Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα ανακάμψει έντονα το δεύτερο εξάμηνο του 2021 με συρρίκνωση των αποθεμάτων πετρελαίου, δήλωσε ο επικεφαλής και εμπειρογνώμονες του ΟΠΕΚ την Τρίτη, προειδοποιώντας ότι οι παραλλαγές του κορωναϊού θέτουν σε κίνδυνο την ανάκαμψη. Ο Οργανισμός των χωρών εξαγωγής πετρελαίου (ΟΠΕΚ) και οι σύμμαχοί του με ...
τη Ρωσία, γνωστοί ως ΟΠΕΚ +, συναντιούνται την Πέμπτη και παρατηρητές της αγοράς αναμένουν από την ομάδα να συζητήσει για περαιτέρω σταδιακή χαλάρωση των υφιστάμενων περιορισμών παραγωγής πετρελαίου από τον Αύγουστο.Παρατηρητές του ΟΠΕΚ δήλωσαν ότι η ομάδα θα μπορούσε να αυξήσει την παραγωγή κατά περισσότερο από 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα (bpd), περισσότερο από τα 0,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα ή ακόμη και να αφήσει τα επίπεδα παραγωγής αμετάβλητα.
Οι διαβουλεύσεις
Πηγές του ΟΠΕΚ + ανέφεραν ότι δεν προέκυψε ομόφωνη απόφαση ή σύσταση από διαβουλεύσεις εμπειρογνωμόνων του ΟΠΕΚ + την Τρίτη.
Η ζήτηση το 2021 αναμενόταν να αυξηθεί κατά 6 εκατομμύρια bpd, με 5 εκατομμύρια bpd από το δεύτερο εξάμηνο, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ Mohammad Barkindo στη συνάντηση εμπειρογνωμόνων της Τρίτης, γνωστής ως Μικτή Τεχνική Επιτροπή.
«Ο τρέχων παράγοντας« wild card» είναι η «παραλλαγή Δέλτα» της πανδημίας που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των περιπτώσεων και την ανανέωση των περιορισμών σε πολλές περιοχές», είπε σε ομιλία του, σύμφωνα με το Reuters. Ο Barkindo δήλωσε ότι η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου κατά το δεύτερο εξάμηνο θα δείξει «σημαντική αύξηση, ακόμη και αν θα ληφθούν υπόψη οι αβεβαιότητες και οι σχετικοί κίνδυνοι», με τα προκαταρκτικά στοιχεία του Μαΐου να δείχνουν τα αποθέματα στις βιομηχανικές οικονομίες του ΟΟΣΑ να πέφτουν κάτω από το επίπεδο 2015-2019. Η εναρμόνιση των αποθεμάτων πετρελαίου με τον πενταετή μέσο όρο είναι ένας από τους κύριους στόχους του ΟΠΕΚ +.
Ο Barkindo είπε επίσης ότι η αύξηση των επιπέδων κρατικού χρέους που τροφοδοτείται από προγράμματα δημοσιονομικής και νομισματικής τόνωσης είναι ανησυχητική, διότι θα μπορούσε να συμβάλει στην αύξηση του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου