Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021

Κίνδυνος για το κλίμα: Μεθάνιο εκλύεται από εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη

 


Το μεθάνιο εκλύεται από υποδομές φυσικού αερίου σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω διαρροών και εξαερισμού, δείχνουν πλάνα από βίντεο του Reuters.

Χρησιμοποιώντας ειδική κάμερα αξίας 100.000 ευρώ, η μη κερδοσκοπική εταιρεία Clean Air Task Force (CATF) βρήκε μεθάνιο να διαχέεται στην ατμόσφαιρα από 123 εγκαταστάσεις..

πετρελαίου και φυσικού αερίου σε Αυστρία, Τσεχία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Πολωνία και Ρουμανία.

Το μεθάνιο, η μεγαλύτερη αιτία της κλιματικής αλλαγής μετά το διοξείδιο του άνθρακα (CO2), είναι το κύριο συστατικό του φυσικού αερίου και τουλάχιστον 80 φορές πιο ισχυρό από το CO2 στα πρώτα 20 χρόνια του στον αέρα. Επίσης, αντιπροσωπεύει το 10% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην Ευρώπη.

Επί του παρόντος, η Ε.Ε. δεν ρυθμίζει τις εκπομπές μεθανίου στον ενεργειακό τομέα, πράγμα που σημαίνει ότι οι εταιρείες που διαχειρίζονται τα εργοστάσια που μπήκαν στο «μικροσκόπιο» της CATF δεν παραβαίνουν τους νόμους λόγω διαρροών ή εξαερισμού.

Ενώ ορισμένα κράτη μέλη απαιτούν από τις εταιρείες να αναφέρουν κάποιες εκπομπές, δεν υπάρχει γενικό πλαίσιο που να τις αναγκάζει να παρακολουθούν μικρότερες διαρροές ή να τις διορθώνουν. Αυτό πρόκειται να αλλάξει, σημειώνει το Reuters.

Στον ενεργειακό τομέα, το μεθάνιο εκπέμπεται σκόπιμα μέσω εξαερισμού και τυχαία από μέρη όπως δεξαμενές αποθήκευσης αερίου, τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), σταθμούς συμπιεστών αγωγών και χώρους επεξεργασίας πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η CATF επισκέφθηκε πάνω από 200 τοποθεσίες σε επτά χώρες της Ε.Ε. και μαγνητοσκόπησε τις εκπομπές με την κάμερα υπερύθρων για να ανιχνεύσει υδρογονάνθρακες αόρατους με γυμνό μάτι, όπως το μεθάνιο.

«Εάν έχουμε οποιαδήποτε ελπίδα να επιτύχουμε αύξηση μόνο 1,5  βαθμό Κελσίου στις μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες, πρέπει να σταματήσουμε αυτές τις διαρροές», σχολίασε ο James Turitto από την CATF, που κατέγραψε τις εκπομπές μεθανίου.

Συνολικά, η CATF κατέγραψε 271 περιστατικά, με ορισμένες εγκαταστάσεις να βγάζουν μεθάνιο από διάφορα μέρη.

Ο Turitto είπε ότι πάνω από το 90% των εγκαταστάσεων που επισκέφτηκε στην Τσεχία, στην Ουγγαρία, στην Ιταλία, στην Πολωνία και στη Ρουμανία εκπέμπουν μεθάνιο, ενώ χαμηλότερο ήταν το ποσοστό σε Γερμανία και Αυστρία.

Σε ένα εργοστάσιο παραγωγής φυσικού αερίου που ανήκει στην ιταλική Eni κοντά στην πόλη Πινέτο, στις ακτές της Αδριατικής, το μεθάνιο φαίνεται να διαρρέει από μια σκουριασμένη τρύπα στο πλάι μιας δεξαμενής, αναφέρει το Reuters.

Αποκαλύπτεται ότι εκπομπές θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν οι διαχειριστές του δικτύου υποδομής χρησιμοποιούσαν τεχνολογία μέτρησης που διατίθεται στο εμπόριο, ανέφεραν ειδικοί εκπομπών αερίων.

«Εάν υπάρχουν ρωγμές στις δεξαμενές αποθήκευσης, είναι σχετικά εύκολο να διορθώσει κανείς τις δεξαμενές», δήλωσε ο Jonathan Dorn, εμπειρογνώμονας για την ποιότητα του αέρα στην Abt Associates.

Η εταιρεία Eni είπε ότι η διαρροή στο Πινέτο προήλθε από δεξαμενή νερού που είχε αμελητέες ποσότητες αερίου και ότι είχε εντοπιστεί και διορθωθεί κατά τη διάρκεια της τακτικής συντήρησης. «Ενισχύουμε τις προσπάθειές μας στην εφαρμογή περιοδικών εκστρατειών ανίχνευσης διαρροών και παρακολούθησης επισκευών», ανακοίνωσε η εταιρεία, προσθέτοντας ότι υποστηρίζει τους κανονισμούς της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των εκπομπών μεθανίου.


Από το efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου