Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021

Τέθηκε σε Τροχιά η Πρόταση για Κλιματικό Νόμο στην Ελλάδα

 


Η πρωτοβουλία που ανέλαβαν τον Οκτώβριο του 2020 φορείς, οργανώσεις και πολίτες προκειμένου να τεθούν τα θεμέλια για την ψήφιση ενός εθνικού κλιματικού νόμου στη χώρα, πήρε σάρκα και οστά στις 15 Ιουνίου όταν και ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση που διήρκεσε δύο μήνες. Αυτή η πρωτοβουλία ξεκίνησε από το WWF Ελλάς, σε συνεργασία με το Vouliwatch, ενώ στην προσπάθεια εντάχθηκαν οι οργανώσεις Γιατροί του Κόσμου - Ελληνική Αντιπροσωπεία, Ελληνική Ένωση για τα..

Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Καλλιστώ, Νόμος και Φύση, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Greenpeace, Medasset και SolidarityNow, καθώς και η ΓΣΕΕ. 

Το ιστορικό αυτό εγχείρημα αποτελεί, όπως τόνισαν οι επικεφαλείς του WWF σε χθεσινή διαδικτυακή συνέντευξη Tύπου, στην οποία παρουσίασαν τις λεπτομέρειες της τελικής πρότασης νόμου, μια θετική συμβολή των πολιτών στο πλαίσιο της δέσμευσης της κυβέρνησης να ψηφίσει εθνικό κλιματικό νόμο εντός των προσεχών μηνών. Είναι χαρακτηριστικό το ότι στο τελικό κείμενο ενσωματώθηκε η πλειονότητα των σχολίων που κατατέθηκαν, ενώ προστέθηκαν σημαντικές βελτιώσεις και τροποποιήσεις. Το τελικό κείμενο της πρότασης θα σταλεί στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ως μία ουσιαστική συμβολή στο πλαίσιο της νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας που έχει ήδη ξεκινήσει για τη σύνταξη σχεδίου κλιματικού νόμου.

Όπως ειπώθηκε χθες κατά τη διάρκεια της συνέντετυξης Τύπου, το τελικό κείμενο αποτελεί μία εμπεριστατωμένη και συνολική πρόταση που καλύπτει σχεδόν το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας και της κοινωνικής ζωής, από το σύστημα παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας, μέχρι τη διατροφή και τα απόβλητα.

Παράλληλα συνδέει τις δύο μεγαλύτερες περιβαλλοντικές προκλήσεις της ανθρωπότητας, την κλιματική κρίση και την απώλεια της βιοποικιλότητας, προβλέποντας φιλόδοξες ρυθμίσεις για την προστασία και αποκατάσταση της φύσης. Τέλος, αναδεικνύει τους πολίτες σε πρωταγωνιστές του μετασχηματισμού προς την κλιματική ουδετερότητα, προστατεύοντας τα δικαιώματά τους, αλλά και κατανέμοντάς τους σημαντικές αρμοδιότητες στη διαμόρφωση και τον έλεγχο της κλιματικής πολιτικής.

Επίσης τονίστηκε πως το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί έως και την πραγματοποίηση της Διάσκεψης για το Κλίμα, στην Γλασκώβη, από 1ης έως 12 Νοεμβρίου 2021, αναμένονται να υπάρξουν έντονες διεργασίες προς την κατεύθυνση μιας πιό αποτελεσματικής αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης.

Στην εισαγωγική της τοποθέτηση η Θεοδότα Νάντσου, επικεφαλής πολιτικής του WWF Ελλάς είπε η προσπάθεια που κλείνει ένα μεγάλο κύκλο δεν αφορά μόνο στη συγγραφή μιας πρότασης Νόμου από το WWF, αλλά ήταν μια προσπάθεια για να επικοινώνησουμε τις θέσεις μας στην κοινωνία, μέσω της συμμετοχής μας σε αυτή τη διαβούλευση, με απώτερο στόχο να εμπλουτίσουμε την πρόταση Νόμου και για να καταδείξουμε το γιατί είναι σημαντικός εν μέσω των προκλήσεων που εγείρει η κλιματική κρίση.

Όπως είπε, η διαβούλευση ξεκίνησε στις 15 Απριλίου και ολοκληρώθηκε στις 15 Ιουνίου μέσα από μια πλατφόρμα που επέτρεπε συγκεκριμένα σχόλια σε συγκεκριμένα σημεία των άρθρων, ενώ ανέφερε πως αρχικά, η πρόταση  αποτελούταν από 43 άρθρα αλλά στο τέλος κατέληξε με 52! Στη διαβούλευση μέσω της πλατφόρμας συμμετείχαν συνολικά 286 άτομα και φορείς και υποβλήθηκαν συνολικά 522 σχόλια και υπερψηφίσεις σχολίων.  Η κα Νάντσου κατέληξε με την ευχή η εισακουστεί αυτή η πρόταση από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση και να υπάρξει διακομματική συναίνεση για τον κλιματικό νόμο.   

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος τομέα ενεργειακής και κλιματικής πολιτικής, WWF Ελλάς προέβη σε μια σύντομη παρουσίαση της πρότασης νόμου, επισημαίνοντας πως η χώρα δεν διαθέτει κάτι ανάλογο, σε αντίθεση με αρκετές χώρες της Ευρώπης, όπως πχ η Γερμανία και η Ισπανία. «Είναι ένα κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ Πολιτείας, κοινωνίας και της αγοράς» είπε χαρακτηριστικά. Στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε ένα Νόμο-πλαίσιο που θα είναι αφενός αρκετά ευέλικτος για να επιτρέπει τη διαμόρφωση πολιτικής και να δίνει ελευθερίες στον Έλληνα νομοθέτη και αφετέτου να είναι σαφής και δεσμευτικός ως προς το τελικό του προορισμό της κατεύθυνσης της κλιματικής πολιτικής που δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο από την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας και να έχει και δεσμευτικά ορόσημα που θα αποτελούν ουσιαστικά, σημεία αξιολόγησης της προόδου ώστε να υπάρχει μια οικονομικά αποδοτική μετάβαση σε αυτή την πορεία.   

Ακολουθούν οι πιο σημαντικές αλλαγές επί της πρότασης νόμου:

Γεωργία, Κτηνοτροφία/ Κυκλική Οικονομία: Προστέθηκαν άρθρα για τον οικολογικό μετασχηματισμό του αγροτοδιατροφικού τομέα και της κυκλικής οικονομίας, με έμφαση στη μείωση του οικολογικού και ανθρακικού αποτυπώματος και σχετικούς ποσοτικούς στόχους κυρίως έως το 2030.

Μεταφορές: Ενισχύθηκε το άρθρο με φιλόδοξους στόχους για τη διείσδυση της ηλεκτροκίνησης και των σχετικών υποδομών έως το 2030, την απαγόρευση πώλησης συμβατικών ΙΧ από το 2035 και την ανάπτυξη φιλικών προς το περιβάλλον δικτύων μεταφορών.

Κλιματική εκπαίδευση: Προστέθηκε άρθρο που στοχεύει στην εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των νέων σε θέματα κλιματικής αλλαγής με έμφαση στην ενίσχυση της γνώσης και των δεξιοτήτων, και την άσκηση των δημοκρατικών τους δικαιωμάτων.

Προστασία της φύσης: Ενισχύθηκαν τα άρθρα για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, με περαιτέρω αναβάθμιση της σχετικής, υφιστάμενης νομοθεσίας, προστέθηκε άρθρο για τις λύσεις που βασίζονται στη φύση και τις φυσικές διεργασίες (NaturebasedSolutions)

Πόλεις: Προστέθηκε άρθρο που προβλέπει την αναθεώρηση του πολεοδομικού χωρικού σχεδιασμού στην κατεύθυνση της βιώσιμης χωρικής ανάπτυξης, με στόχο την κάλυψη των αστικών αναγκών, την αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος και την ενίσχυση της βιώσιμης κινητικότητας.

Κλιματική συνέλευση: Προστέθηκε άρθρο που συστήνει κλιματική συνέλευση με στόχο την περαιτέρω ενεργοποίηση των πολιτών στη διαμόρφωση και τον έλεγχο της κλιματικής πολιτικής κατά τα πρότυπα του αγγλικού, γαλλικού και ιρλανδικού κλιματικού νόμου.

Κλιματική δικαιότητα: Προστίθενται άρθρα που ενισχύουν τους όρους κοινωνικής δικαιοσύνης της μετάβασης προς την κλιματική ουδετερότητα όπως τη θέσπιση υποχρέωσης για εκτίμηση κοινωνικών επιπτώσεων σε όλα τα μέτρα πολιτικής και για πορεία εκτέλεσης του κλιματικού  προϋπολογισμού και την ένταξη των επηρεαζόμενων θέσεων εργασίας σε προγράμματα δίκαιης εργασιακής μετάβασης.

Χωροταξία: Προβλέπεται η εκπόνηση Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου (ΕΧΠ) για την Κλιματική Επικινδυνότητα και τη Μείωση των Εκπομπών με στόχο τη χωρική διάρθρωση των παραγωγικών δραστηριοτήτων που υπηρετούν τη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα και τη μείωση του φυσικού κλιματικού κινδύνου.

Μπορείτε να δείτε την τελική πρόταση νόμου όπως προέκυψε μετά τη δημόσια διαβούλευση εδώ 


Από το energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου