Σε ένα συνολικό μετασχηματισμό προχωρούν τα ΕΛΠΕ, τόσο επενδυτικό με έμφαση στην πράσινη ενέργεια, όσο επίσης οργανωτικό, αφενός αλλάζοντας την συμφωνία του 2003 που ήθελε το Δημόσιο να ορίζει την πλειοψηφία των μελών του διοικητικού τους συμβουλίου, αφετέρου με την δημιουργία εταιρείας holding.
Σε αυτήν που θα λειτουργεί ως μητρική, με έδρα πιθανώς και εκτός Ελλάδας, θα μεταβιβαστούν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι θυγατρικές του ομίλου, καθώς και οι συμμετοχές..
του σε διάφορες εταιρείες, όπως τα διυλιστήρια, ο τομέας εμπορίας πετρελαιοειδών, δηλαδή η Ελληνικά Καύσιμα (ΕΚΟ και BP), η ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες, η Elpedison και η DIAXON.Στην ουσία, 18 χρόνια μετά την συμφωνία εξαγοράς των ΕΛΠΕ από την τότε Petrola, οι δύο πλευρές, Paneuropean του ομίλου Λάτση και Δημόσιο, δίνουν ξανά τα χέρια, αλλά πάνω σε μια νέα βάση. Αυτή του νόμου (4706/2020) για την εταιρική διακυβέρνηση που ψηφίστηκε πέρυσι, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ από φέτος και συγκεκριμένα από τις 17 Ιουλίου.
Κομβική αλλαγή, ότι το Δημόσιο παύει πλέον να διορίζει την πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ. των ΕΛΠΕ, δηλαδή τα 7 εκ των 13, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα. Από τις 30 Ιουνίου και μετά, οπότε και θα συγκληθεί η τακτική γενική συνέλευση του ομίλου, όλα τα μέλη του Δ.Σ. θα προτείνονται και θα ψηφίζονται από τους μετόχους. Δηλαδή από το 47% που ελέγχεται από την Paneuropean, το 35,5% από το Δημόσιο, καθώς και από τους μικρομετόχους, αφού το υπόλοιπο 17,5% είναι σε ελεύθερη διασπορά (free float).
Στην πράξη, οι ισορροπίες στα ΕΛΠΕ μπαίνουν σε νέα βάση, καθώς το Δημόσιο παύει να έχει κυρίαρχο ρόλο για την τοποθέτηση της πλειοψηφίας των προσώπων στο Δ.Σ. Στο εξής θα είναι οι μέτοχοι αυτοί που θα έχουν τον πρώτο και τελευταίο λόγο, δίχως να αποκλείεται φυσικά να υπάρξει και σε αυτή την περίπτωση ένα είδος συνεννόησης για τις θέσεις-κλειδιά. Τις προτεινόμενες αλλαγές στο καταστατικό της εταιρείας που ενέκρινε το Δ.Σ. των ΕΛΠΕ τη Μεγάλη Πέμπτη, καλείται τώρα να εγκρίνει η έκτακτη γενική συνέλευση της 20ης Μαΐου, προκειμένου η τακτική, αυτή της 30ης Ιουνίου να ψηφίσει τη νέα διοίκηση.
Σε αυτή λοιπόν την νέα σελίδα για τον όμιλο, η διοίκηση λέγεται ότι θα ασκείται από την υπό σύσταση εταιρεία holding με 11μελές διοικητικό συμβούλιο, έναντι 13 σήμερα. Η επόμενη ημέρα θα βρεθεί στο επίκεντρο συνάντησης που θα έχει σήμερα το πρωί το διοικητικό δίδυμο (Σιάμιισης, Παπαθανασίου) με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, ενώ για το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί συνέντευξη Τύπου, με αντικείμενο τη νέα εταιρική δομή των ΕΛΠΕ, τον πράσινο μετασχηματισμό τους και συνολικά την επόμενη μέρα. Σε αυτό το νέο αυτό τοπίο, οι πληροφορίες θέλουν να παραπέμπεται στις καλένδες η υπόθεση της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης του ομίλου.
Ο πράσινος μετασχηματισμός
Στο μέτωπο του πράσινου μετασχηματισμού τους, κυριαρχεί ο στόχος για 600 MW από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2025, όπου κεντρική θέση κατέχει το υπό κατασκευή φωτοβολταϊκό της Κοζάνης, ισχύος 204 MW, προυπολογισμού 130 εκατ. ευρώ και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, το οποίο και έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 25%. Στόχος είναι να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2022, όπως είχε ανακοινώσει σε πρόσφατη ημερίδα του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο Διευθυντής Ανάπτυξης και Λειτουργίας της ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες, Σωτήρης Καπέλλος.
Η διαφοροποίηση του ενεργειακού του χαρτοφυλακίου, προκειμένου ο όμιλος να αποκτήσει σημαντικό χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ, να επεκταθεί στον τομέα του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου και παράλληλα, να διερευνήσει νέες ευκαιρίες γύρω από την ενεργειακή μετάβαση, αποτελεί τον ένα από τους βασικούς πυλώνες της νέας στρατηγικής του.
Οι άλλοι δύο, έτσι όπως τους είχε περιγράψει σε παλαιότερη ημερίδα του ΙΕΝΕ για «Τα Πράσινα Υγρά Καύσιμα του Μέλλοντος», ο Γενικός Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού & Νέων Δραστηριοτήτων των ΕΛΠΕ, Γιώργος Αλεξόπουλος, αφορούν :
. Την βελτίωση των κύριων δραστηριοτήτων του ομίλου, με ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της ενεργειακής απόδοσης και με υλοποίηση ψηφιακού μετασχηματισμού
. Και η αξιοποίηση προγενέστερων επενδύσεων, με αναβαθμίσεις που θα του προσδώσουν προστιθέμενη αξία
Σημειωτέον ότι ο όμιλος έχει θέσει ως στόχο να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας κατά 10% έως το 2030, με παράλληλη σημαντική μείωση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος και στα 3 διυλιστήρια που λειτουργεί, ενώ προχωρά και στον ψηφιακό του μετασχηματισμό, μέσω του οποίου θα μπορεί να εξοικονομεί 50 εκατ. ευρώ ετησίως.
Τα παραπάνω έρχονται να «κουμπώσουν» με τις αλλαγές στην οργανωτική του λειτουργία, κατ’ εφαρμογή του περυσινού νόμου για την εταιρική διακυβέρνηση. Καθιερώνει μεταξύ άλλων στο Δ.Σ. των ανωνύμων εταιρειών την ελάχιστη ποσόστωση ανά φύλο (25% γυναίκες), ενώ εισάγει την θέσπιση Πολιτικής Καταλληλότητας και Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης, καθώς επίσης την ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου, όπως και την αναπροσαρμογή των αρμοδιοτήτων των μελών του Δ.Σ. Στόχος, η διασφάλιση της αξιοπιστίας των εισηγμένων εταιριών και συνακόλουθα της κεφαλαιαγοράς, έτσι ώστε να καταστεί ευκολότερη και η προσέλκυση επενδύσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου