Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2020

Τα χειρότερα αποθέματα ενέργειας του 2020

 


Με λίγες μέρες συναλλαγών που απομένουν ακόμα για το 2020, οι αναλυτές καταγράφουν τις καλύτερες και τις χειρότερες μετοχές που έφερε αυτή η πολύ ασυνήθιστη χρονιά.  Η πανδημία και η επακόλουθη κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου χτύπησαν τον ήδη αδύναμο ενεργειακό τομέα που υπήρξε η χειρότερη απόδοση όλων των τομέων αυτού του χρόνου . Η ανάπτυξη εμβολίων και η ανάπτυξη που..

ακολούθησαν λίγο αργότερα αύξησαν τις μετοχές εταιρειών στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου το τέταρτο τρίμηνο. Ακόμα κι έτσι, η ενεργειακή βιομηχανία εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος χαμηλής απόδοσης, με πολλές εταιρείες να χάνουν δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ από τις εκτιμήσεις τους στην αγορά.  

Μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της ενεργειακής βιομηχανίας ήταν μεταξύ των χειρότερων ενεργειακών επιδόσεων το 2020. Και κανένας τομέας της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου δεν γλιτώθηκε από την αιματοχυσία του 2020, από το ολοκληρωμένο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο έως την εξερεύνηση και την παραγωγή, τη μεταφορά αγωγών, τη διύλιση και το πετρελαϊκό πεδίο Υπηρεσίες. 

Τα αποθέματα ενέργειας σημείωσαν άνοδο τον Νοέμβριο και το μεγαλύτερο μέρος του Δεκεμβρίου, τροφοδοτούμενα από την ελπίδα ότι τα εμβόλια θα επιτρέψουν την επιστροφή σε κάποιο είδος κανονικότητας το επόμενο έτος. Ωστόσο, ο ενεργειακός τομέας του δείκτη S&P 500 σημείωσε πτώση 38% φέτος από τις 22 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία της Yardeni Research . 

Αυτό συγκρίνεται με τη συνολική απόδοση του δείκτη S&P 500, ο οποίος σημείωσε άνοδο 14,1% φέτος. Η δεύτερη χειρότερη απόδοση μεταξύ τομέων, χρηματοοικονομικών, έχασε μόλις 7,4 τοις εκατό - καθιστώντας την ενέργεια τον μεγαλύτερο χαμένο κατά ένα μίλι χώρας.

Νωρίτερα φέτος, οι επενδυτές προχώρησαν σε αποθέματα ενέργειας μετά την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου και κατέστη προφανές ότι η παγκόσμια ζήτηση καυσίμων δεν θα επιστρέψει στα επίπεδα προ πανδημίας για τουλάχιστον δύο ακόμη χρόνια. 

Το ράλι των αποθεμάτων πετρελαίου και ενέργειας που υποστηρίζεται από εμβόλια έδειξε ότι τουλάχιστον ορισμένοι επενδυτές πίστευαν ότι η ενέργεια θα ήταν ένας μεγάλος (αν όχι ο μεγαλύτερος) δικαιούχος μιας επιστροφής στην ανάπτυξη, είτε πρόκειται για οικονομίες που επιστρέφουν στην ανάπτυξη είτε απλώς για τη ζήτηση πετρελαίου που επιστρέφει στην ανάπτυξη. 

Πριν από την πρώτη ανακάλυψη  εμβολίων από την Pfizer και τη BioNTech στις 9 Νοεμβρίου, η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου δεν ήταν μόνο η μεγαλύτερη χαμένη αγορά του 2020, αλλά είχε επίσης γίνει η χειρότερη απόδοση στην αγορά - ποτέ . Ο τομέας της ενέργειας είχε χάσει 52,5 τοις εκατό μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου, με απώλειες τις χειρότερες σε οποιονδήποτε τομέα από το 1928. 

Από τα τέλη Οκτωβρίου, ωστόσο, ο τομέας της ενέργειας έχει ξεπεράσει όλους τους άλλους, καθώς και ο δείκτης S&P 500, σημειώνοντας άνοδο 27,1% έναντι αύξησης 12% του ευρύτερου δείκτη. 

Παρά το ράλι κατά το τέταρτο τρίμηνο, το οποίο βλέπει τις αμερικανικές ενεργειακές μετοχές να απολαμβάνουν το καλύτερο τρίμηνο από το 1989 , ο ενεργειακός τομέας εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος υποαπόδοση, και μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της βιομηχανίας έχουν σημαντικά χαμηλή απόδοση ακόμη και τον ενεργειακό τομέα με χαμηλή απόδοση. 

Ο Ryan Downie του The Motley Fool έχει συντάξει μια λίστα με μερικές από τις χειρότερες επιδόσεις. 

Ο κορυφαίος πάροχος υπηρεσιών στον τομέα πετρελαίου στον κόσμο, Schlumberger , σημείωσε άνοδο 23% το 4ο τρίμηνο. Ωστόσο, ο πάροχος υπηρεσιών πετρελαιοπηγών έχει χάσει σχεδόν το ήμισυ της αποτίμησης της αγοράς του μέχρι σήμερα, οι μετοχές του μειώθηκαν κατά 47 τοις εκατό φέτος και η κεφαλαιοποίηση της αγοράς του έχει μειωθεί περισσότερο από 20 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε λίγο κάτω από τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ στις 22 Δεκεμβρίου. 

Η Schlumberger και άλλοι πάροχοι υπηρεσιών και εξοπλισμού πετρελαιοπηγών ένιωσαν ότι η τιμή του πετρελαίου και η ζήτηση πετρελαίου συντρίβουν το χειρότερο καθώς οι ανάντη εταιρείες μείωσαν τους προϋπολογισμούς γεώτρησης. 

Η αμερικανική εταιρεία σχιστόλιθου EOG Resources ήταν ένας ακόμη μεγάλος υποαπόδοση φέτος, χάνοντας το 42% της αξίας της, ή σχεδόν 20 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. 

Το Supermajor ExxonMobil έχει επίσης μειωθεί κατά 42% ετησίως και έχει χάσει πάνω από 110 δισεκατομμύρια δολάρια σε αγοραία αξία, το οποίο ανήλθε σε 174 δισεκατομμύρια δολάρια από το τέλος του εμπορίου στις 22 Δεκεμβρίου. Φέτος, η Exxon απομακρύνθηκε ακόμη και από το Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average, όπου είχε καθίσει άνετα από το 1928. 

Ο γίγαντας διύλισης Phillips 66 είχε επίσης μια δύσκολη χρονιά, χάνοντας 40 τοις εκατό ή περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια από την αξία του. Οι μετοχές του γίγαντα αγωγών Kinder Morgan έχουν επίσης μειωθεί κατά 40 τοις εκατό από έτος μέχρι σήμερα. 

Παρά αυτές τις δραματικές μειώσεις στην απόδοση της αγοράς, ο τομέας της ενέργειας θα μπορούσε να κατευθυνθεί προς την ανάκαμψη το επόμενο έτος, με βάση το ράλι του τέταρτου τριμήνου, καθώς οι επενδυτές αξίας είναι πιθανό να κυνηγούν υποτιμημένες μετοχές, λένε οι αναλυτές. 

«Αυτή η υποαπόδοση σε συνδυασμό με χαμηλή αποτίμηση της καθαρής θέσης θα μπορούσε να κάνει τα αποθέματα ενέργειας το καλύτερο τμήμα των μετοχών παγκοσμίως το 2021,» Peter Garnry, επικεφαλής της Στρατηγικής Μετοχών της Saxo Bank, δήλωσε στο τέλος του Νοεμβρίου. 

«Οι επενδυτές ανάπτυξης δεν υπάρχουν πλέον στον κλάδο επειδή υπάρχει κίνδυνος τερματικής ζήτησης στο μέλλον και οι επενδυτές αξίας κυριαρχούν την ημέρα», δήλωσε ο Matt Portillo, αναλυτής της επενδυτικής τράπεζας Tudor, Pickering, Holt & Company, στους Financial Times αυτό το μήνα. 

Από την Tsvetana Paraskova για το Oilprice.com

Από το oilprice.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου