Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2021

Αμαζόνιος: Stop από τις ευρωπαϊκές τράπεζες σε εμπλεκόμενες χρηματοδοτήσεις πετρελαίου

 


Η Credit Suisse, η ολλανδική ING και η γαλλική BNP Paribas αποφάσισαν να σταματήσουν να χρηματοδοτούν το εμπόριο αργού πετρελαίου από τον Ισημερινό, ανακοίνωσαν οι τράπεζες μετά από πιέσεις εκστρατειών που στοχεύουν στην προστασία του τροπικού δάσους του Αμαζονίου.

Ο ρόλος των Ευρωπαϊκών τραπεζών στην υποστήριξη του εμπορίου τέθηκε στο μικροσκόπιο τον Αύγουστο, όταν μια έκθεση των ομάδων Stand.earth και Amazon Watch κατονόμασε έξι ευρωπαϊκές τράπεζες ως σημαντικούς χρηματοδότες των εξαγωγών..

πετρελαίου του Ισημερινού σε διυλιστήρια των ΗΠΑ.Οι αυτόχθονες ηγέτες που αγωνίζονται για να αποτρέψουν την περαιτέρω εξερεύνηση πετρελαίου στην επικράτειά τους δήλωσαν ότι ο ρόλος των τραπεζών τους έκανε να εμπλέκονται σε παραβιάσεις των δικαιωμάτων γης και την καταστροφή του τροπικού δάσους από την πετρελαϊκή βιομηχανία του Ισημερινού.

«Η δέσμευση των τραπεζών είναι ορόσημο», δήλωσε στο Reuters ο Marlon Vargas, πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Αυτόχθονων Εθνικοτήτων του Ισημερινού Αμαζονίου.

«Οι τράπεζες πρέπει να χρηματοδοτούν άλλες μορφές οικονομικής ανάπτυξης, αλλά όχι την εξόρυξη πετρελαίου».

Η έκθεση του Αυγούστου είχε κατανομάσει τις τρεις τράπεζες μαζί με την γαλλική Natixis, την Ελβετική UBS και την ολλανδική τράπεζα Rabobank ως τους κύριους υποστηρικτές της αποστολής περίπου 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων πετρελαίου του Ισημερινού στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά την τελευταία δεκαετία.

Επίσης κατηγόρησαν τις τράπεζες ότι χρησιμοποίησαν διπλά πρότυπα για την υποβολή δεσμεύσεων για την κλιματική αλλαγή, υποστηρίζοντας το εμπόριο πετρελαίου από τον Ισημερινό, όπου η βιομηχανία σχεδιάζει να γεμίσει εκατοντάδες πηγάδια στο Εθνικό Πάρκο Yasuni, ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Ο Αμαζόνιος παίζει ζωτικό ρόλο στη ρύθμιση του κλίματος της Γης απορροφώντας το διοξείδιο του άνθρακα, ένα από τα κύρια αέρια του θερμοκηπίου που είναι υπεύθυνα για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η ING ανακοίνωσε ότι συμμερίζεται πολλές από τις ανησυχίες σχετικά με την προστασία του Αμαζονίου που περιγράφονται στην έκθεση και έχει αποφασίσει να επανεξετάσει την έκθεσή της σε εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τον Ισημερινό.

«Η έρευνά μας και οι επακόλουθες δεσμεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη», ανέφερε η τράπεζα. "Εν τω μεταξύ, αποφασίσαμε να μην αναλάβουμε νέες συμβάσεις για τη χρηματοδότηση των ροών εμπορίου πετρελαίου και φυσικού αερίου από τον Αμαζόνιο του Ισημερινού."

Η Credit Suisse ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να καταργήσει σταδιακά τη χρηματοδότηση εξαγωγών πετρελαίου από τον Αμαζόνιο του Ισημερινού και του Περού μετά την ολοκλήρωση των υφιστάμενων δεσμεύσεων. «Η Credit Suisse επανεξετάζει και ενημερώνει τακτικά τις πολιτικές της ανά τομέα», ανέφερε η τράπεζα.

Δεσμεύσεις

Η BNP Paribas ανακοίνωσε ότι αποφάσισε τον Δεκέμβριο να εξαιρέσει τις εξαγωγές πετρελαίου από την περιοχή Esmeraldas του Ισημερινού - όπου βρίσκεται ο τερματικός σταθμός εξαγωγών πετρελαίου του Ισημερινού από την περιοχή του Αμαζονίου.

«Η BNP Paribas έχει δεσμευτεί για τη συνεχή βελτίωση της στρατηγικής της για τη βιωσιμότητα», επεσήμανε η τράπεζα.

Η Rabobank είχε ανακοινώσει τον Αύγουστο ότι είχε σταματήσει να χρηματοδοτεί φορτία αργού από τον Ισημερινό το 2020.

Η UBS, προς το παρόν, έχει σταματήσει να δεσμεύεται να τερματίσει τη χρηματοδότησή της για φορτία αργού πετρελαίου του Εκουαδόρ. Η τράπεζα δήλωσε ότι διατηρεί διάλογο με ομάδες υπεράσπισης και έχει δεσμευτεί για τα υψηλότερα περιβαλλοντικά και κοινωνικά πρότυπα.

«Ως εκ τούτου, έχουμε απορρίψει συναλλαγές όπου η προέλευση του πετρελαίου συνδέεται επαληθεύσιμα με παραβιάσεις των προτύπων μας, όπως τα δικαιώματα γης των αυτόχθονων πληθυσμών ή οι Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO», δήλωσε η τράπεζα.

Προληπτικοί έλεγχοι

Η Natixis, εν τω μεταξύ, χρηματοδότησε φορτία 5,5 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου από τον Αμαζόνιο του Ισημερινού - υπερδιπλασιασμό του όγκου σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με ανάλυση των τελωνειακών στοιχέιων των ΗΠΑ από το Stand.earth και Amazon Watch.

Η Natixis ανέφερε ότι συνέχισε να ελέγχει «προληπτικά» τις συναλλαγές για πιθανούς περιβαλλοντικούς ή κοινωνικούς κινδύνους και κατανοεί ότι η χρηματοδότηση των εξαγωγών πετρελαίου του Ισημερινού θα μπορούσε να ενθαρρύνει σχέδια της βιομηχανίας να επεκταθεί στο Εθνικό Πάρκο Yasuni.

«Δεδομένης αυτής της κατάστασης, η Natixis αρνήθηκε να χρηματοδοτήσει νέους πελάτες που εμπλέκονται στις εξαγωγές πετρελαίου από τον Ισημερινό από τα μέσα του 2020 και έχει μειώσει τον αριθμό των υπαρχόντων πελατών με τους οποίους συνεργάζεται σε αυτόν τον τομέα», δήλωσε εκπρόσωπος της Natixis.

Με παραγωγή πετρελαίου περίπου 0,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ή 0,5% των παγκόσμιων όγκων, σύμφωνα με τη στατιστική επισκόπηση της BP, ο Ισημερινός κατατάσσεται ως παραγωγός μεσαίου μεγέθους.

Μεγάλο μέρος του πετρελαίου του χρησιμοποιείται για την πληρωμή των χρεών της χώρας στην Κίνα. Η κίνηση των τραπεζών θα μπορούσε να περιπλέξει την εξαγωγή αργού πετρελαίου από τον Ισημερινό. Οι εταιρείες εμπορίας πετρελαίου που συνεργάζονται μαζί τους πρέπει να βρουν άλλες τράπεζες για να υποστηρίξουν τις συναλλαγές τους με διυλιστήρια.

Από το worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου