Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021

Μπορούμε πραγματικά να αξιοποιήσουμε την ενέργεια από μια μαύρη τρύπα;



 Θα μπορούσαν οι μαύρες τρύπες να είναι το κλειδί για το μέλλον της παραγωγής ενέργειας; Κάποιοι επιστήμονες το πιστεύουν. Και το μυστικό για τη συγκομιδή της ενέργειας τους βρίσκεται στις εκρήξεις ακτίνων γάμμα, τα πιο ισχυρά παροδικά αντικείμενα στο γνωστό σύμπαν. Αυτές οι εκρήξεις, οι οποίες πιστεύεται ότι είναι το προϊόν του σχηματισμού μιας μαύρης τρύπας, είναι οι ισχυρότερες και φωτεινότερες εκρήξεις που υπάρχουν. Σε λίγα πεπερασμένα δευτερόλεπτα που διαρκεί μία από..

αυτές τις εκρήξεις, μπορούν να δημιουργήσουν τόση ενέργεια όσο θα παράγει ο ήλιος του ηλιακού μας συστήματος καθ 'όλη τη διάρκεια ζωής του 10 δισεκατομμυρίων ετών. 

«Η φωτεινότητά τους στις ακτίνες γάμμα, στο χρονικό διάστημα της εκδήλωσης, είναι τόσο μεγάλη όσο η φωτεινότητα όλων των αστεριών του παρατηρήσιμου Σύμπαντος !,» εξήγησε ο Ιταλός αστροφυσικός Ρέμο Ρούφινι του Διεθνούς Κέντρου Σχετιστικής Αστροφυσικής (ICRANet). "Οι εκρήξεις ακτίνων γάμμα πιστεύεται ότι τροφοδοτούνται, από έναν άγνωστο μέχρι τώρα μηχανισμό, από αστρικές μάζες μαύρων οπών."

Ενώ οι μικρότερες εκρήξεις γάμμα είναι σχεδόν αδιανόητα ισχυρές, μόλις πρόσφατα, οι επιστήμονες εντόπισαν την πιο ισχυρή έκρηξη ακτίνων γάμμα που έχει καταγραφεί ποτέ. Γνωστή ως GRB 190114C , αυτή η ιστορικά τεράστια φλόγα δημιούργησε περίπου ένα τρισεκατομμύριο ηλεκτρόνια βολτ (1 TeV), τα οποία οι επιστήμονες εντόπισαν ότι προέρχονταν από μια εντυπωσιακή απόσταση 4,5 δισεκατομμυρίων ετών φωτός. Μια έκρηξη ακτίνων γάμμα αυτού του τύπου είναι τόσο ισχυρή που στην πραγματικότητα έχει τη δυνατότητα να παραμορφώνει τον χωροχρόνο, στέλνοντας κυματισμούς μέσω του σύμπαντος που είναι γνωστό ως βαρυτικά κύματα. 

Ενώ υπάρχουν ακόμη σχετικά λίγα στοιχεία σχετικά με τις εκρήξεις ακτίνων γάμμα και, μάλιστα, τις ίδιες τις μαύρες τρύπες, η επιστημονική κοινότητα κάνει άλματα στη μελέτη αυτών των μακρινών φαινομένων. 

Μερικές από τις πιο πρόσφατες, πιο εξελιγμένες μελέτες σε αυτόν τον κόσμο αφορούν την απίστευτη ποσότητα ενέργειας που παράγεται από αυτά τα γεγονότα. Πολύ συναρπαστικά, θεωρητικά, αυτή η ενέργεια μπορεί να συλλεχθεί. Η ενέργεια που παράγεται από μια περιστρεφόμενη μαύρη τρύπα «μπορεί να εξαχθεί από την εργοσφαιρία, μια περιοχή που βρίσκεται ακριβώς έξω από τον ορίζοντα του γεγονότος», εξηγεί ένα πρόσφατο άρθρο από το Science Alert. Η βιωσιμότητα αυτής της δυνατότητας δεν έχει αποδειχθεί μόνο θεωρητικά αλλά και πειραματικά . Τώρα, χάρη στην αποκάλυψη που είναι το GRB 190114C, μια ομάδα επιστημόνων έχει κάνει μια συναρπαστική υπόθεση που έχουμε τώρα και παρατηρητικά στοιχεία για αυτό. 

Η επιστημονική ομάδα, η οποία περιλαμβάνει τον προαναφερθέντα Ruffini, δημοσίευσε τα ευρήματά τους στο επιστημονικό περιοδικό Astronomy & Astrophysics με τον συναρπαστικό τίτλο «Η νεογέννητη μαύρη τρύπα στο GRB 191014C αποδεικνύει ότι είναι ζωντανή». Το έγγραφο θεωρεί έναν μηχανισμό ικανό να δημιουργήσει αυτό το είδος εξαιρετικά ισχυρής έκρηξης γάμμα, που τέθηκε (σχεδόν) στους απλούς όρους της Science Alert: «[Ο μηχανισμός βασίζεται] στην επιτάχυνση των σωματιδίων κατά μήκος γραμμών μαγνητικού πεδίου που κληρονομήθηκαν από τη μαύρη τρύπα γονικό αστέρι νετρονίων. Αυτό το μαγνητικό πεδίο εξάγει περιστροφική ενέργεια από την εργοσφαιρία της μαύρης τρύπας. "

"Η νέα μηχανή που παρουσιάστηκε στη νέα έκδοση", εξήγησε ο Ruffini για τη νέα δημοσίευση του ίδιου και των συναδέλφων του, "δημιουργεί τη δουλειά μέσω μιας καθαρά γενικής σχετικιστικής, βαρυτο-ηλεκτροδυναμικής διαδικασίας: μια περιστρεφόμενη μαύρη τρύπα, που αλληλεπιδρά με ένα περιβάλλον μαγνητικό πεδίο, δημιουργεί ένα ηλεκτρικό πεδίο που επιταχύνει τα ηλεκτρόνια του περιβάλλοντος σε υπερ-υψηλές ενέργειες που οδηγούν σε ακτινοβολία υψηλής ενέργειας και κοσμικές ακτίνες υψηλής ενέργειας. "

Ενώ αυτό το πιο πρόσφατο εύρημα είναι μια σημαντική ανακάλυψη στον τομέα, το ενδιαφέρον για τη συλλογή ενέργειας από μαύρες τρύπες είναι κάτι άλλο από νέο. Νωρίτερα φέτος, μια άλλη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια έδειξε ότι η ενέργεια θα μπορούσε ενδεχομένως να εξαχθεί από μαύρες τρύπες μέσω της επανασύνδεσης των γραμμών μαγνητικού πεδίου. Ένας από τους συγγραφείς αυτής της μελέτης , ο φυσικός Luca Comisso, δήλωσε ότι τέτοια είδη ευρημάτων υποδηλώνουν ότι οι μαύρες τρύπες θα μπορούσαν να είναι μέρος του ενεργειακού τοπίου της ανθρωπότητας στο (πολύ μακρινό) μέλλον.

«Χιλιάδες ή εκατομμύρια χρόνια από τώρα, η ανθρωπότητα μπορεί να είναι σε θέση να επιβιώσει γύρω από μια μαύρη τρύπα χωρίς να αξιοποιήσει ενέργεια από αστέρια» , ανέφερε ο Comisso από την Columbia News. «Είναι ουσιαστικά ένα τεχνολογικό πρόβλημα. Αν κοιτάξουμε τη φυσική, δεν υπάρχει τίποτα που να το αποτρέπει. "


Από την Haley Zaremba 


Από το oilprice.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου