Κατά 22% μειώθηκαν οι πωλήσεις υγρών καυσίμων το 2020, ενώ η πτωτική πορεία συνεχίζεται και τους πρώτους μήνες του 2021, καταδεικνύοντας ότι ο κλάδος του χονδρικού εμπορίου καυσίμων, όπου δραστηριοποιούνται και οι Εταιρείες Εμπορίας Πετρελαιοειδών, πλήττεται βαθύτατα από τις επιπτώσεις της πανδημίας του COVID-19 με κίνδυνο..
ακόμη και για τη βιωσιμότητα των μικρότερων επιχειρήσεων.Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Ιανουάριο η πτώση των πωλήσεων στα «λευκά προϊόντα» άγγιξε το 26% και αυτό σε μια περίοδο που ο ενεργειακός μετασχηματισμός, αποτελούσε ήδη πριν από την πανδημία, μια σημαντική πρόκληση.
Οι Εταιρείες Εμπορίας εξαιρούνται από τους ΚΑΔ
Στο πλαίσιο αυτό και ενώ κλάδος της εμπορίας υγρών καυσίμων βρίσκεται εκτεθειμένος στις δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας του COVID – 19, δεν συμπεριλαμβάνεται στα μέτρα του υπουργείου Οικονομικών για τη μείωση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων.
Οι Εταιρείες Εμπορίας Πετρελαιοειδών, σε αντίθεση με τα πρατήρια λιανικής εμπορίας καυσίμων, συνεχίζουν να εξαιρούνται από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις της υποχρεωτικής μείωσης των επαγγελματικών μισθωμάτων κατά 40%, παρά το γεγονός ότι η λίστα με τους ΚΑΔ των επιχειρήσεων που ωφελούνται από το μέτρο διευρύνθηκε.
Όπως σχολιάζουν παράγοντες του κλάδου πρόκειται για μια εξαίρεση, η οποία έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα και την λογική του νόμου και παράλληλα είναι κατάφορα άδικη και παράλογη, συνιστώντας άνιση μεταχείριση.
Ο κλάδος εμπορίας πετρελαιοειδών σε μεγάλο βαθμό λειτουργεί μέσω μιας αλυσίδας συμβάσεων μίσθωσης και υπομίσθωσης ή και παραχώρησης χρήσης:
Αρχικά συνάπτονται συμβάσεις μεταξύ των ιδιοκτητών ακινήτων (εκμισθωτές) όπου στεγάζονται τα πρατήρια και των Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών (μισθωτές). Στη συνέχεια συνάπτονται συμβάσεις μεταξύ των Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών (υπεκμισθωτές) και των λιανεμπόρων/πρατηριούχων (υπομισθωτές).
Οι Εταιρίες Εμπορίας (μισθωτές) μισθώνουν οικόπεδα ή και έτοιμα πρατήρια από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων (εκμισθωτές) στα οποία επενδύουν σημαντικά ποσά σε κτιριακό και μηχανολογικό εξοπλισμό και στη συνέχεια τα υπεκμισθώνουν (υπεκμισθωτές) στους πρατηριούχους (υπομισθωτές).
Οι πρατηριούχοι με έκπτωση ενοικίου- Οι εταιρείες όχι
Και ενώ στους πρατηριούχους έχει δοθεί το δικαίωμα να καταβάλλουν το 40% του μισθώματος προς τις Εταιρίες, στις Εταιρίες δεν έχει δοθεί το ίδιο δικαίωμα ως προς τους αρχικούς / πρώτους εκμισθωτές.
Όπως εξηγούν παράγοντες του κλάδου η αδικία από την εξαίρεση των Εταιρειών Εμπορίας προκύπτει, καθώς ενώ οι ίδιες συνεχίζουν να καταβάλλουν στο ακέραιο το ποσό των μισθωμάτων στους εκμισθωτές τους (ιδιοκτήτες ακινήτων), είναι υποχρεωμένες να αποδεχθούν τη μείωση του καταβαλλόμενου σε αυτές μισθώματος από την πλευρά των πρατηριούχων (υπομισθωτές).
Η ίδια στρέβλωση και άνιση μεταχείριση παρουσιάζεται και στις περιπτώσεις των ιδιολειτουργούμενων πρατηρίων καυσίμων, όπου οι εταιρίες υποχρεούνται να καταβάλλουν στο ακέραιο το ποσό των μισθωμάτων στους ιδιοκτήτες των ακινήτων.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές ενώ το Υπουργείο Οικονομικών δέχεται ότι η πτώση των πωλήσεων των πρατηριούχων είναι σημαντική, φαίνεται να αγνοεί πως η ζημιά που υφίστανται περνά αυτομάτως στις εταιρείες που τους προμηθεύουν με καύσιμα, δηλαδή τις Εταιρείες Εμπορίας Πετρελαιοειδών.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ το 2019 ο κλάδος εισέφερε στα Δημόσια Ταμεία πάνω από 3,7 δις ευρώ, ο δείκτης της απασχόλησης, αυξήθηκε κατά 15,4% οι αμοιβές προσωπικού ανήλθαν σε 71,8 εκατ. ευρώ, ενώ οι εργοδοτικές εισφορές σημείωσαν αύξηση 1,2%, αγγίζοντας τα 18,8 εκατ. ευρώ (στοιχεία 2019).
Αξιοσημείωτη είναι και η αύξηση των επενδύσεων που πραγματοποίησαν οι Εταιρίες του κλάδου. Οι συνολικές επενδύσεις -μεγάλο μέρος των οποίων αφορά στην προστασία του Περιβάλλοντος- το 2019 ξεπέρασαν τα 86,2 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 18,5%, συγκριτικά με το 2018
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου