Η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου στον κόσμο, η κρατική Saudi Aramco, προσπαθεί να αντέξει την κρίση που δημιουργήθηκε από τη χειρότερη συντριβή της ζήτησης πετρελαίου στην ιστορία - διπλασιάζοντας την παραγωγή του μαύρου χρυσού, σύμφωνα με το Oilprice.
Σε αντίθεση με πολλές μεγάλες διεθνείς εταιρείες πετρελαίου, η Saudi Aramco δεν..
δεσμεύεται να αλλάξει ενέργεια με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ή καθαρές μηδενικές εκπομπές. Η βασική δραστηριότητά της είναι η άντληση πετρελαίου χαμηλού κόστους στη Σαουδική Αραβία και θα παραμείνει έτσι όσο ο κόσμος χρειάζεται πετρέλαιο.Το «εμπόδιο»
Ωστόσο, η Saudi Aramco ακούει τους μετόχους της. Η επιφύλαξη είναι ότι ο πλειοψηφικός μέτοχος της Aramco με συντριπτικό 98% είναι το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, το οποίο - ακόμη και μετά την πολύ υποτιθέμενη IPO πέρυσι - συνεχίζει να επηρεάζει τη στρατηγική της εταιρείας, τη φορολογία, την πολιτική μερισμάτων, ακόμη και το επίπεδο παραγωγής πετρελαίου.
Μετά τη πτώση των τιμών φέτος, τα έσοδα και τα κέρδη της Aramco μειώθηκαν και το χρέος αυξήθηκε, επίσης λόγω της εξαγοράς του γίγαντα πετροχημικών SABIC. Η επιδείνωση των οικονομικών δεν ήταν καθόλου έκπληξη, δεδομένου ότι κάθε εταιρεία πετρελαίου στον κόσμο υπέφερε από την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου, που δημιουργήθηκε από την πανδημία και από τη Σαουδική Αραβία, η οποία πλημμύρισε την αγορά με πετρέλαιο με υψηλές ρεκόρ εξαγωγές τον Απρίλιο όταν η παγκόσμια ζήτηση έπεσε κατά 20 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd).
Έλεγχος ζημιών
Η Aramco προσπαθεί τώρα να συγκρατήσει τη ζημιά από τη φετινή κρίση, διατηρώντας παράλληλα τη δέσμευση να καταβάλει ετήσια μερίσματα 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων στους μετόχους. Ο Σαουδαραβικός γίγαντας πετρελαίου μείωσε τις κεφαλαιουχικές δαπάνες (capex) και σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζει περαιτέρω περικοπές εν μέσω μειωμένων ταμειακών ροών και κερδών και αυξάνοντας το χρέος σε επίπεδα πάνω από τους στόχους της εταιρείας.
Τον Αύγουστο, οι Financial Times ανέφεραν ότι η Aramco εξετάζει πρόσθετες περικοπές στο κεφάλαιο της για να μπορέσει να πληρώσει τεράστια μερίσματα, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων πηγαίνει στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Aramco αναστέλλει επίσης την επένδυσή της σε μια κοινοπραξία που αναπτύσσει ένα συγκρότημα διυλιστηρίων και πετροχημικών 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Κίνα.
Συσσώρευση χρεών
Οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσαν, σε κάποιο βαθμό, να αυξήσουν τα οικονομικά στην Aramco, η οποία έχει δει το χρέος της να αυξάνεται κατά το τελευταίο εξάμηνο, όχι μόνο επειδή πούλησε πετρέλαιο σε πολύ χαμηλότερες τιμές από ό, τι στις αρχές του τρέχοντος έτους, αλλά και λόγω την εξαγορά της SABIC (69 δισεκατομμύρια δολάρια).
Περικοπή μερισμάτων
Μια περικοπή μερισμάτων θα είναι πιθανότατα η τελευταία λύση για την Aramco επειδή η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας βασίζεται στα έσοδα από το πετρέλαιο και τα μερίσματα από τον κρατικό γίγαντα της πετρελαίου τώρα περισσότερο από ποτέ, δεδομένης της συρρίκνωσης της οικονομίας με την πανδημία και την πτώση των τιμών του πετρελαίου. Έτσι, οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων και η περαιτέρω αύξηση του χρέους της είναι οι πιο πιθανές οδοί για τη Saudi Aramco, εάν θέλει να διατηρήσει τη δέσμευσή της για μερίσματα.
Και πιθανότατα θα το κρατήσει επειδή το Βασίλειο χρειάζεται κάθε δολάριο που μπορεί να εισπράξει από το πετρέλαιο για να συγκρατήσει τη ζημία στην οικονομία και τα δημόσια οικονομικά του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου