Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020

Online Exclusive: Εισαγωγή σε μια νέα εποχή βιώσιμων πλαστικών



Η έρευνα δείχνει ότι η ποσότητα των πλαστικών απορριμμάτων που εισέρχονται στους ωκεανούς του κόσμου θα μπορούσε να τριπλασιαστεί σχεδόν στα 29 MMtpy έως το 2040 [1] . Πρόκειται για μια ζοφερή πρόβλεψη που υπογραμμίζει την κλίμακα της πρόκλησης, η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί όχι μόνο από κυβερνήσεις και καταναλωτές, αλλά και από τους ίδιους τους κατασκευαστές πλαστικών. Η λύση μπορεί να βρίσκεται..

στην επόμενη γενιά αποικοδομήσιμων πλαστικών.

Όπως ανακαλύψαμε μέσω της πανδημίας του ιού κοραναϊού, το πρόβλημα με την προσπάθεια εξάλειψης των πλαστικών - ακόμη και της ποικιλίας μίας χρήσης - είναι ότι συχνά δεν υπάρχει τίποτα άλλο για να τα αντικαταστήσουμε (μέχρι τώρα). Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, αντί να επικεντρωθούμε στην κατανάλωση πλαστικών, θα πρέπει αντ 'αυτού να κατευθύνουμε τους πόρους προς την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων που αντιμετωπίζουν το ζήτημα των πλαστικών αποβλήτων στην πηγή.

Οι νέες τεχνολογίες αναπτύσσονται επί του παρόντος ως μέρος μιας βιομηχανικής ώθησης για την αποφυγή απόφραξης μη αποικοδομήσιμων υλικών στους ωκεανούς μας. Η επιστημονική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη για την επόμενη γενιά πλαστικών στοχεύει στη δημιουργία προϊόντων που μπορούν να αποδομούνται αποτελεσματικά και τα οποία μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν ή να ανακυκλωθούν. Ενώ υπάρχουν ήδη βιοαποικοδομήσιμα πλαστικά, τα συμβατικά μη αποικοδομήσιμα πλαστικά εξακολουθούν να κυριαρχούν για δύο απλούς λόγους: είναι πιο προσιτά και αποδίδουν καλύτερα από τα πιο φιλικά προς το περιβάλλον αντίστοιχα.

Μια προσέγγιση για τη διόρθωση αυτού είναι η εφαρμογή νέας χημείας σε υπάρχουσες διαδικασίες, κάτι που διερευνούμε στο Aramco. Μέρος της τρέχουσας έρευνάς μας περιλαμβάνει τον πειραματισμό με λεπτές αλλαγές στη διαδικασία κατασκευής πλαστικών, καθώς ερευνούμε τρόπους δημιουργίας συμβατικών πλαστικών προϊόντων που υποβαθμίζονται υπό συγκεκριμένες συνθήκες.

Άλλες εταιρείες σε όλο τον κόσμο έχουν υιοθετήσει διαφορετικές προσεγγίσεις, αλλά μοιραζόμαστε τον κοινό στόχο της εξάλειψης των πλαστικών απορριμμάτων, ενώ ταυτόχρονα ικανοποιούμε την αυξανόμενη ζήτηση για πλαστικά προϊόντα. Τα καλά νέα είναι ότι περιμένουμε τα περισσότερα από αυτά τα νέα, αποικοδομήσιμα υλικά να είναι μέρος της βιομηχανίας συσκευασίας έως το 2030. Αλλά αναγνωρίζουμε την ανάγκη να προχωρήσουμε γρηγορότερα. Εκτιμούμε ότι τέτοιες προόδους θα είναι καθοριστικής σημασίας επειδή, καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται περαιτέρω, η πιθανότητα είναι ότι η σημασία των πλαστικών στην καθημερινή μας ζωή θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Το Coronavirus έχει ενισχύσει τη σημασία των πλαστικών, με αύξηση της ζήτησης για προϊόντα όπως ακρυλικές ασπίδες για σούπερ μάρκετ, γραφεία, νοσοκομεία και μέσα μαζικής μεταφοράς. Μάσκες και χειρουργικά φορέματα από πολυπροπυλένιο spunbond είναι ιδιαίτερα περιζήτητα στον ιατρικό τομέα. Μια προτίμηση για περιτύλιξη μίας χρήσης οδήγησε σε αναβίωση σε πλαστικές συσκευασίες και τσάντες αγορών μίας χρήσης.

Ωστόσο, η παγκόσμια κατανάλωση πλαστικών αυξήθηκε ακόμη και πριν από την πανδημία. Μόλις το 2018, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) ανέφερε ότι η ζήτηση πλαστικών σχεδόν διπλασιάστηκε από το 2000 - με ρυθμό ανάπτυξης που ξεπέρασε όλα τα άλλα χύδην υλικά όπως ο χάλυβας, το αλουμίνιο ή το τσιμέντο.

Οι προηγμένες οικονομίες όπως οι ΗΠΑ και η Ευρώπη βρέθηκαν να χρησιμοποιούν έως και 20 φορές περισσότερο πλαστικό σε κατά κεφαλή βάση από τις χώρες στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Αναμένεται τώρα μια απότομη αύξηση της κατανάλωσης και της διάθεσης πλαστικών στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, η οποία θα υπερτερεί κατά πολύ των προσπαθειών για αύξηση της ανακύκλωσης και περιορισμό των πλαστικών μίας χρήσης σε μέρη όπως η Ευρώπη, η Ιαπωνία και η Κορέα. [2] Σε ορισμένες χώρες, δεν υπάρχουν επαρκή πρότυπα υποδομής διαχείρισης αποβλήτων και παραδοσιακής ανακύκλωσης. Γι 'αυτό απαιτείται μια προσπάθεια «όλης της κοινωνίας» - που περιλαμβάνει τη βιομηχανία, τις κυβερνήσεις και τους καταναλωτές - στην οποία συνεργαζόμαστε για να ξεπεράσουμε την πρόκληση.

Η αυξανόμενη παγκόσμια κατανάλωση οφείλεται στην απόλυτη ευελιξία των πλαστικών, τα οποία χρησιμοποιούνται για την παραγωγή όλων, από τη συσκευασία έως τις ψηφιακές συσκευές. ιατρικός εξοπλισμός για οικιακές συσκευές · ρούχα από πολυεστέρα, λύκρα και νάιλον για μόνωση στο σπίτι. Η λίστα συνεχίζεται.

Τα πλαστικά έχουν ακόμη ρόλο να παίξουν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, παρέχοντας ιδανικά υλικά για χρήση σε υποδομές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας - όπως ελαφριά, ανθεκτικά πτερύγια ανεμογεννητριών και προσιτές ηλιακές κυψέλες. Ακόμη και ορισμένα εξαρτήματα και προμήθειες για ηλεκτρικά οχήματα είναι κατασκευασμένα από πλαστικά.

Φανταστείτε ένα μέλλον όπου τα πλαστικά δεν είναι μόνο αποικοδομήσιμα ή πλήρως ανακυκλώσιμα, αλλά είναι επίσης ικανά να υποστηρίζουν έξυπνες λειτουργίες όπως ανίχνευση, ανίχνευση και επικοινωνία. Σε αυτό το σενάριο, η συσκευασία προϊόντων δεν θα προστατεύει μόνο καταναλωτικά αγαθά, αλλά θα περιέχει αισθητήρες που παρακολουθούν το περιβάλλον τόσο εντός όσο και εκτός - και θα κοινοποιεί αυτές τις πληροφορίες στους πελάτες.

Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν επιστημονική φαντασία, αλλά είναι ένας ρεαλιστικός στόχος. Βλέπουμε ήδη νέες και καινοτόμες χρήσεις για πλαστικά, τα οποία αντικαθιστούν μεταλλικά εξαρτήματα σε πολλές βιομηχανίες λόγω του ελαφρύτερου βάρους τους και της αντοχής τους στη διάβρωση. Στην αυτοκινητοβιομηχανία, για παράδειγμα, οι ελαφριές ιδιότητές τους βοηθούν στη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου οχήματος - με αποτέλεσμα εξοικονόμηση κόστους για τους οδηγούς και μείωση των εκπομπών CO2.

Παρά τις περιβαλλοντικές προκλήσεις που τίθενται από τα πλαστικά μίας χρήσης σήμερα, βρίσκονται σε εξέλιξη σοβαρές προσπάθειες για να ξεκινήσει μια νέα εποχή αποικοδομήσιμων εναλλακτικών λύσεων που θα συμβάλουν σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον για τον πλανήτη μας. Αυτός είναι ο στόχος που όλοι μοιραζόμαστε.

 Από τον Ihsan Taie, Chief Technologist, Non-Metallics Applications, Aramco Research & Development Center, Dhahran, Saudi Arabia

[1] https://www.theguardian.com/environment/2020/jul/23/plastic-waste-entering-oceans-triple-20-years-research

[2] https://www.iea.org/reports/the-future-of-petrochemicals


Από το hydrocarbonprocessing.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου