν αρκετή πλεονάζουσα ικανότητα για να αυξήσουν την παραγωγή βραχυπρόθεσμα – δεν έχουν προχωρήσει για να καλύψουν το διευρυνόμενο κενό που «αυτοκυρώνει» οι αγοραστές » του ρωσικού πετρελαίου φεύγει. Τα ΗΑΕ μπέρδεψαν την αγορά πετρελαίου περασμένη εβδομάδα με κάπως αντιφατικά μηνύματα ότι υποστηρίζει πρόσθετες αυξήσεις στον ΟΠΕΚ+, αλλά ο υπουργός Ενέργειας Σουχάιλ αλ Μαζρουέι επιβεβαίωσε αργότερα ότι τα ΗΑΕ θα εμμείνουν στο σχέδιο της σταδιακής αύξησης της παραγωγής.

«Η συμμαχία ΟΠΕΚ+ συμφώνησε στις 2 Μαρτίου να διατηρήσει μια μέτρια, προγραμματισμένη αύξηση της παραγωγής κατά 400 kb/d για τον Απρίλιο, επιμένοντας ότι δεν υπάρχει έλλειψη προσφοράς. Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα –οι μόνοι παραγωγοί με σημαντική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα– δεν δείχνουν, μέχρι στιγμής, καμία διάθεση να αξιοποιήσουν τα αποθέματά τους», ανέφερε στην έκθεσή της η IEA.

Από την άλλη πλευρά, εάν οι Σαουδάραβες και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επρόκειτο να εκμεταλλευτούν τα αποθέματά τους, η παγκόσμια πλεονάζουσα χωρητικότητα -σε μεγάλο βαθμό στα χέρια τους- θα ήταν τόσο λεπτή που μια στροφή προς το χειρότερο στον ρωσικό εφοδιασμό πετρελαίου ή μια άλλη διακοπή στη Λιβύη. θα άφηνε τους παγκόσμιους παραγωγούς πετρελαίου με ένα τόσο μικρό μαξιλάρι που είναι βέβαιο ότι θα ακολουθούσε μια εκτίναξη των τιμών.


Ο σχιστόλιθος των ΗΠΑ δεν μπορεί να αντλήσει πολύ περισσότερο αμέσως

Γιατί λοιπόν ο σχιστόλιθος των ΗΠΑ δεν αντλεί περισσότερο, ειδικά με την «ευλογία» του Λευκού Οίκου και της υπουργού Ενέργειας Jennifer Granholm, η οποία προέτρεψε τους Αμερικανούς παραγωγούς «να αυξήσουν υπεύθυνα τη βραχυπρόθεσμη προσφορά όπου μπορούμε αυτή τη στιγμή για να σταθεροποιήσουμε την αγορά και να ελαχιστοποιήσει τη ζημιά στις αμερικανικές οικογένειες.  

Οι παραγωγοί είπαν γιατί εδώ και μήνες: υπάρχει μια χρονική υστέρηση μεταξύ της γεώτρησης και της πρώτης πετρελαίου, επίσης λόγω των ετών υποεπένδυσης, της πειθαρχίας του κεφαλαίου, της αποθάρρυνσης των ομοσπονδιακών πολιτικών προς την πετρελαϊκή βιομηχανία και των συμφορήσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Για παράδειγμα, ακόμα κι αν η ConocoPhillips αποφάσιζε να αντλήσει περισσότερο πετρέλαιο σήμερα, η πρώτη πτώση νέου λαδιού θα ερχόταν μέσα σε οκτώ έως 12 μήνες, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Ryan Lance στο CNBC την περασμένη εβδομάδα.

«Ακόμη και αν η παραγωγή σχιστόλιθου ανταποκριθεί στο σήμα της τιμής, δεν μπορεί να αυξηθεί περισσότερο από 1,4 mbd φέτος λόγω των περιορισμών εργασίας και υποδομών», δήλωσε η JP Morgan αυτή την εβδομάδα.

Έπειτα, υπάρχει η προοπτική πρόσθετων βαρελιών από το Ιράν, αλλά «μπορεί να είναι μήνες ρεπό», ανέφερε ο IEA, προσθέτοντας ότι η Ισλαμική Δημοκρατία θα μπορούσε να αυξήσει τις εξαγωγές κατά περίπου 1 εκατομμύριο bpd σε μια περίοδο έξι μηνών όταν —και εάν— έχει επιτευχθεί συμφωνία.


Απαίτηση Hit

Το χάσμα μεταξύ της παγκόσμιας προσφοράς και ζήτησης πετρελαίου θα μπορούσε να είναι μικρότερο από ό,τι αναμενόταν μόλις πριν από ένα μήνα, επειδή ο ανεπαίσθητος πληθωρισμός, η άνοδος των τιμών της ενέργειας, οι αυστηρότερες νομισματικές πολιτικές για να τιθασεύσουν τον εν λόγω πληθωρισμό και οι κυρώσεις στη Ρωσία είναι πιθανό να «συμπιέσουν αισθητά την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη». λέει ο ΔΟΕ.

Ο οργανισμός μείωσε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου κατά 1,3 εκατομμύρια bpd μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, γεγονός που θα είχε ως αποτέλεσμα 950.000 bpd βραδύτερη ανάπτυξη για το 2022 από ό,τι αναμενόταν στα μέσα Φεβρουαρίου. Η συνολική ζήτηση φαίνεται τώρα στα 99,7 εκατομμύρια bpd το 2022, σημειώνοντας αύξηση 2,1 εκατομμύρια bpd από το 2021, πρόσθεσε ο IEA.

Ακόμη και αν υλοποιηθεί η αναμενόμενη επιβράδυνση της αύξησης της ζήτησης, δεν θα αντισταθμίσει την απώλεια της ρωσικής προσφοράς, αφήνοντας την αγορά σε έλλειμμα εάν η αποφυγή του ρωσικού πετρελαίου επιταχυνθεί και συνεχιστεί καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

Ο ΟΠΕΚ προειδοποίησε επίσης για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και της ζήτησης πετρελαίου στην έκθεσή του για την αγορά νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Ο ΟΠΕΚ είπε ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο σπειροειδής πληθωρισμός θα μπορούσαν να επηρεάσουν την αύξηση της κατανάλωσης πετρελαίου, η οποία «παραμένει υπό αξιολόγηση». Το καρτέλ άφησε τις προοπτικές του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου στα 4,2 εκατομμύρια bpd για το 2022, «προς το παρόν», αλλά επισήμανε «την εξαιρετικά υψηλή αβεβαιότητα γύρω από τις παγκόσμιες μακροοικονομικές επιδόσεις».

«Κοιτάζοντας το μέλλον, οι προκλήσεις για την παγκόσμια οικονομία – ειδικά όσον αφορά την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, την αύξηση του πληθωρισμού και τη συνεχιζόμενη γεωπολιτική αναταραχή θα επηρεάσουν τη ζήτηση πετρελαίου σε διάφορες περιοχές», ανέφερε ο ΟΠΕΚ.

«Δεδομένης της πολυπλοκότητας της κατάστασης, της ταχύτητας των εξελίξεων και της ρευστότητας της αγοράς, με μέχρι στιγμής περιορισμένα δεδομένα για την κατανόηση των εκτεταμένων συνεπειών αυτής της σύγκρουσης, οι προβλέψεις αλλάζουν σχεδόν σε καθημερινή βάση, καθιστώντας δύσκολη την αναγνώριση αριθμούς, με εύλογο βαθμό βεβαιότητας», ανέφερε το καρτέλ.

Η επόμενη μηνιαία συνεδρίαση της ομάδας OPEC+ υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας είναι στις 31 Μαρτίου και οι ασταθείς και υψηλές τιμές του πετρελαίου πιθανότατα θα ασκήσουν περαιτέρω πίεση στα μέλη του ΟΠΕΚ της συμμαχίας να ενισχύσουν περισσότερο την προσφορά για να προσπαθήσουν να αντισταθμίσουν τις απώλειες από τη Ρωσία. .


Από το oilprice.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου