Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2020

Citgo: Πώς η Ρωσία θα μπορούσε σύντομα να ελέγξει μια αμερικανική εταιρεία πετρελαίου

 


Το 2016, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας αναζητούσε απεγνωσμένα χρηματοδότηση, χωρίς μεγάλη επιτυχία. Η οικονομία κατέρρευσε και το κράτος ήταν ήδη υπερχρεωμένο, με τις υποχρεώσεις του εξωτερικού χρέους να υπερβαίνουν τα  150 δισεκατομμύρια  δολάρια, περίπου έξι φορές τις εξαγωγές πετρελαίου της χώρας εκείνο το έτος. Σε μια προσπάθεια επίλυσης της κατάστασης, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ζήτησε αρχικά από ορισμένους από τους ομολογιούχους της να ανταλλάξουν..

τα ομόλογα τους κλειστά έως τη λήξη τους για νέα ομόλογα που λήγουν το 2020. Για να εξασφαλίσει τη συμφωνία, αξίας περίπου  3,4 δισεκατομμυρίων , η κυβέρνηση εξασφάλισε τα νέα ομόλογα με 50,1 τοις εκατό μετοχές της Citgo Petroleum Corporation, της αμερικανικής εταιρείας πετρελαίου. Αργότερα εκείνο το έτος, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας υπέθεσε το υπόλοιπο 49,9% των μετοχών της Citgo στη ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Rosneft, για δάνειο αξίας $ 1,5 δισεκατομμύρια $ .

Ωστόσο, ως αποτέλεσμα της αθέτησης του εξωτερικού χρέους της Βενεζουέλας πριν από ένα χρόνο, η Rosneft και οι υπόλοιποι πιστωτές επιδιώκουν να καταλάβουν τον έλεγχο της Citgo.

Η εξασφάλιση της Citgo είναι προβληματική τόσο για τη Βενεζουέλα όσο και για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Για τους Βενεζουέλας, η συναλλαγή ήταν κοντόφθαλμη. Επί του παρόντος, αξίας  10 δισεκατομμυρίων δολαρίων , η Citgo εξαγοράστηκε από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας το 1986 για να βελτιώσει το βαρύ αργό πετρέλαιο και να το πουλήσει στην Αμερική. Ως εκ τούτου, η εταιρεία με έδρα το Χιούστον έχει σημαντική στρατηγική σημασία για την οικονομία της Βενεζουέλας. Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, μια ρωσική εξαγορά της Citgo θα έθετε σε κίνδυνο την εθνική της ασφάλεια, καθώς θα αφήσει τη Ρωσία ως το δεύτερο μεγαλύτερο ξένο ιδιοκτήτη της ικανότητας διύλισης των ΗΠΑ. Η Citgo διαθέτει αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου σε ολόκληρη τη χώρα, περίπου  πέντε χιλιάδες  πρατήρια βενζίνης σε τριάντα πολιτείες και  τρία μεγάλα διυλιστήρια  με δυνατότητα επεξεργασίας  750 χιλιάδων βαρέλια πετρελαίου ανά ημέρα, καθιστώντας το το έκτο μεγαλύτερο δίκτυο διυλιστηρίων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Για να αποφευχθεί η ενδεχόμενη κατάληψη του Citgo, η προσωρινή κυβέρνηση της Βενεζουέλας με την υποστήριξη της Αμερικής, με επικεφαλής τον Juan Guaido, άσκησε αγωγή σε περιφερειακό δικαστήριο των ΗΠΑ στη Νέα Υόρκη. Στην αγωγή, οι ενάγοντες υποστήριξαν ότι τα ομόλογα, που εξασφάλισε η Citgo, ήταν  «άκυρα»,  καθώς εκδόθηκαν χωρίς την έγκριση της εθνικής συνέλευσης της Βενεζουέλας, λόγω μη συμμόρφωσης με το σύνταγμα της Βενεζουέλας. 

Ωστόσο, τον περασμένο μήνα, η αρμόδια περιφερειακή δικαστής των ΗΠΑ, Katherine Polk Failla,  αποφάσισε υπέρ  των πιστωτών της Citgo, δηλώνοντας ότι «η Βενεζουέλα δεν έχει καμία εξουσία… να εμποδίσει τους κατηγορούμενους να επιβάλουν τα συμβατικά τους μέσα.» Ο δικαστής πρόσθεσε ότι η απόφαση αλλιώς θα έθετε σε κίνδυνο το καθεστώς της Νέας Υόρκης ως ένα από τα σημαντικότερα εμπορικά κέντρα στον κόσμο »και ότι το δικαστήριο έπρεπε να διασφαλίσει ότι« οι πιστωτές που δικαιούνται πληρωμή στις Ηνωμένες Πολιτείες… μπορούν να υποθέσουν ότι… τα δικαιώματά τους θα είναι καθορίζεται σύμφωνα με τις αναγνωρισμένες αρχές του δικαίου των συμβάσεων. "

Λόγω αυτής της απόφασης του δικαστηρίου, το Υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών είναι πλέον το μόνο θεσμικό όργανο που σταματά την ανάληψη της Citgo από τους Ρώσους. Τον Οκτώβριο του 2019, το Υπουργείο Εξωτερικού Ελέγχου Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών  εξέδωσε απαγόρευση που  εμποδίζει την πώληση και τη μεταβίβαση των μετοχών της Citgo. Στη συνέχεια, η απαγόρευση ανανεώθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα και ισχύει τώρα έως τις 19 Ιανουαρίου, την παραμονή της Ημέρας των Εγκαινίων.

Είναι σημαντικό ο Joe Biden να διατηρήσει την απαγόρευση του Υπουργείου Οικονομικών για την εμπορευματοποίηση της Citgo.

Θα συνιστούσα επίσης στην εισερχόμενη διοίκηση να παρέμβει άμεσα στη συμφωνία μέσω της Επιτροπής Εξωτερικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομικών στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία έχει την εξουσία να  ελέγχει συγχωνεύσεις, εξαγορές ή εξαγορές  που εμπίπτουν στα ακόλουθα κριτήρια: (1) ο αποκτών είναι ελέγχεται από ή ενεργεί για λογαριασμό αλλοδαπής κυβέρνησης · 2) η συμφωνία μπορεί να επηρεάσει την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ · και (3) η συμφωνία θα μπορούσε ενδεχομένως να διαταράξει το διακρατικό εμπόριο. Αυτή η επιτροπή θα μπορούσε, για παράδειγμα, να εγκρίνει την αγορά μετοχών της Citgo από οντότητες των ΗΠΑ. Αυτό δεν θα ήταν δύσκολο, δεδομένης της κερδοφορίας της Citgo και του πώς υποτιμήθηκαν οι μετοχές της στο πλαίσιο της τρέχουσας συμφωνίας εξασφάλισης.

Η επιτροπή θα πρέπει επίσης να συνεργαστεί μαζί με το υπουργείο Εξωτερικών, ώστε η συμφωνία να μπορεί να σχεδιαστεί σε συνέργεια με τους στόχους εξωτερικής πολιτικής της Αμερικής στην περιοχή. Οι αγοραστές θα μπορούσαν να δεσμευτούν να χρησιμοποιήσουν ένα μέρος των εσόδων της Citgo για να υποστηρίξουν την ανθρωπιστική κρίση που εκτυλίσσεται στη Βενεζουέλα, καθώς σύμφωνα με τα  Ηνωμένα Έθνη , περισσότεροι από επτά εκατομμύρια Βενεζουέλοι χρειάζονται επειγόντως ανθρωπιστική βοήθεια, όπως ιατρική περίθαλψη, στέγη, αποχέτευση και τρόφιμα.

Τα έσοδα της Citgo θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τον μετριασμό του κόστους που επιφέρει η κρίση της Βενεζουέλας στις γειτονικές της χώρες. Για παράδειγμα, το κόστος ασφάλειας σχετίζεται με τη διαφύλαξη των κολομβιανών συνόρων, το οποίο είναι το κλειδί για την ειρηνευτική διαδικασία της Κολομβίας με την FARC. Εκτός από το κόστος που σχετίζεται με τη μετανάστευση άνω των πέντε εκατομμυρίων ανθρώπων στη Βενεζουέλα , η οποία είναι παρόμοια σε μέγεθος με την κρίση προσφύγων στη Συρία, ωστόσο η διεθνής κοινότητα έχει δαπανήσει στη Συρία πάνω από  δέκα φορές  περισσότερο από ό, τι στη Βενεζουέλα. 

Γι 'αυτούς τους λόγους, η αποτροπή της ανάληψης της Citgo από τους Ρώσους είναι το κλειδί όχι μόνο για την ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, αλλά και για την προώθηση των στόχων εξωτερικής πολιτικής της Αμερικής στην περιοχή.

Ο Jorge Jraissati είναι οικονομολόγος της Βενεζουέλας και πρόεδρος της Συμμαχίας της Βενεζουέλας, ένας διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός που εξηγεί τα αίτια, αναλύει τις συνέπειες και φέρνει λύσεις στην ανθρωπιστική κρίση της Βενεζουέλας. Ο Jorge μίλησε για αυτό το θέμα σε πανεπιστήμια όπως το Χάρβαρντ, το NYU και το Cambridge.

Από το nationalinterest.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου