Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021

Νορβηγοί και Ελβετοί εταίροι θα εξερευνήσουν τη λήψη CO2 από τον αέρα

 



Η εταιρία Northern Lights με την ηγεσία της Equinor και η Ελβετική εταιρεία Climeworks θα διερευνήσουν τις δυνατότητες συλλογής διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από την ατμόσφαιρα στη Νορβηγία, ανέφεραν οι συνεργάτες

Η Climeworks παρέχει τεχνολογία άμεσης δέσμευσης άνθρακα, ενώ η Northern Lights, η οποία περιλαμβάνει επίσης τη Shell και την Total, σχεδιάζει να αποθηκεύσει CO2 σε έναν γεωλογικό σχηματισμό κάτω από τον βυθό της..

ακτής της Νορβηγίας.

Η υπουργός Πετρελαίου και Ενέργειας της Νορβηγίας, Τίνα Μπρου, δήλωσε ότι το σχέδιο ανταποκρίθηκε σε έναν αυξανόμενο κατάλογο πιθανών πελατών για τον ιστότοπο Northern Lights, ο οποίος θα μπορούσε να αποθηκεύσει έως και 1,5 εκατομμύρια τόνους CO2 ετησίως από το 2024.

Η άμεση δέσμευση άνθρακα θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιστάθμιση αναπόφευκτων εκπομπών, όπως από τη γεωργία, η οποία δεν μπορεί να συλληφθεί χρησιμοποιώντας μια άλλη μέθοδο, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Climeworks Christoph Gebald σε μια διαδικτυακή παρουσίαση.

Η Northern Lights είναι μέρος της φιλοδοξίας της Νορβηγίας να αναπτύξει μια αλυσίδα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα πλήρους κλίμακας, που ονομάζεται Longship μετά τα πλοία που χρησιμοποίησε η Vikings.

Η κυβέρνηση θα καλύψει περίπου τα δύο τρίτα των 25,1 δισεκατομμυρίων κορωνών (2,96 δισεκατομμύρια δολάρια).

Το σχέδιο περιλαμβάνει μια εγκατάσταση δέσμευσης άνθρακα 400.000 τόνων ανά έτος σε ένα εργοστάσιο τσιμέντου που διαχειρίζεται το γερμανικό HeidelbergCement στη νότια Νορβηγία και πιθανώς ένα δεύτερο εργοστάσιο δέσμευσης στο Όσλο που λειτουργεί από τη φινλανδική εταιρεία Fortum.

Η επιχείρηση Northern Lights δήλωσε ότι η χωρητικότητα αποθήκευσης CO2 θα μπορούσε ενδεχομένως να επεκταθεί σε 5 εκατομμύρια τόνους ετησίως στο μέλλον, ανάλογα με τη ζήτηση.

Ο Μπρου είπε ότι η Νορβηγία ήλπιζε ότι η αποθήκευση Northern Lights θα μπορούσε να ενθαρρύνει περισσότερα έργα δέσμευσης CO2 στην Ευρώπη, συμβάλλοντας στην επίτευξη των κλιματικών στόχων. (Αναφορά από τους Nerijus Adomaitis και Nora Buli; Επιμέλεια από τον Edmund Blair)


Από το hydrocarbonprocessing.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου