Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020

Η χρονιά που θα πρέπει να αποφασίσουμε αν θέλουμε αυθεντικό target model και για το πως θα στηρίξουμε το σύστημα μέχρι την επικράτηση των ΑΠΕ



Το 2020 σημαδεύτηκε από την κρίση του Covid19, που άλλαξε πολλά στη συμπεριφορά της κοινωνίας μας και, κατ’ επέκταση, στον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεών μας. Στις επιχειρήσεις μας, η εξ αποστάσεως εργασία μας στέρησε την ανταλλαγή ιδεών και την σημειολογική επικοινωνία με την γλώσσα του σώματος. Συγχρόνως, παραβιάστηκε η οικογενειακή μας γαλήνη. Ας ευχηθούμε όλοι, μέσα στο 2021 να υπάρξει σταδιακή επαναφορά στον προηγούμενο τρόπο ζωής, που αναμφίβολα ήταν πιο ανθρώπινος. 

Σε λίγες ημέρες, θα βαδίσουμε στο 2021, που θα αποτελέσει..

το πρώτο έτος εφαρμογής του μοντέλου της νέας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Αποδείχθηκε, στον πρώτο μήνα εφαρμογής του, ότι η πλειοψηφία της αγοράς αιφνιδιάστηκε. Οι περισσότεροι ανέμεναν μια διαφορετική εξέλιξη, όπως  επίλυση του χρόνιου «missing money» προβλήματος και, ταυτόχρονα, μείωση τιμών στην λιανική αγορά!  Πιστεύω ότι ο χρόνος θα δώσει την ευκαιρία, ακόμη και σε αυτούς που δεν προετοιμάστηκαν, να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και εν τέλει να δοθεί η δυνατότητα στη νέα αγορά ενέργειας να λειτουργήσει χωρίς περιορισμούς και να αναδείξει τα πλεονεκτήματά της.

Αλλά η νέα αγορά, ακόμη και όταν ωριμάσει και σταθεροποιηθεί, επιφυλάσσει και κινδύνους, ιδιαίτερα για όποιον προσπαθεί να διατηρήσει μεγάλη διαφορά  μεταξύ χαρτοφυλακίου  λιανικής και παραγωγής, γιατί το μοντέλο ασφάλισης κινδύνου με χειραγώγηση της τιμής συστήματος έχει σταματήσει να λειτουργεί μετά το ξεκίνημα του target model.

Κοιτώντας το μέλλον, μπορούμε να δούμε τη σταδιακή επικράτηση των ΑΠΕ, εφόσον όμως αναπτυχθεί οικονομικά βιώσιμη τεχνολογία για την  αποθήκευση ενέργειας. Μέχρι τότε το ηλεκτρικό σύστημα θα στηρίζεται στις μονάδες αερίου, που αποτελούν και τη μοναδική ευέλικτη λύση σήμερα. 

Όσον αφορά το Φυσικό Αέριο, στο τέλος του 2018 δύο ανεξάρτητα γεγονότα άλλαξαν τα πάντα στην Ελληνική αγορά. Το πρώτο ήταν η επέκταση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης της Ρεβυθούσας, ώστε να δέχεται μεγάλα πλοία και το δεύτερο η πτώση της τιμής LNG. Η αγορά αντέδρασε άμεσα με εισαγωγές LNG, επιτυγχάνοντας,  αφενός, τη μείωση της τιμής του αερίου με παράλληλη πτώση της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας και, αφετέρου, να ολοκληρώσει τα πρώτα βήματα δημιουργίας hub Βαλκανίων με πωλήσεις εκτός συνόρων. Το 2021, με τη λειτουργία του ΤΑΡ, θα δοθούν περισσότερες ευκαιρίες. Η ELPEDISON πρωταγωνίστησε σε αυτήν την προσπάθεια και εκμεταλλεύτηκε άμεσα την ευκαιρία, με σημαντικές εισαγωγές LNG, και την κατάληψη σημαντικής επιχειρηματικής θέσης στην χονδρική αγορά αερίου. 

Την επόμενη χρονιά, θα πρέπει να περιμένουμε ότι θα δοθεί μάχη για την διαμόρφωσης επιχειρηματικής θέσης και για νέες δραστηριότητες, όπως η Σωρευτική Εκπροσώπηση Παραγωγών από RES,  η ηλεκτροκίνηση, η παροχή ενεργειακών υπηρεσιών και η ανάπτυξη small scale LNG.

Η μεγαλύτερη όμως πρόκληση για την ELPEDISON  τη χρονιά που έρχεται είναι να ολοκληρώσει τους διαγωνισμούς προμήθειας του εξοπλισμού της νέας μονάδας 800 MW συνδυασμένου κύκλου, για να μπορέσει να προχωρήσει σε παραγγελίες εξοπλισμού, ώστε από το 2023 να διπλασιάσει την παραγωγή της και να καθετοποιήσει προοδευτικά τις πωλήσεις της σε υψηλότερα επίπεδα. Με όλες αυτές τις προσδοκίες προχωράμε μπροστά, ατενίζοντας το νέο έτος. Εύχομαι σε όλους να έχουν μια καλή και δημιουργική χρονιά. 

-------------------------------------

Ο κ. Νίκος Ζαχαριάδης είναι Διευθύνων Σύμβουλος της Elpedison

(To άρθρο περιλαμβάνεται στο αφιέρωμα του energypress για τις προοπτικές του 2021)

Από το energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου