Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021

Πόσα GW νέων εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο χρειάζεται ξαφνικά ΆΜΕΣΑ η Γερμανία; Πόοοοσα;;;

 





Το Ινστιτούτο Οικονομικών της Ενέργειας στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας (EnergieWirtschaftliche Institut an der Universität zu Köln, EWI) ιδρύθηκε το 1943 ως συνεργασία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας και εταιρείες της ενεργειακής βιομηχανίας. Πρόσφατα εξέτασε την ενεργειακή πολιτική της νέας τρικομματικής κυβέρνησης, αυτής που..

ακόμα δεν ορκίστηκε, και τα συμπεράσματα είναι κόλαφος για την Energiewende, (την εδώ και 25 περίπου χρόνια δρομολογημένη μετάβαση σε σύστημα ηλεκτροδότησης βασισμένο σε "Α"ΠΕ).

Η νέα κυβέρνηση επιθυμεί να φέρει πιο μπροστά το κλείσιμο των ανθρακικών εργοστασίων, ιδανικά στο 2030 αντί για το πρόσφατα συμφωνημένο και νομοθετημένο τέλος του 2038. Με βάση τα στοιχεία του 2019, αυτό σημαίνει απόσυρση συνολικά περίπου 25GW λιθανθρακικών και περίπου 21GW λιγνιτικών εργοστασίων. Για να γίνει αυτό εφικτό, όπως ...

φαίνεται στο δεξί μέρος στο πιο πάνω διάγραμμα, πρέπει να κατασκευαστούν μέχρι το 2030 τουλάχιστον 23GW νέων εργοστασίων φυσικού αερίου και η εγκατεστημένη ισχύς ελεγχόμενων/κατανεμόμενων μονάδων να περιοριστεί από 108GW το 2019 σε 71GW το 2030. Προς το παρόν έχουν προγραμματιστεί να κατασκευαστούν μόλις 2,3GW νέων εργοστασίων φυσικού αερίου μέχρι το 2023, αλλά απαιτούνται 10 φορές περισσότερα! (Στο διάγραμμα DLS είναι η "μελέτη κλιματικής ουδετερότητας" και KV η συμφωνία σχηματισμού της νέας κυβέρνησης).

Είναι προφανές πως ακόμα και στη Γερμανία τα εργοστάσια δεν φυτρώνουν σ' ένα πρωί: χρειάζονται προγραμματισμό, αδειοδότηση, εξεύρεση χρηματοδότησης, χρόνο κατασκευής, κλπ. Πότε θα προγραμματιστούν, πότε θα αδειοδοτηθούν, πότε θα κατασκευαστούν τα εργοστάσια; Καλή τύχη στη νέα κυβέρνηση!

Ταυτόχρονα, πάντα κατά τα συμπεράσματα του EWI, η μέγιστη αιχμή ζήτησης ηλεκτρισμού εκτιμάται πως από 77GW το 2019 θα αυξηθεί σε 95GW το 2030 και θα πρέπει να καλυφθεί με τα ελεγχόμενα/κατανεμόμενα εργοστάσια και συνδυασμό μέτρων όπως εισαγωγές ηλεκτρισμού, "διακοψιμότητα" στη βιομηχανία και αποθήκευση ενέργειας. Ήδη τον τελευταίο μήνα η Γερμανία είδε αιχμές ζήτησης πάνω από 80GW, ακόμα και πάνω απ' τα 86GW στις 11πμ της Τρίτης 30/11/2021, οπότε κάποιοι θεωρούν πλέον πως τα Χριστουγεννιάτικα λοκντάουν που ανακοινώθηκαν έχουν σχέση και με το φόβο επάρκειας ρεύματος, αν τυχόν υποχωρήσουν ξανά οι άνεμοι.

Επιπρόσθετα στα 23GW νέων εργοστασίων φυσικού αερίου απαιτείται επίσης μέχρι το 2030 ΕΤΉΣΙΑ καθαρή προσθήκη (νέες κατασκευές μείον αποσύρσεις παλαιών) για 14,6GW φωτοβολταϊκά, 3,9GW χερσαία αιολικά και 2,2GW υπεράκτια αιολικά. Αυτό σημαίνει πως η μέση ετήσια προσθήκη των τελευταίων 10 ετών σε φωτοβολταϊκά και υπεράκτια αιολικά θα πρέπει να υπερτριπλασιαστεί.

Αν τώρα δεν καταλάβατε τη δυσκολία που έχει ο ΕΤΉΣΙΟΣ στόχος επέκτασης των φωτοβολταϊκών την τρέχουσα δεκαετία στη Γερμανία, δεν θα καταλάβετε ποτέ γιατί ο Μητσοτάκης έτρεξε να παραχωρήσει χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης ΕΛΛΗΝΙΚΉΣ γης στη Γερμανική RWE, προκειμένου να βάλει φωτοβολταϊκά στη Δυτική Μακεδονία. Κάνει σε μικρότερη κλίμακα αυτό που ήθελε να κάνει ο Σόιμπλε το 2011, με το αλήστου μνήμης "Σχέδιο Ήλιος", αυτό που προωθούσε ο τύπος που έχασε το δισκάκι της λίστας Λαγκάρντ. Δοξάστε λοιπόν τον καταφερτζή "πατριώτη", εξυπηρετεί τους Γερμανούς εκεί που ο ΓΑΠ απέτυχε το 2011 ...


Από το greeklignite.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου