Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021

Σκούφιας: Οι υδρογονάνθρακες έχουν ακόμη σημαντικό ρόλο να παίξουν στηρίζοντας την ενεργειακή μετάβαση

 


Η Ελλάδα είναι ήδη ενεργειακός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή, τη στιγμή που πολλές αγορές της περιοχής διψούν για φυσικό αέριο για την απανθρακοποίησή τους, όπως ανέφερε σήμερα στο All Things Energy Forum ο Ρίκαρντ Σκούφιας, πρόεδρος της ΕΔΕΥ. 

Η εκτίμησή του είναι ότι χρειάζονται νέα μοντέλα για την ενέργεια και στα πλαίσια αυτά η Ελλάδα προχωρά..

με ένα επιθετικό και φιλόδοξο σχέδιο μετάβασης. 

"Η χώρα μας έκανε καλή αρχή στους υδρογονάνθρακες, αλλά η πανδημία και η πτώση των τιμών είχε μεγάλη επίδραση στην αγορά. Οι τάσεις αυτές απομάκρυναν ορισμένες εταιρείες από τις έρευνες και στο ερώτημα αν έχουν ακόμη ρόλο οι υδρογονάνθρακες η απάντηση είναι ναι", τόνισε ο κ. Σκούφιας. 

Η εκτίμηση της ΕΔΕΥ είναι ότι προκειμένου να είναι επιτυχημένη η μετάβαση, πρέπει να έχει μια ισορροπία ανάμεσα στη φιλοδοξία και το ρεαλισμό. Τα ορυκτά καύσιμα θα συνεχίσουν να παίζουν μεγάλο ρόλο στο μείγμα για πολλά χρόνια και το πετρέλαιο με το φυσικό αέριο θα αναπτυχθούν κατά τη δεκαετία που διανύουμε. Στα πλαίσια αυτά, η ΕΔΕΥ μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο, καθώς σήμερα καλύπτεται η ζήτηση για αέριο με εισαγωγές, αλλά στο μέλλον μπορούμε να κεφαλαιοποιήσουμε τους εγχώριους πόρους. 

Ένα ενδιαφέρον παράδειγμα είναι η ΒΡ, η οποία σκοπεύει να χρηματοδοτήσει τη στροφή της στις ΑΠΕ με τα έσοδα των υδρογονανθράκων. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να δράσουμε γρήγορα ώστε να γίνει το εγχείρημα επιτυχές, όπως εκτιμά ο κ. Σκούφιας. 


Από το energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου