Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021

Η Διαπραγμάτευση …

 



Εδώ και ημέρες έχει βουίξει ο τόπος για την περίφημη διαπραγμάτευση που θα έκανε ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας κατά την επίσκεψη του στην Αγία Πετρούπολη και την συνάντηση του εκεί με την ηγεσία της Ρωσικής ενεργειακής Gazprom, με στόχο την εξασφάλιση καλύτερων όρων αγοράς φυσικού αερίου από την χώρα μας. Αφού η εν λόγω εταιρία αποτελεί βασικό..

προμηθευτή φυσικού αερίου για την χώρα μας η οποία τους τελευταίους 12 μήνες εισήγαγε περίπου 6,0 δισεκ.φ. αερίου, εκ των οποίων τα 3,0 δκβ από την Ρωσία βάσει μακροπρόθεσμης σύμβασης που υπεγράφη το 1988 με την ΔΕΠΑ, (ενώ πλέον πρόσφατα έχει υπογράφει και δεύτερη μακροπρόθεσμη σύμβαση με την Mytilineos) και έκτοτε ανανεώνεται σε τακτά διαστήματα. Η τρέχουσα περίοδος λήγει το 2026. 

Η δε πολυδιαφημισμένη από τα τοπικά ΜΜΕ επίσκεψη του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) κ. Κώστα Σκρέκα, καθ´ υποβολή του Μαξίμου, είχε προφανώς ενταχθεί στο πλαίσιο σύσφιξης των πολιτικών και διπλωματικών επαφών μεταξύ των δυο χωρών με αποκορύφωμα την συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρώσο Πρόεδρο κ. Βλάντιμιρ Πούτιν την περασμένη Τετάρτη (8/12) στο Σότσι. Παρέλκει να αναφερθούμε στο τι πραγματικά διημείφθη σε αυτές τις συναντήσεις απώτερος στόχος των οποίων ήτο η επαναπροσέγγιση των δύο χωρών σε ανώτερο πολιτικό και οικονομικό επίπεδο μετά μια μακρά περίοδο ψύχρανσης, ιδίως μετά την αψυχολόγητη απέλαση από την Ελλάδα Ρώσων διπλωματών τον Ιούλιο του 2018 με δικαιολογία «παράνομες» δραστηριότητες ( βλέπε κατασκοπία) και υπό την αφόρητη πίεση των ΗΠΑ. Μια πράξη που έμμεσα πλην σαφώς εντάχθηκε στην ευρύτερη αντιπαράθεση Ρωσίας - ΗΠΑ αλλά λίγο έλλειψε να οδηγήσει σε πλήρες τέλμα τις διπλωματικές σχέσεις των δύο παραδοσιακά φίλων χωρών. Υπό αυτή την έννοια η τωρινή επίσκεψη της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας στην Ρωσία πραγματοποιήθηκε σε μια προσπάθεια επανεκκίνησης και damage repair αν και ήλθε στην πλέον ακατάλληλη χρονικά στιγμή όπου παρατηρείται εκ νέου όξυνση στις σχέσεις των δυο υπερδυνάμεων με αφορμή την σκλήρυνση της στάσης της Ρωσίας αναφορικά με την Ουκρανία και τις υπόγειες αλλά συστηματικές προσπάθειες της Ουάσινγκτον να την προσδέσουν στο νατοϊκό άρμα.

Πραγματικά, προκαλεί ειρωνικά σχόλια, αν όχι θλίψη, η ψευδής εικόνα που καλλιέργησαν συστηματικά και τελικά μετέδωσαν τα περισσότερα Ελληνικά ΜΜΕ για την επίσκεψη του Υπουργού Ενέργειας στα γραφεία της Gazprom, αποδίδοντας στον κ. Σκρέκα περίπου μεταφυσικές ιδιότητες και θέτοντας αυτόν σε μια δήθεν αντιπαράθεση με τον ενεργειακό γίγαντα. Όμως χωρίς να στερείται αντικειμένου ή χρησιμότητας η συνάντηση του Έλληνα υπουργού ενέργειας με τον πρόεδρο της Ρωσικής ενεργειακής κ.Αλεξέι Μιλερ κάθε άλλο παρά διαπραγμάτευση μπορεί να θεωρηθεί διότι αυτές παραδοσιακά πραγματοποιούνται βάσει συγκεκριμένων πρωτοκόλλων και αυστηρά σε επίπεδο τεχνοκρατών, με κάθε διαπραγματευτική ομάδα να έχει σαφείς οδηγίες από τους πολιτικούς προϊσταμένους της για τα όρια εντός των οποίων μπορεί να κινηθεί.


Από το energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου