Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021

ΕΛΠΕ: Εγκρίθηκε το σχέδιο διάσπασης - Στο επίκεντρο η καθαρή ενέργεια και οι ΑΠΕ

 




Εγκρίθηκε σήμερα η απόσχιση του κλάδου διύλισης πετρελαιοειδών και πετροχημικών των Ελληνικών Πετρελαίων, στο πλαίσιο της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η αλλαγή της ταυτότητας του Ομίλου με στόχο τις ΑΠΕ, οι οποίες θα συμβάλλουν αποφασιστικά στην..

κερδοφορία της εταιρείας κατά 20-25% στα επόμενα 5-6 χρόνια.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, Ανδρέας Σιάμισιης ανέλυσε τους πέντε πυλώνες του Vision 2025 και έκανε εκτενή αναφορά στο όραμα των ΕΛΠΕ, με το «Vision 2025» να ενσαρκώνει τον ενεργειακό μετασχηματισμό.Το Vision 2025 θέτει ως προτεραιότητες πέντε πυλώνες, ξεκινώντας από τον επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής για το ESG και των στόχων για τα αέρια του θερμοκηπίου ως βασικού στόχου του Ομίλου. Επίσης, προβλέπει την αναπροσαρμογή της επιχειρηματικής στρατηγικής και της κατανομής κεφαλαίων, την αναβάθμιση της εταιρικής διακυβέρνησης και την καθιέρωση κατάλληλης εταιρικής δομής, καθώς και την υιοθέτηση νέας εταιρικής ταυτότητας.  


Οι αναφορές Σιάμισιη

Στον γενικότερο στόχο συγκαταλέγεται η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 50% έως το 2030 και η ανάπτυξη επιλογών για περαιτέρω μείωση στο μέλλον.

Στόχος είναι η δημιουργία νέας ομιλικής ταυτότητας, νέου ονόματος και εικόνα εναρμονισμένης με το νέο όραμα των ΕΛΠΕ. Θα δημιουργηθεί μια νέα υπό –ταυτότητα για ΑΠΕ και ηλεκτρική ενέργεια, ενώ θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη διατήρηση και αναβάθμιση των εμπορικών σημάτων ΕΛΠΕ και ΕΚΟ στις αντίστοιχες υφιστάμενες δραστηριότητές τους.

Παράλληλα, ως προς τις ΑΠΕ, στόχος είναι τα 2 GW παραγόμενης ισχύς μετά το 2025. Σύμφωνα με τον κ. Σιάμισιη , ο «όμιλος θα εστιάσει σε onshore αιολικά και φωτοβολταϊκά, με μεσοπρόθεσμη εστίαση σε offshore αιολικά, στην αποθήκευση ενέργειας και στο υδρογόνο».

Στο σημείο αυτό ανέφερε ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα θα έχει ολοκληρωθεί και τεθεί σε λειτουργία χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ ισχύος 300MW. «Δεν καθυστερήσαμε κινηθήκαμε με μεγάλη ταχύτητα, μεγάλο κομμάτι δεν αποτελεί εξαγορά έτοιμων έργων, αλλά κτίσιμο καινούργιων» προσθέτοντας ότι ολοκληρώνεται το πάρκο της Κοζάνης που αποτελεί το μεγαλύτερο πάρκο ΑΠΕ στην Ελλάδα και συγκαταλέγεται μεταξύ των 5-6 μεγαλύτερων πάρκων στην Ευρώπη. Σε επίπεδο χαρτοφυλακίου τα ΕΛΠΕ έχουν το 1,5 GW, ενώ όπως ανέφερε ο κ. Σιάμισιης έχουν ξεκινήσει και κινήσεις εκτός Ελλάδος. 

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι η δημιουργία της νέας εταιρείας και η μετατροπή της υφιστάμενης σε εταιρεία συμμετοχών, εντάσσεται στο νέο στρατηγικό σχέδιο της διοίκησηςμε την επωνυμία «Vision 2021», που στοχεύει στην επικαιροποίηση της στρατηγικής του Ομίλου ΕΛΠΕ σε όλες τις δραστηριότητες με ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα ESG (Περιβάλλον - Κοινωνία – Διακυβέρνηση). Επίσης η νέα στρατηγική του ομίλου αφορά τον επανασχεδιασμό της στρατηγικής επενδύσεων με στροφή στις ΑΠΕ και τις νέες τεχνολογίες καυσίμων, αλλά και την εταιρική δομή και διακυβέρνησης καθώς και στον επαναπροσδιορισμό της εικόνας του ομίλου στην αγορά.

Από το worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου