Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021

Πούτιν: Σοβαρό πλήγμα για το δολάριο ΗΠΑ εάν οι εταιρείες πετρελαίου της Ρωσίας σταματούσαν να το χρησιμοποιούν

 


Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Παρασκευή, ότι χρησιμοποιούν το δολάριο ως εργαλείο οικονομικού και πολιτικού πολέμου και είπε ότι η Ρωσία μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο διευθέτησης συναλλαγών πετρελαίου και φυσικού αερίου σε άλλα εθνικά νομίσματα και το ευρώ.

Μιλώντας σε ένα ετήσιο οικονομικό φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη, ο Πούτιν είπε ότι θα ήταν ένα σοβαρό πλήγμα για το δολάριο ΗΠΑ εάν οι εταιρείες πετρελαίου..

της Ρωσίας σταματούσαν να χρησιμοποιούν το νόμισμα, αλλά ότι η Μόσχα δεν ήθελε να το κάνει αυτό.

Ο στόχος του Βλάντιμιρ Πούτιν εδώ και πολλά χρόνια, να μειώσει την έκθεση της Ρωσίας στο δολάριο των ΗΠΑ, έφτασε σε έναν σημαντικό «σταθμό», καθώς το μερίδιο των ρωσικών εξαγωγών που πληρώνονται σε δολάριο έπεσε κάτω από το 50% για πρώτη φορά τον περασμένο Απρίλιο.  Η στροφή μακριά από το δολάριο στο εμπόριο με την Κίνα επιταχύνθηκε ήδη από το 2019, όταν η ρωσική πετρελαϊκή Rosneft «γύρισε» τα συμβόλαια εξαγωγών αργού της σε ευρώ.  

Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης κατασκευής του Nord Stream 2. «Ακριβώς σήμερα (…) ολοκληρώθηκε επιτυχώς η τοποθέτηση της πρώτης σειράς του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2» σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η δεύτερη φάση κατασκευής του αγωγού θα ολοκληρωθεί εντός δύο μηνών.

Μάλιστα, ο ίδιος επεσήμανε ότι η Gazprom είναι έτοιμη να ξεκινήσει την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του αγωγού, προσθέτοντας ότι όλα εξαρτώνται από τις γερμανικές Αρχές. Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι ο Nord Stream 2 αποτελεί ένα «καθαρά οικονομικό πρότζεκτ», το οποίο – όπως είπε – πρέπει να ολοκληρωθεί.

Παράλληλα, ο Ρώσος Πρόεδρος επέκρινε την πολιτική απαγόρευσης των ρωσικών εμβολίων κατά της COVID-19 σε ορισμένες χώρες, παρά τα στοιχεία που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητά τους, τονίζοντας ότι τέτοιοι περιορισμοί είναι «παράλογοι και πολιτικά υποκινούμενοι».

Αφού ξεκαθάρισε επίσης ότι τα ρωσικά εμβόλια δεν έχουν προκαλέσει ούτε έναν θάνατο παγκοσμίως, υποστήριξε ότι ορισμένες χώρες δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται να προστατεύσουν τους πολίτες τους από την πανδημία.

«Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι το ρωσικό εμβόλιο έχει αναγνωριστεί ως το ασφαλέστερο και πιο αποτελεσματικό. Η αποτελεσματικότητά του είναι πάνω από 96%. Και σύμφωνα με τις ρυθμιστικές αρχές μας, δεν υπάρχει ούτε ένας θάνατος που να συνδέεται με το εμβόλιο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πούτιν


Από το viadiplomacy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου