Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021

Η Ινδία ζητά από τα διυλιστήρια να διαφοροποιήσουν και να μειώσουν την εξάρτηση από το πετρέλαιο της Μέσης Ανατολής μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ +



 Η Ινδία ζήτησε από τα κρατικά διυλιστήρια να επιταχύνουν τη διαφοροποίηση των εισαγωγών πετρελαίου για να μειώσουν σταδιακά την εξάρτησή τους από τη Μέση Ανατολή αφού ο ΟΠΕΚ + αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να συνεχίσει σε μεγάλο βαθμό τις περικοπές παραγωγής τον Απρίλιο, ανέφεραν δύο πηγές.

Η Ινδία, ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας και καταναλωτής..

πετρελαίου στον κόσμο, εισάγει περίπου το 84% των συνολικών αναγκών σε αργό πετρέλαιο με πάνω από το 60% εκείνων που προέρχονται από χώρες της Μέσης Ανατολής, οι οποίες είναι συνήθως φθηνότερες από αυτές της Δύσης.

Οι περισσότεροι από τους παραγωγούς του ΟΠΕΚ +, με επικεφαλής τον κορυφαίο εξαγωγέα του κόσμου στη Σαουδική Αραβία, την περασμένη εβδομάδα αποφάσισαν να επεκτείνουν τις περισσότερες περικοπές παραγωγής έως τον Απρίλιο.

Η Ινδία, που πλήττεται σκληρά από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου, προέτρεψε τους παραγωγούς να διευκολύνουν τις περικοπές παραγωγής και να βοηθήσουν την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη. Σε απάντηση, ο Σαουδάραβας υπουργός ενέργειας είπε στην Ινδία να βυθιστεί σε στρατηγικά αποθέματα γεμάτα με φθηνότερο πετρέλαιο που αγοράστηκε πέρυσι.

"Ζητήσαμε από τις εταιρείες να αναζητήσουν επιθετικά τη διαφοροποίηση. Δεν μπορούμε να είμαστε όμηροι της αυθαίρετης απόφασης των παραγωγών της Μέσης Ανατολής. Όταν ήθελαν να σταθεροποιήσουν την αγορά, ήμασταν δίπλα τους", δήλωσε μια κυβερνητική πηγή.

Η Ινδία δεν είχε ακυρώσει καμία αποστολή αργού πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή το 2020 όταν η ζήτηση πετρελαίου κατέρρευσε λόγω του COVID-19, ανέφερε η πηγή. Ήδη το μερίδιο του ΟΠΕΚ στις εισαγωγές πετρελαίου της Ινδίας μειώθηκε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τον Απρίλιο 2020-Ιανουάριο 2021, τους πρώτους δέκα μήνες αυτού του οικονομικού έτους.

Ενώ το αρχικό κόστος μπορεί να είναι υψηλό, η στρατηγική θα αποδώσει μακροπρόθεσμα, είπε η πηγή.

Δύο διυλιστήρια πετρελαίου επιβεβαίωσαν ότι η κυβέρνηση τους ζήτησε να επισπεύσουν τις προσπάθειες διαφοροποίησης των πηγών εισαγωγής αργού πετρελαίου.

Ένα σχέδιο είναι η εισαγωγή πετρελαίου από νέο παραγωγό Γουιάνα, ανέφεραν οι πηγές. Το κορυφαίο διυλιστήριο της χώρας, Indian Oil Corp, έχει επίσης ανανεώσει τη σύμβαση εισαγωγής πετρελαίου με τη Ρωσία, πρόσθεσαν. Η Ινδία ελπίζει να συνεχίσει φέτος τις εισαγωγές πετρελαίου του Ιράν.

Το υπουργείο πετρελαίου της Ινδίας και η ΔΟΕ δεν απάντησαν σε αιτήματα σχολιασμού του Reuters.

Το Ιράκ και η Σαουδική Αραβία είναι οι δύο μεγαλύτεροι προμηθευτές πετρελαίου στην Ινδία. Φέτος, το Ιράκ μείωσε τον ετήσιο όγκο εφοδιασμού, ενώ το Κουβέιτ μείωσε τη διάρκεια των συμβάσεων με Ινδούς αγοραστές σε 9 μήνες.

Μετά την απόφαση της τελευταίας εβδομάδας του ΟΠΕΚ, οι τιμές του αργού πετρελαίου αυξήθηκαν σε πάνω από 71 $ ανά βαρέλι, αν και οι τιμές μειώθηκαν στα 69,08 $ το βαρέλι έως τις 1027 GMT. Η Saudi αύξησε επίσης τον Απρίλιο την επίσημη τιμή πώλησης του πετρελαίου της για την Ασία.

"Πρέπει να γίνει μια αρχή. Κανείς δεν είχε φανταστεί ότι το πετρέλαιο των ΗΠΑ θα αντιπροσωπεύει σημαντικό μερίδιο στο καλάθι αργού μας. Προσπαθούμε για βραχυπρόθεσμες συμβάσεις με νέες χώρες και πωλητές", ανέφερε η πρώτη πηγή.

"Ο κόσμος ήταν μαζί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά τώρα φαίνεται ότι ορισμένοι παραγωγοί εργάζονται για τις δικές τους οικονομίες", δήλωσε η πρώτη πηγή.


(Αναφορά από τον Nidhi Verma, επεξεργασία από τον David Evans)


Από το hydrocarbonprocessing.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου