Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Στις 23 Σεπτεμβρίου, στο Εφετείο Αθηνών εκδικάζεται η υπόθεση της διένεξης με την ELFE – Τα σενάρια για την τύχη του πωλητηρίου

 




Ένας ακόμη σταθμός στην πολύμηνη εκκρεμότητα για την πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας: Στις 23 Σεπτεμβρίου, μεθαύριο, το Εφετείο Αθηνών θα συνεκδικάσει τις εφέσεις που άσκησαν η δημόσια εταιρία φυσικού αερίου και η βιομηχανία λιπασμάτων ELFE επί της απόφασης που εξέδωσε το 2019 το Πρωτοδικείο ..

Αθηνών για τη διένεξη των δύο επιχειρήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η ELFE διεκδικούσε αποζημίωση 302 εκ. ευρώ για την τιμολόγηση των ποσοτήτων φυσικού αερίου που αγόραζε από τη ΔΕΠΑ την περίοδο 2010-2015. Η δημόσια επιχείρηση επίσης ήγειρε την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών 86,7 εκ. ευρώ από τη βιομηχανία της Καβάλας. Το Πρωτοδικείο «ψαλίδισε» τις απαιτήσεις των δύο πλευρών κοντά στα περίπου 60 εκ. ευρώ. Και τώρα το λόγο έχει το Εφετείο.

Ο βραχνάς, όμως, για το ενδεχόμενο αυτή η δικαστική διαμάχη να τραβήξει κι άλλο χρονικά αλλά και η πιθανότητα δικαίωσης της ELFE που θα έχει σαν αποτέλεσμα να αξιώσουν αποζημιώσεις από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας και άλλοι πελάτες της, παραμένει… Και φρενάρει την όποια εξέλιξη στην ιδιωτικοποίηση της πάλαι ποτέ κραταιάς ενεργειακής ναυαρχίδας με την πώληση του πακέτου των μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ (65%) και ΕΛ.ΠΕ (35%).

Με δεδομένο το χρονικό σύρσιμο… της υπόθεσης και την επιφυλακτικότητα των υποψήφιων επενδυτών απέναντι στα προαναφερόμενα ενδεχόμενα πηγές θέλουν τους αρμόδιους αξιωματούχους της κυβέρνησης να εξετάζουν νέα πλάνα πώλησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Το καινούργιο που προστέθηκε στη λίστα είναι η πώληση πακέτου μετοχών μέσα από το Χρηματιστήριο Αθηνών. Αρχικά ενός μικρού και στη συνέχεια ενός μεγαλύτερου. Με τον τρόπο αυτό, όπως υποστηρίζουν παράγοντες, διατηρείται ο καθετοποιημένος όμιλος σε μία ιδιαίτερα αντίξοη ενεργειακά εποχή.

Υπενθυμίζεται πως μέχρι σήμερα έπαιζαν τα ακόλουθα σενάρια για την αλλαγή του τρόπου πώλησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας:

1. Να μείνει στα ράφια του ΤΑΙΠΕΔ η αποκρατικοποίηση μέχρι την οριστική έκβαση σε δικαστικό επίπεδο.

2.       Να αλλάξει το πλάνο ιδιωτικοποίησης με την αγορά ήδη να ασκεί πιέσεις για πώληση μόνο της θυγατρικής «Φυσικό Αέριο Ελλάδος» εποφθαλμιώντας το μεγάλο χαρτοφυλάκιο των 450.000 πελατών.

3.       Να εγγυηθεί το ελληνικό δημόσιο στον νέο επενδυτή πως θα αναλάβει εκείνο τις αποζημιώσεις, σε περίπτωση που η ELFE δικαιωθεί.


Από το energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου