Πέμπτη 6 Μαΐου 2021

Η βιομηχανία πετρελαίου της Νορβηγίας αποφεύγει την απεργία με νέα συμφωνία μισθών



Οι εταιρείες πετρελαίου και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις της Νορβηγίας πέτυχαν συμφωνία μισθών αυτή την εβδομάδα, αποτρέποντας μια άλλη απεργία που θα μπορούσε να είχε κοστίσει πολλά εκατομμύρια σε απώλεια εσόδων από πετρέλαιο.

Το Reuters ανέφερε ότι οι πλευρές συμφώνησαν για αύξηση..

μισθών άνω των 2.000 δολαρίων για φέτος.

Η Νορβηγία, συνήθως μια χώρα που σπάνια κάνει τα νέα για το πετρέλαιο, εκτός από τη νέα γεώτρηση, κάνει τακτικά πρωτοσέλιδα όταν έρθει η ώρα για τη βιομηχανία πετρελαίου και τα συνδικάτα να διαπραγματευτούν τους μισθούς. Σε περισσότερες από μία περιπτώσεις, έχουν προκύψει συγκρούσεις, που τελειώνουν με απεργίες που παίρνουν σημαντικά κομμάτια της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας εκτός σύνδεσης.

Πριν από μερικούς μήνες, η Νορβηγία  δεν μπόρεσε να αποτρέψει την απεργία των εργαζομένων στο πετρέλαιο που  προκλήθηκε από διαφωνίες σχετικά με μια νέα συμφωνία για τους υπεράκτιους εργαζομένους. Στις αρχές Οκτωβρίου, το 8% της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νορβηγίας - ή 330.000 βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου την ημέρα (boepd) - έκλεισε λόγω της απεργίας και υπήρχαν φόβοι ότι η παραγωγή πετρελαίου στο Johan Sverdrup μπορεί επίσης να μειωθεί. Η απεργία έληξε μετά από δέκα ημέρες και δεν κλιμακώθηκε τόσο ώστε να διακόψει σχεδόν το 25% της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νορβηγίας, όπως φοβόταν.

Δύο χρόνια νωρίτερα, μια άλλη απεργία έκλεισε ένα πεδίο που τη Shell, παίρνοντας το 1% της συνολικής παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νορβηγίας εκτός σύνδεσης. Ενώ το αποτέλεσμα της απεργίας ήταν μικρό σε σχέση με την παραγωγή, υπήρχαν φόβοι ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακυρώσεις συμβολαίων και να έχει πιο εκτεταμένο αντίκτυπο στη βιομηχανία.

Η Νορβηγία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στη Δυτική Ευρώπη, με μέση ημερήσια παραγωγή περίπου 4 εκατομμυρίων βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου. Τα περισσότερα από αυτά είναι το αέριο, αλλά η παραγωγή πετρελαίου πέρυσι αυξήθηκε σημαντικά, κατά 20%, παρά την πανδημία, καθώς η παραγωγή αυξήθηκε στο νέο πεδίο Johan Sverdrup, μία από τις λίγες πρόσφατες ανακαλύψεις που έκανε η Νορβηγία τα τελευταία χρόνια.


Από τον Charles Kennedy


Από το oilprice.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου