Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2021

Ο αντίκτυπος των εγκαταλειμμένων πετρελαιοπηγών στο περιβάλλον

 


Καθώς δεκάδες χώρες σε όλο τον κόσμο επικεντρώνονται στη μείωση των εκπομπών και στη βελτίωση των περιβαλλοντικών πρακτικών, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι τα εγκαταλελειμμένα πηγάδια πετρελαίου και φυσικού αερίου θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές επιζήμιες επιπτώσεις στο περιβάλλον.  Σε όλες τις ΗΠΑ και τον Καναδά, το μεθάνιο διαρρέει από 4 εκατομμύρια..

εγκαταλελειμμένα πηγάδια πετρελαίου και φυσικού αερίου, συμβάλλοντας σημαντικά στην κλιματική αλλαγή. Τον Ιανουάριο, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο McGill ανακοίνωσαν ότι αυτές οι διαρροές προκαλούν πολύ περισσότερες περιβαλλοντικές ζημίες από τις αρχικές εκτιμήσεις των εθνικών κυβερνήσεων. 

Σύμφωνα με μια μελέτη της Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, στοιχεία δείχνουν ότι ο Καναδάς έχει υποτιμήσει τις εκπομπές μεθανίου από εγκαταλελειμμένα πηγάδια κατά 150 τοις εκατό , και οι ΗΠΑ κατά περίπου 20 τοις εκατό. 

Ενώ οι εκπομπές μεθανίου από εγκαταλελειμμένα πηγάδια αναφέρθηκαν στα Ηνωμένα Έθνη ως μέρος των αποθεμάτων των αερίων θερμοκηπίου των ΗΠΑ και του Καναδά, οι ειδικοί ανησυχούν ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν έως και 500.000 πηγάδια χωρίς έγγραφα στις ΗΠΑ και 60.000 στον Καναδά που συμβάλλουν σε αυτές τις εκπομπές. 

Το 2018, μόνο στις ΗΠΑ, 3,2 εκατομμύρια εγκαταλελειμμένα πηγάδια πετρελαίου και φυσικού αερίου εκπέμπουν 281 κιλά μεθανίου , ισοδύναμο όσον αφορά την κλιματική αλλαγή με την κατανάλωση 16 εκατομμυρίων βαρελιών αργού πετρελαίου.

Και δεν βλέπουμε μόνο αυτό στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Η εκτεταμένη εξερεύνηση έργων από χιλιάδες εταιρείες και κυβερνήσεις σημαίνει ότι υπάρχουν εκατομμύρια εγκαταλελειμμένα πηγάδια σε διάφορες πολιτείες σε ολόκληρο τον κόσμο. 

Στον Κόλπο του Μεξικού, δεκάδες χιλιάδες πηγάδια διαρρέουν αέριο μεθανίου στον ωκεανό. Αν και όλα αυτά τα φρεάτια υποτίθεται ότι είναι συνδεδεμένα για την αποφυγή διαρροών, μερικά από αυτά τα βύσματα παρακολουθούνται για να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητά τους. Εκτός από τις διαρροές μεθανίου, μερικά από αυτά τα πηγάδια απελευθερώνουν επίσης άλλα αέρια στο περιβάλλον όπως βενζόλιο, οξείδια του αζώτου, διοξείδιο του άνθρακα.

Επιπλέον, πρόσφατες μελέτες στην Ευρώπη υποδηλώνουν ότι τα πηγάδια παροπλισμού θα μπορούσαν να είναι η κυρίαρχη πηγή μεθανίου στη Βόρεια Θάλασσα . Σύμφωνα με τον Geomar, υπάρχουν χιλιάδες τόνοι μεθανίου που διαρρέουν στον πυθμένα της Βόρειας Θάλασσας ετησίως. 

Εκτός από την καταστροφή του περιβάλλοντος, οι διαρροές από εγκαταλελειμμένα πηγάδια αποτελούν μεγάλη απειλή για τη δημόσια υγεία. Για παράδειγμα, υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις όπου άβαφα πηγάδια έχουν συνδεθεί με μόλυνση των υπόγειων υδάτων.

Ωστόσο, πέρα ​​από ανεξάρτητες μελέτες, υπάρχουν λίγα διαθέσιμα δεδομένα για την παρουσίαση ολόκληρης της εικόνας σε παγκόσμια κλίμακα. Οι εταιρείες ενέργειας είναι κατανοητά ανυπόμονες να διερευνήσουν περαιτέρω αυτό το ζήτημα, αφήνοντας κυβερνήσεις και περιβαλλοντικούς οργανισμούς να κατανοήσουν αργά τη σοβαρότητα της κατάστασης. 

Ωστόσο, εάν οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου ήταν πρόθυμες να παρακολουθούν και να διατηρούν στενότερα τα πηγάδια εκτός λειτουργίας, θα μπορούσαν να αποτρέψουν αυτές τις διαρροές μεθανίου και τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον. Στην πραγματικότητα, η καλύτερη διαχείριση αυτών των πηγαδιών θα μπορούσε ακόμη και να αγοράσει χρόνο στις εταιρείες ενέργειας για να εισαγάγουν μακροπρόθεσμες πράσινες πολιτικές βελτιώνοντας την τρέχουσα κατάσταση χωρίς να περιορίσουν την παραγωγή ορυκτών καυσίμων. 

Έχοντας παραβλέψει εδώ και δεκαετίες, τα εγκαταλελειμμένα πηγάδια αποτελούν μια σημαντική πρόκληση σε παγκόσμια κλίμακα. Τα αέρια μεθανίου που διαρρέουν στην ατμόσφαιρα θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την κλιματική αλλαγή. Επιπλέον, καθώς οι εταιρείες δικαιολογούν την ανάγκη να συνεχίσουν να παράγουν φθηνά ορυκτά καύσιμα για την παροχή προσιτής ενέργειας, ενώ οι ρυθμιστικές αρχές και οι κυβερνήσεις τους ασκούν πίεση για τη μείωση των εκπομπών, τα διαρροή φρεατίων αποτελούν μια μεγάλη πρόκληση χωρίς ανταμοιβή.

 Από τον Felicity Bradstock 

Από το oilprice.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου