Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2021

Γκάζι στις αποκρατικοποιήσεις της ενέργειας

 


Την περασμένη εβδομάδα το ΤΑΙΠΕΔ έγινε αποδέκτης αιτημάτων να δοθεί εκ νέου παράταση στο διαγωνισμό πώλησης της βιομηχανίας νικελίου ΛΑΡΚΟ. Ωστόσο από κοινού με την κυβέρνηση, αποφασίστηκε να ισχύσει η προθεσμία της 1ης Φεβρουαρίου και ο διαγωνισμός να προχωρήσει κανονικά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Παράλληλα την περασμένη εβδομάδα είχαμε ακόμη μία εξέλιξη σχετική..

με τον διαγωνισμό πώλησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Συγκεκριμένα αναβλήθηκε η εκδίκαση της δικαστικής διαμάχης μεταξύ τη ΔΕΠΑ και της ELFE, προκειμένου να συνεκδικαστούν οι δύο εφέσεις που έχουν ασκηθεί τόσο από την ΔΕΠΑ όσο και από την ELFE. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η δικαστική αυτή εμπλοκή, δε θα επηρεάσει το διαγωνισμό, ο οποίος προχωρά κανονικά. Οι δύο αυτές αποφάσεις είναι ενδεικτικές των προθέσεων της κυβέρνησης να μην υπάρξουν νέες καθυστερήσεις στις κομβικές για την αγορά ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμένεται να οδηγήσουν σε αναδιάταξη των συσχετισμών στον κλάδο. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και μία πώληση η οποία δεν εποπτεύεται από το ΤΑΙΠΕΔ, αυτή του διαχειριστή του δικτύου διανομής ΔΕΔΔΗΕ, η οποία διενεργείται από τη ΔΕΗ.

Σε ποιο στάδιο όμως βρίσκεται η κάθε μια από τις ενεργειακές πωλήσεις και ποιες είναι οι προσδοκίες για την επιτυχή ολοκλήρωσή τους;

ΔΕΠΑ Εμπορίας

Το χρονοδιάγραμμα της πώλησης παραμένει χωρίς αλλαγή και στόχος του ΤΑΙΠΕΔ είναι οι δεσμευτικές προσφορές να κατατεθούν εντός της Άνοιξης. Ως προς το θέμα της εκκρεμότητας με την ELFE, που πρακτικά δεν μπορεί να έχει επιλυθεί πριν την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, το ΤΑΙΠΕΔ εξετάσει την προοπτική να υπάρξει σχετική ρήτρα στο σύμφωνο αγοραπωλησίας που θα διασφαλίζει τους επενδυτές και θα αναπροσαρμόζει το τίμημα της πώλησης ανάλογα με τις ενδεχόμενες υποχρεώσεις που θα προκύψουν από τη δικαστική διένεξη. Υπενθυμίζεται ότι η διαμάχη με την ELFE αφορά στον τρόπο τιμολόγησης της βιομηχανίας φωσφορικών λιπασμάτων από τη ΔΕΠΑ, η οποία βασιζόταν σε συνάρτηση με τις τιμές του πετρελαίου (oil index) και όχι με βάση τις τιμές στη spot αγορά του φυσικού αερίου. Υπενθυμίζεται ότι στην αποκρατικοποίηση έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και συμμετέχουν όλοι οι μεγάλοι παίκτες της εγχώριας ενεργειακής αγοράς: Ελληνικά Πετρέλαια σε κοινοπραξία με την Edison, Motor Oil Hellas σε κοινοπραξία με τη ΔΕΗ, Mytilineos, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και όμιλος Κοπελούζου. Ταυτόχρονα μη δεσμευτικό ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί και από δύο ακόμη διεθνείς εταιρείες τη Shell και τη MET Group, που επίσης έχουν προκριθεί στην επόμενη φάση του διαγωνισμού.

ΔΕΠΑ Υποδομών

Χωρίς σοβαρά προβλήματα εξάλλου προχωρά ο διαγωνισμός για την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών, αν και υπάρχει ακόμη η εκκρεμότητα που αφορά στην τύχη της ΕΔΑ Θεσσαλονίκης και της πρόθεσης της ιταλικής ENI να πουλήσει το μερίδιό της (49% συν το μάνατζμεντ). Στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, που επίσης αναμένεται να ολοκληρωθεί επίσης εντός της άνοιξης έχουν προκριθεί έξι εταιρείες: η ιταλική italgas, η τσεχική EPH, η αυστραλιανή First State Investments, το αμερικανικό fund KKR, το αυστραλιανό fund Macquarie και το κινεζικό private equity fund SinoCEEF.

Υπόγεια αποθήκη

Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει και η τελική φάση του διαγωνισμού για την παραχώρηση της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου στη Νότια Καβάλα. Υπενθυμίζεται ότι στο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ εκδήλωσαν μη δεσμευτικό ενδιαφέρον  η κοινοπραξία των ΔΕΣΦΑ - ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Energean Oil & Gas και το κινεζικό σχήμα CMEC - MAISON GROUP. Επισημαίνεται ότι η Energean έχει ανακοινώσει ότι έχει στη διάθεσή της επιστολή πρόθεσης για συμμετοχή στην επόμενη φάση του διαγωνισμού από την Αιγυπτιακή East Gas. Ο διαγωνισμός αφορά στην παραχώρηση του υπό εξάντληση κοιτάσματος φυσικού αερίου στο πεδίο της Νότιας Καβάλας, προκειμένου να αξιοποιηθεί για τη δημιουργία υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου, έργο που θα υλοποιηθεί από τον παραχωρησιούχο. Σημειώνεται ότι σε σχέση με την υπόγεια αποθήκη βρίσκονται σε εκκρεμότητα οι αποφάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για το πλαίσιο λειτουργίας της εγκατάστασης.

ΛΑΡΚΟ

Εικόνα για το ποιοι είναι σε πρώτη φάση οι ενδιαφερόμενοι στο διαγωνισμό πώλησης της βιομηχανίας νικελίου ΛΑΡΚΟ θα έχουμε την ερχόμενη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου καθώς λήγει η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τους δύο παράλληλους διαγωνισμούς πώλησης των ιδιωτικών αλλά και των δημόσιων περιουσιακών στοιχείων της Λάρκο.

Συγκεκριμένα ο διαγωνισμός που διενεργείται από το ΤΑΙΠΕΔ αφορά στο εργοστάσιο της εταιρείας καθώς και στα δημόσια μεταλλεία Λάρυμνας και Λουτσίου ενώ ο διαγωνισμός που διεξάγεται από τον ειδικό διαχειριστή αφορά στην ιδιωτική περιουσία της ΛΑΡΚΟ (μεταλλευτικά δικαιώματα επί των μεταλλείων της Εύβοιας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας Άγιος Ιωάννης, μεταλλεία Καστοριάς). Για το διαγωνισμό φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον τόσο από ελληνικής πλευράς όσο και από διεθνείς εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη βιομηχανία νικελίου και όχι μόνον.

Στα αγκάθια του διαγωνισμού περιλαμβάνονται θέματα που αφορούν σε περιβαλλοντικές παραβάσεις της βιομηχανίας, το καυτό θέμα της σύμβασης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και τα χρέη προς τη ΔΕΗ καθώς και θέματα που σχετίζονται με την τύχη του προσωπικού.

ΔΕΔΔΗΕ

Η τελευταία μεγάλη αποκρατικοποίηση του ενεργειακού τομέα αφορά στην πώληση του 49% με ισχυρά δικαιώματα στο μάνατζμεντ της εταιρείας του διαχειριστή του δικτύου διανομής ΔΕΔΔΗΕ. Στο σχετικό διαγωνισμό που διενεργείται από τη ΔΕΗ, δόθηκε παράταση στην προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις 19 Φεβρουαρίου μετά από σχετικά αιτήματα που υποβλήθηκαν στους συμβούλους της διαδικασίας. Η ολιγοήμερη αυτή παράταση δεν αλλάζει το στόχο που έχει τεθεί για ολοκλήρωση του διαγωνισμού εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους. Στο διαγωνισμό υπάρχουν υψηλές προσδοκίες ότι θα συμμετάσχουν τόσο εταιρείες που διαχειρίζονται δίκτυα όσο και funds που επενδύουν σε υποδομές και δη ενεργειακές.

Στις εκκρεμότητες πάντως της διαδικασίας, ενδέχεται να προκύψει πρόβλημα εξαιτίας του αποκλεισμού της κινεζικής State Grid, λόγω της συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο του ΑΔΜΗΕ (διαχειριστής δικτύου μεταφοράς). Πληροφορίες θέλουν τους κινέζους να έχουν προσφύγει στην ΕΕ εναντίον του αποκλεισμού τους εξέλιξη που πιθανόν να προκαλέσει επιπλοκές στην έγκαιρη ολοκλήρωση του διαγωνισμού.

Ως καταληκτική ημερομηνία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος ορίζεται η 26η Φεβρουαρίου.

Από το capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου