Η ενεργειακή ανεξαρτησία αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για κάθε χώρα που επιτρέπει σχετικά αδέσμευτες εξωτερικές και οικονομικές πολιτικές. Η αυξανόμενη εξάρτηση της Κίνας από τις εισαγωγές που αφορούν ορυκτά καύσιμα αποτελεί μείζονα πονοκέφαλο για το Πεκίνο. Ως εκ τούτου, η αύξηση της εγχώριας παραγωγής είναι υψηλή στην ατζέντα. Παρά τις επιτυχίες στις δραστηριότητες εξερεύνησης και παραγωγής, η εξάρτηση από τις εισαγωγές αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα δύο χρόνια. Το Πεκίνο έχει δώσει..
οδηγίες στους τρεις εγχώριους πρωταθλητές ενέργειας PetroChina, CNOOC και Sinopec, να αυξήσουν τις δαπάνες για εγχώριους πόρους. Τα επόμενα πέντε χρόνια, αυτές οι εταιρείες έχουν δεσμευτεί να επενδύσουν 517 δισεκατομμύρια γιουάν (77 δισεκατομμύρια δολάρια), που είναι αύξηση 18% από έτος σε έτος.Αυτές οι επενδύσεις έχουν ήδη επιτύχει την αντιστροφή της πτώσης της εγχώριας παραγωγής πετρελαίου. Σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (ΕΠΕ), η παραγωγή πετρελαίου και άλλων υγρών στην Κίνα έχει αυξηθεί στα 4,9 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (mbpd). Παρά την αύξηση, η εξάρτηση από το ξένο πετρέλαιο έχει φτάσει το 70% και ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί.
Οι ανακοινώσεις για την ανακάλυψη νέων πεδίων πετρελαίου και φυσικού αερίου δεν είναι μια σπάνια περίσταση στην Κίνα αυτές τις μέρες. Σύμφωνα με την ομάδα μέσων ενημέρωσης Netease, περίπου 200 εκατομμύρια τόνοι (περίπου 1,5 δισεκατομμύρια βαρέλια) πετρελαίου και 300 εκατομμύρια τόνοι φυσικού αερίου ανακαλύφθηκαν μόνο τον Νοέμβριο.
Η CNOOC άρχισε να χρησιμοποιεί την πρώτη κινεζική εσωτερική σχεδίαση και παραγωγή αυτοεξυπηρετούμενης μεγάλης κλίμακας εξέδρας βαθέων υδάτων και τη μεγαλύτερη πλατφόρμα αποθήκευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο στην ακτή του Hainan. Η εταιρεία έκανε επίσης μια σημαντική ανακάλυψη στα ρηχά νερά της λεκάνης του ποταμού Pearl River. Λόγω των αυξανόμενων επενδύσεων, ο κινεζικός ενεργειακός τομέας σημειώνει νέα ρεκόρ φέτος.
Παρά αυτές τις επιτυχίες, η βιομηχανία αντιμετωπίζει μια ανοδική μάχη λόγω της ανικανοποίητης εγχώριας ζήτησης πετρελαίου. Η αστρική οικονομική ανάπτυξη οδήγησε σε μια ακμάζουσα αγορά ενέργειας, αλλά το επίπεδο εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα είναι διαφορετικό. Η εξάρτηση από τον άνθρακα είναι περιορισμένη λόγω της σημαντικής εγχώριας παραγωγής και το αέριο έχει μέτριο μερίδιο στο εθνικό ενεργειακό μείγμα. Το πετρέλαιο, ωστόσο, είναι η μεγαλύτερη πρόκληση.
Παρόλο που το μερίδιο του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα είναι σχετικά μέτριο προς το παρόν, αναμένεται σημαντική ανάπτυξη. Κυρίως μια αλλαγή πολιτικής στο Πεκίνο είναι η κύρια αιτία πίσω από την αύξηση της ζήτησης. Τα αυξανόμενα επίπεδα εισοδήματος και κατανάλωσης ενέργειας έχουν δημιουργήσει ανεξέλεγκτη ατμοσφαιρική ρύπανση στα περισσότερα μέρη της Κίνας. Επίσης, πολλά νοικοκυριά εξακολουθούν να χρησιμοποιούν άνθρακα για θέρμανση. Η κινεζική πολιτική άνθρακα-φυσικού αερίου αποσκοπεί στη σταδιακή μετάβαση προς καθαρότερο φυσικό αέριο.
Λόγω της αυξανόμενης ζήτησης, το φυσικό αέριο θα αποτελέσει περίπου το 10 τοις εκατό του ενεργειακού μείγματος μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Αυτό θα αυξηθεί σε τουλάχιστον 15 τοις εκατό έως το 2030. Η κινεζική αγορά ενέργειας έχει μεταρρυθμιστεί για να μειώσει το κατώφλι για να εισέλθουν στην αγορά ξένες και μικρότερες εταιρείες. Πρώτον, οι κανόνες έχουν αλλάξει, όπως η απαίτηση συμμετοχής μιας κινεζικής εταιρείας σε επιχειρηματικές προσπάθειες. Δεύτερον, η ιδιοκτησία των υποδομών και των παραγωγικών δραστηριοτήτων έχει αποσυνδεθεί, πράγμα που σημαίνει ότι οι παραγωγοί δεν μπορούν να κατέχουν υποδομή για την αποφυγή διακρίσεων των ανταγωνιστών.
Παρά τις μεταρρυθμίσεις και την αυξανόμενη εγχώρια παραγωγή, η κινεζική αγορά εξαρτάται όλο και περισσότερο από τις εισαγωγές. Η προέλευση σχεδόν του 50% του φυσικού αερίου στην Κίνα το 2019 μπορεί να εντοπιστεί στο εξωτερικό, το οποίο εισάγεται μέσω αγωγών και αποστέλλεται ως ΥΦΑ.
Με τα χρόνια, οι κινεζικές εταιρείες έχουν επενδύσει σημαντικά στην ικανότητα επαναεριοποίησης ΥΦΑ. Επί του παρόντος, η Ιαπωνία είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ΥΦΑ στον κόσμο. Η φαινομενικά ακόρεστη όρεξη για ενέργεια στην Κίνα θα την κάνει τη μεγαλύτερη εισαγωγή πριν από το 2022 . Επίσης, το Πεκίνο διερευνά τη δυνατότητα ενός δεύτερου αγωγού φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ενώ η πρώτη Δύναμη της Σιβηρίας μόλις άρχισε να λειτουργεί.
Ενώ ο κόσμος εξακολουθεί να επικεντρώνεται στην ήττα του Covid-19, η κινεζική οικονομία επέστρεψε στην ανάπτυξη. Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, η αγορά του ασιατικού γίγαντα ήταν ένα από τα λίγα φωτεινά σημεία της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας. Σύμφωνα με το Reuters , η κινεζική οικονομία αναμένεται να επεκταθεί κατά 2,1% το 2020 και να αναπηδήσει σε 8,4% το 2021. Αυτό σημαίνει ότι η εξάρτηση θα παραμείνει ένα σοβαρό πρόβλημα για την κινεζική ηγεσία στο άμεσο μέλλον.
Από τον Vanand Meliksetian για το Oilprice.com
Από το oilprice.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου