Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020

Ο ΟΠΕΚ + αναμένει έλλειμμα αγοράς πετρελαίου το επόμενο έτος

 


Η παράταση της συμφωνίας περικοπής της παραγωγής του ΟΠΕΚ + κατά τρεις έως έξι μήνες θα οδηγήσει την αγορά πετρελαίου σε έλλειμμα το επόμενο έτος, ανέφερε η TASS , επικαλούμενη έγγραφα που συνέταξε η μεικτή υπουργική επιτροπή που παρακολουθεί τη συμφωνία.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, η επέκταση του καρτέλ πετρελαίου εξετάζει..

τέσσερα πιθανά σενάρια για το 2021. Δύο από αυτά βασίζονται στην παρακολούθηση των αρχικών ρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω χαλάρωσης των περικοπών από 7,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα σε 5,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με αυτά τα δύο σενάρια, η μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου θα συνεχιστεί, αλλά το σύνολο θα παραμείνει πολύ πάνω από τον μέσο όρο των πέντε ετών. Στο πιο ήπιο σενάριο πανδημικών επιπτώσεων, τα αποθέματα πετρελαίου θα είναι 125 εκατομμύρια βαρέλια υψηλότερα το 2021 από τον μέσο όρο των πέντε ετών και στο πιο σοβαρό σενάριο επιδημικών επιπτώσεων, αυτά θα είναι 470 εκατομμύρια υψηλότερα από τον μέσο όρο των πέντε ετών. Αυτό θα μεταφραστεί σε υπερβολική προσφορά 1,9 εκατομμυρίων bpd.

Ωστόσο, κάτω από τα αυστηρότερα σενάρια περιορισμών στην παραγωγή, η μείωση θα είναι πιο σημαντική: εάν η συμφωνία περικοπών παραταθεί κατά τρεις μήνες, έως τα τέλη Μαρτίου, τα παγκόσμια αποθέματα θα καταλήξουν μόνο 73 εκατομμύρια βαρέλια υψηλότερα από τον μέσο όρο των πέντε ετών από τέλος του 2021. Εάν οι περικοπές παραταθούν έως τα τέλη Ιουνίου, η συνολική προσφορά θα είναι μόλις 21 εκατομμύρια βαρέλια υψηλότερα από τον μέσο όρο των πέντε ετών. Αυτά τα στοιχεία μεταφράζονται σε ημερήσιο έλλειμμα προσφοράς μεταξύ 900.000 bpd και 1,4 εκατομμύρια bpd.

Η συνάντηση του ΟΠΕΚ + από το χθες τελείωσε με συνολική υποστήριξη για παράταση των περικοπών παραγωγής κατά τρεις μήνες, αν και ορισμένα μέλη φαίνονται πρόθυμα να καταφύγουν σε ακόμη μεγαλύτερες περικοπές από τον Ιανουάριο για να αποκαταστήσουν την ισορροπία στις αγορές πετρελαίου.

Η υπουργική επιτροπή συνεδριάζει και πάλι σήμερα για να συζητήσει τα τέσσερα σενάρια καθώς οι παραγωγοί πετρελαίου συνεχίζουν να αγωνίζονται με τις επίμονα χαμηλές τιμές του πετρελαίου παρά τις τρέχουσες περικοπές και παρά τις πρόσφατες θετικές ενημερώσεις από το μέτωπο εμβολίων κοραναϊών.


Από την Irina Slav για το Oilprice.com

Από το oilprice.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου