Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020

Έκθεση της ETC εξηγεί γιατί είναι εφικτές οι μηδενικές εκπομπές CO2



 Επενδύσεις της τάξεως των 2 τρισ. δολ. θα χρειαστούν για να επιτευχθούν οι μηδενικές εκπομπές C02 την επόμενη 30ετία σύμφωνα με έκθεση της Energy Transitions Commission.

Η ETC είναι ένας συνασπισμός 45 ηγετών από παραγωγούς ενέργειας, βιομηχανίες έντασης ενέργειας, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και περιβαλλοντικοί υποστηρικτές, συμπεριλαμβανομένων των BP, Shell, Sinopec..

Capital, Rio Tinto, ArcelorMittal, Bank of America, HSBC, Iberdrola, Ørsted και Vattenfall.

Το καθαρό μηδέν είναι άμεσα εφικτό

Σε μια νέα έκθεση αυτή την εβδομάδα με τίτλο, «Κάνοντας την αποστολή εφικτή», ο συνασπισμός δήλωσε ότι «είναι αναμφίβολα τεχνικά εφικτό και οικονομικά προσιτό για ολόκληρο τον κόσμο να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως τα μέσα του αιώνα, με όλες τις ανεπτυγμένες οικονομίες να πληρούν αυτόν τον στόχο έως το 2050."

Η ETC λέει ότι οι χώρες και οι εταιρείες πρέπει να πιστεύουν ότι το καθαρό μηδέν είναι εφικτό και οικονομικά προσιτό.

Η τιμή για την επίτευξη μιας παγκόσμιας καθαρής μηδενικής οικονομίας τα επόμενα 30 έως 40 χρόνια ακούγεται τεράστια, αλλά σύμφωνα με το ETC, οι απαιτούμενες πρόσθετες επενδύσεις, «ενώ είναι τεράστιες σε απόλυτους όρους δολαρίου, είναι μόνο περίπου 1% έως 2% των παγκόσμιο ΑΕΠ ετησίως."Το κόστος για την επίτευξη αυτού είναι πολύ μικρό, ειδικά σε σύγκριση με τις μεγάλες αρνητικές συνέπειες που θα προκαλούσε η απρόσκοπτη κλιματική αλλαγή έως το 2050 και τα επόμενα χρόνια", ανέφερε ο συνασπισμός στην έκθεση.

Πρόσθετες επενδύσεις

Η μεγαλύτερη επένδυση παγκοσμίως θα χρειαστεί για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου συστήματος ισχύος που μπορεί να προσφέρει 100.000 TWh ετησίως, συμπεριλαμβανομένων νέων ανανεώσιμων δυνατοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας, δικτύων μεταφοράς και διανομής, αποθήκευσης μπαταρίας για ευελιξία και πρόσθετης τεχνολογικής ανάπτυξης.

Όλες αυτές οι επενδύσεις στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας θα απαιτούσαν μια πρόσθετη ετήσια επένδυση ύψους 1 τρισεκατομμυρίου έως 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. Η αύξηση της «πράσινης» παραγωγής υδρογόνου, των μεταφορών και της αποθήκευσης θα χρειαστεί επίσης μαζικές επενδύσεις ύψους 3,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για 30 χρόνια ή 130 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, δήλωσε ο συνασπισμός.

Από το worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου