Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022

Η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ θα σημειώσει νέο ρεκόρ το 2023

 


Η παραγωγή αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ πρόκειται να ξεπεράσει τα προ-πανδημικά επίπεδα το επόμενο έτος, λόγω της αύξησης της παραγωγής σχιστόλιθου καθώς οι υψηλότερες τιμές δίνουν κίνητρα στους παραγωγούς να ανοίξουν περισσότερες γεωτρήσεις για να αντισταθμίσουν τα ποσοστά μείωσης, λέει η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας.     Η παραγωγή αργού πετρελαίου της Αμερικής αναμένεται..

να φτάσει κατά μέσο όρο στα 12,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) το επόμενο έτος, σύμφωνα με την EIA στη βραχυπρόθεσμη ενεργειακή προοπτική του Ιανουαρίου (STEO), στην οποία αποκάλυψε τις πρώτες εκτιμήσεις για το 2023. 

Η ετήσια μέση παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ μειώθηκε το 2021 κατά 100.000 bpd σε μέσο όρο 11,2 εκατομμυρίων bpd λόγω των διακοπών που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια του Τέξας Freeze τον Φεβρουάριο και του τυφώνα Ida τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, δήλωσε η κυβέρνηση. 

Η παραγωγή πέρυσι ήταν 1,1 εκατ. bpd κάτω από το ετήσιο ρεκόρ των 12,3 εκατομμυρίων bpd από το 2019, λίγο πριν χτυπήσει ο COVID και ανάγκασε τους φορείς εκμετάλλευσης να περιορίσουν την παραγωγή, να διατηρήσουν αυστηρό έλεγχο στις κεφαλαιουχικές δαπάνες και να ανταμείψουν τους μετόχους προτού σκεφτούν την ανάπτυξη της παραγωγής. 

Φέτος, η μέση ετήσια παραγωγή αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθεί στα 11,8 εκατομμύρια bpd. Το επόμενο έτος, ο ετήσιος μέσος όρος ρεκόρ από το 2019 θα ξεπεραστεί, αναφέρει η EIA, αναμένοντας 12,4 εκατομμύρια bpd το 2023.

Η EIA προβλέπει ότι η παραγωγή αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ θα αυξηθεί για εννέα συνεχόμενα τρίμηνα, από το τέταρτο τρίμηνο του 2021 έως το 2023. 

«Η αύξηση της παραγωγής αντανακλά τις τιμές του πετρελαίου που αναμένουμε ότι θα είναι επαρκείς για να οδηγήσουν σε συνεχείς αυξήσεις στην ανάντη αναπτυξιακή δραστηριότητα, η οποία προβλέπουμε ότι θα προχωρήσει με ρυθμό που θα υπεραντιστάθμισε τους ρυθμούς πτώσης», σημείωσε η κυβέρνηση.

Παρά την πρόβλεψη ρεκόρ ετήσιας μέσης παραγωγής αργού πετρελαίου το 2023, η ΕΠΕ δεν αναμένει ότι η παραγωγή σε κανένα μήνα της πρόβλεψης θα ξεπεράσει το μηνιαίο ρεκόρ των 12,97 εκατομμυρίων bpd που καθορίστηκε τον Νοέμβριο του 2019. 

Η αύξηση της παραγωγής αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ θα προσθέσει στην παγκόσμια υπερπροσφορά σε σύγκριση με την αύξηση της ζήτησης, προβλέπει η EIA. 

«Αναμένουμε ότι η παγκόσμια ζήτηση για προϊόντα πετρελαίου θα επιστρέψει και θα ξεπεράσει τα προ-πανδημικά επίπεδα φέτος, αλλά η παραγωγή αργού πετρελαίου αυξάνεται με ταχύτερους ρυθμούς στις προβλέψεις μας», δήλωσε ο αναπληρωτής διαχειριστής της EIA, Steve Nalley, σε δήλωση

«Αναμένουμε ότι καθώς αυξάνεται η παραγωγή αργού πετρελαίου, τα αποθέματα θα αρχίσουν να αναπληρώνονται και θα βοηθήσουν να ωθήσουν τις τιμές χαμηλότερα για τη βενζίνη, τα καύσιμα τζετ και άλλα προϊόντα βραχυπρόθεσμα», πρόσθεσε ο Nalley. 

Φέτος, η κατανάλωση πετρελαίου και υγρών καυσίμων στην Αμερική θα ξεπεράσει ελαφρώς τα επίπεδα του 2019 και θα είναι κατά μέσο όρο 20,6 εκατομμύρια bpd, με αποτέλεσμα την υψηλότερη κατανάλωση βενζίνης. Το 2023, η κατανάλωση στις ΗΠΑ θα φτάσει τα 20,9 εκατομμύρια bpd, με επικεφαλής την ανάπτυξη των υγρών αερίων υδρογονανθράκων (HGLs). 

Ένας από τους πτωτικούς παράγοντες για την αγορά πετρελαίου φέτος θα μπορούσε να είναι η ταχύτερη αύξηση της προσφοράς πετρελαίου σε σύγκριση με την αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης, η οποία εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξελίξεις του COVID και τα πιθανά νέα κύματα και περιορισμούς. 

Όλοι οι αναλυτές αναμένουν αυξανόμενη προσφορά τόσο από τον ΟΠΕΚ+ όσο και από τους παραγωγούς εκτός ΟΠΕΚ+, κυρίως τις Ηνωμένες Πολιτείες, φέτος. Το πόσο θα αυξηθεί η παραγωγή των ΗΠΑ θα εξαρτηθεί από το πώς θα αντιδράσουν οι παραγωγοί στις τιμές του πετρελαίου 80 δολαρίων και αν θα συνεχίσουν να τηρούν περιορισμό των δαπανών σε αυτές τις υψηλές τιμές. Οι πιέσεις κόστους και η έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού θα μπορούσαν να επιβαρύνουν την ανάπτυξη, ενώ οι δημόσιες εταιρείες σχιστολιθικών θα συνεχίσουν πιθανότατα να δίνουν προτεραιότητα στις αποδόσεις των μετόχων για να κυνηγήσουν την ανάπτυξη ρεκόρ παραγωγής. Οι ιδιώτες παραγωγοί, ωστόσο, δεν έχουν την πίεση των επενδυτών για να ανταποκριθούν και θα μπορούσαν να οδηγήσουν την ανάπτυξη στο σχιστολιθικό τμήμα των ΗΠΑ. 

Οι πολιτικές της κυβέρνησης Μπάιντεν έναντι της βιομηχανίας πετρελαίου θα μπορούσαν επίσης να παίξουν ρόλο στον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες θα αντιμετωπίσουν τυχόν πρόσθετες εκκλήσεις για αύξηση της παραγωγής. Ο πετρελαϊκός τομέας των ΗΠΑ είναι απογοητευμένος από τη συνεχιζόμενη δέσμευση της κυβέρνησης με τον ΟΠΕΚ+, ενώ προσπαθεί να περιορίσει και να φορολογήσει περισσότερη εγχώρια παραγωγή. Αντί να ζητά από τον ΟΠΕΚ+ και χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, το Ιράκ και η Ρωσία να αντλήσουν περισσότερο πετρέλαιο, η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε θέσει τα θεμέλια για μια ταχύτερη ανάκαμψη της παραγωγής πετρελαίου των ΗΠΑ, την οποία οι παραγωγοί περιόρισαν το 2020 ως απάντηση στην πτώση της ζήτησης και των τιμών του πετρελαίου. , δήλωσαν στελέχη τον περασμένο μήνα.

Ωστόσο, οι δυνάμεις της αγοράς και οι τιμές του πετρελαίου θα είναι ο βασικός μοχλός της παραγωγής και των σχεδίων επιστροφής των μετόχων των αμερικανικών πετρελαϊκών εταιρειών φέτος. Εάν το επίθεμα σχιστόλιθου ξαναμπεί μπροστά και αυξήσει την παραγωγή πολύ γρήγορα, οι τιμές του πετρελαίου θα υποστούν εκ νέου καθοδική πίεση, προκαλώντας πιθανώς μια απάντηση από τον ΟΠΕΚ+


Από το oilprice.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου