Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020

Το ρομποτικό σκυλί Spot της Boston Dynamics βρίσκει δουλειά σε μία εξέδρα άντλησης πετρελαίου της ΒΡ

 


Το ρομποτικό σκυλί, εν ονόματι Spot, της Boston Dynamics, εμπνευσμένο από τα αγαπημένα μας τετράποδα δεν είναι σε καμία περίπτωση ένα γέρικο σκυλί, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να μάθει νέα κόλπα.

Το ρομπότ των 25 κιλών, που παρουσιάστηκε το 2016, επιβιβάστηκε στην εξέδρα πετρελαίου Mad Dog της BP στον Κόλπο του Μεξικού, όπου θα μάθει νέες εργασίες, όπως..

η ανάγνωση μετρητών, εντοπισμό τυχόν διάβρωσης, χαρτογράφηση της εγκατάστασης και να «μυρίζεται» το μεθάνιο, σύμφωνα με το Reuters.

Νωρίτερα φέτος, η BP ανακοίνωσε το στόχο της να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050, ενισχύοντας παράλληλα την ασφάλεια των εργαζομένων της και την επιχειρησιακή της απόδοση. Ένας τρόπος για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος είναι η αποστολή ρομπότ, τα οποία μπορούν να πλοηγηθούν σε επικίνδυνες καταστάσεις με τρόπους που οι άνθρωποι δεν μπορούν (ή δεν πρέπει).

«Αρκετές ώρες την ημέρα, αρκετοί χειριστές θα περπατήσουν στις εγκαταστάσεις, θα διαβάσουν τους μετρητές, θα ακούσουν για θόρυβο που δεν ακούγεται σωστά, θα είναι σε επιφυλακή για τυχόν ανωμαλίες, σκάφη που μπορεί να μην εντοπίζονται στο ραντάρ, και άλλα» εξήγησε ο διευθυντής τεχνολογίας για την εγκατάσταση της BP, Adam Ballard. «Αυτό που κάνουμε με το Spot είναι να προσπαθούμε να επαναλάβουμε αυτό το κομμάτι της παρατήρησης», είπε στο Reuters.

Τέσσερα πόδια, ένας προσαρτημένος βραχίονας και ένα τηλεχειριζόμενο σώμα επιτρέπουν στο ρομπότ να τρέχει, να ανεβαίνει σκάλες, να ανοίγει πόρτες, να παίρνει αντικείμενα, ακόμη και να χορεύει. Τον Σεπτέμβριο του 2019, η Boston Dynamics άρχισε να εκμισθώνει το Spot σε επιλεγμένες επιχειρήσεις σε δοκιμαστική βάση. Μέχρι τον Ιούνιο του 2020, η εταιρεία άρχισε τις εμπορικές πωλήσεις του ρομποτικού σκύλου της για 74.500 δολάρια.

«Βλέπω τα ρομπότ ως τα μάτια, τα αυτιά, τη μύτη και τις άλλες αισθήσεις στις τοποθεσίες μας», δήλωσε ο Ballard. «Πρόκειται για τη δυνατότητα χρήσης αισθητήρων, ώστε να έχουμε αυτήν την κατανόηση σε πραγματικό χρόνο και για να λάβουμε το πλαίσιο της εγκατάστασης ... ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα την έκθεση των ανθρώπων σε αυτά τα δυνητικά επικίνδυνα περιβάλλοντα.»

Σε αντίθεση με έναν άνθρωπο, ο οποίος έχει περιορισμένη ικανότητα συλλογής δεδομένων, το τηλεμεταχειριζόμενο Spot μπορεί να μετακινήσει, να γείρει, να κάνει ζουμ και να «κατανοήσει πραγματικά ολόκληρη την περιοχή σε πραγματικές συνθήκες, σε πραγματικό χρόνο», πρόσθεσε ο Ballard.

Το ρομπότ θα ζεί και θα εργάζεται στην εξέδρα για τουλάχιστον τρεις μήνες, επιτρέποντας στα μέλη του πληρώματος να εγκλιματιστούν και ελπίζοντας να δουν το Spot «λιγότερο σαν παιχνίδι και περισσότερο σαν εργαλείο», δήλωσε ο Ballard. Αυτή η δοκιμή δίνει επίσης στην BP χρόνο για να εξασκηθεί στο να χειρίζεται τέτοια ρομπότ, μαθαίνοντας πώς να συντονίζει το droid σε διάφορες λειτουργίες και να καθορίσει ποιες είναι οι καλύτερες χρήσεις του.


Από το gr.pcmag.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου