Ολοένα και μεγαλύτερες ανεμογεννήτριες ξεφυτρώνουν στη Βόρεια Θάλασσα και τη Βαλτική, όπως φαίνεται στο απόσπασμα χάρτη απ' το 4coffshore.com. Σε μια δεκαετία οι θάλασσες αυτές δεν θα είναι πια ελεύθερες στη ναυσιπλοΐα, δεν θα είναι πια ελεύθερες στην αλιεία και τον τουρισμό. Με τη βοήθεια και της ομίχλης δεν αποκλείεται να έχουμε και προσκρούσεις πλοίων και μην πείτε πως..
υπάρχουν ραντάρ, όταν πλοίο μεταφοράς κοντέινερ έπεσε το πρωί της 27/10 πάνω στο ναρκοθηρευτικό "Καλλιστώ" του Πολεμικού μας Ναυτικού στα ανοιχτά του Πειραιά.Οι υπεράκτιες ανεμογεννήτριες εξελίσσονται σε πανύψηλες κατασκευές, ήδη έχουν φθάσει τα 12MW με προοπτική να εξελιχθούν στα 20MW, μεγέθη που δύσκολα θα γίνουν ανεκτά στην ξηρά. Η Βόρεια Θάλασσα είναι μια γενικά ρηχή θάλασσα, οπότε οι γύρω χώρες διαγκωνίζονται ποια θα τη πρωτογεμίσει με τις ανεπιθύμητες πλέον στην ξηρά ανεμογεννήτριες. Δείτε στην πιο πάνω εικόνα, απ' το innovationorigins.com, τι συμβαίνει στις ακτές της Ολλανδίας.
Ήδη συζητείται η κατασκευή ενός τεχνητού νησιού στο πιο ρηχό τμήμα της Βόρειας Θάλασσας, το Dogger Bank, μια λωρίδα που ένωνε μέχρι πριν λίγες χιλιάδες χρόνια τη Βρετανία με την ηπειρωτική Ευρώπη. Το νησί θα χρησιμεύει ως σταθμός συγκέντρωσης της ενέργειας των γύρω ανεμογεννητριών και θα τη διοχετεύει προς όποια χώρα τη χρειάζεται περισσότερο. Αυτό σημαίνει καλώδια, πολλά καλώδια στο βυθό του Dogger Bank, ένα βυθό όμως που τυχαίνει να προτιμούν και τα ψάρια. Κι εκεί αρχίζουν τα προβλήματα!
Ήδη απ' το καλοκαίρι του 2018 Ολλανδοί ψαράδες ξεκίνησαν εκστρατεία ενάντια στα υπεράκτια αιολικά, με κεντρικό σύνθημα "Windmolens maken onze zee kapot" (Οι ανεμογεννήτριες καταστρέφουν τη θάλασσα μας). Υποστηρίζουν πως τόσο οι θόρυβοι όσο και οι υπόηχοι των ανεμογεννητριών ενοχλούν τα ψάρια και τα διώχνουν απ' την περιοχή, ενώ τα γουρουνόψαρα χάνουν την ακοή τους και πεθαίνουν. Επιπλέον, τα μαγνητικά πεδία απ' τα ποντισμένα καλώδια δεν επιτρέπουν σε ψάρια όπως οι καρχαρίες και τα σελάχια να κολυμπήσουν σ' αυτά τα νερά. Μέχρι το 2025 το 25% των αλιευτικών περιοχών θα έχει καταληφθεί από ανεμογεννήτριες, οπότε να ευχηθούμε καλά ξεμπερδέματα στους Ολλανδούς πολιτικούς που προωθούν τις ανεμογεννήτριες. Κάθε ομοιότητα με τα όσα τραβούν οι δικοί μας κτηνοτρόφοι απ' την άναρχη εξάπλωση κυρίως των φωτοβολταϊκών, μόνο τυχαία δεν είναι.
Στο σύντομο μέλλον η Βόρεια Θάλασσα θα γεμίσει ανεμογεννήτριες και θα μετατραπεί σε νεκρή θάλασσα, ενώ ταυτόχρονα η Ολλανδία αποτελεί προνομιακό τόπο ξεφορτώματος της Γερμανικής τυχαίας αιολικής ενέργειας. Με τόσα πολλά αιολικά, γιατί άραγε οι πολιτικοί της αντιλαμβάνονται πως δεν μπορούν να κάνουν χωρίς αξιόπιστη ηλεκτρική ενέργεια; Τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ολλανδίας εξαντλούνται με ταχύ ρυθμό, οπότε πλέον κοιτούν τα ...πυρηνικά. Πρόσφατη μελέτη του Υπουργείου Οικονομικών κατέδειξε πως το αξιόπιστο πυρηνικό ρεύμα θα μπορούσε να είναι εξίσου φθηνό με το τυχαίο από αιολικά & Φ/Β και τώρα προτίθενται να αναθέσουν μελέτη για την κατασκευή έως δέκα (10) νέων πυρηνικών εργοστασίων. Σήμερα έχουν ένα, 485MW, κοντά στα σύνορα με το Βέλγιο.
Η Πολωνία επίσης έχει στραφεί στα πυρηνικά, θέλει να κάνει 6-9GW πυρηνικών και συζητά με τις ΗΠΑ για την τεχνολογία που θα επιλεγεί για το 1ο εργοστάσιο. Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία, επίσης εξετάζουν ανανέωση των πυρηνικών τους. Έτσι, η Γερμανία θα κλείσει το 2022 τα τελευταία δικά της πυρηνικά και θα έχει ολόγυρά της χώρες που θα έχουν νέα πυρηνικά! Να πού θα βρει αξιόπιστο ρεύμα η Γερμανική βιομηχανία. Η Γερμανία θα εξάγει τυχαίο αιολικό ρεύμα και θα εισάγει αξιόπιστο πυρηνικό. Και βεβαίως θα εξάγει ανεμογεννήτριες σε χρεοκοπημένα προτεκτοράτα.
Σε μια τελευταία εξέλιξη, στις 26/10 ο Επίτροπος Κλίματος της ΕΕ δήλωσε πως "η Κομισιόν δεν θα σταθεί εμπόδιο στο δρόμο όσων θέλουν νέα πυρηνικά". Χάρη στην πλήρη "ασάφεια" (μπάχαλο), που έχει δημιουργήσει στην ορατότητα επενδύσεων η ενεργειακή πολιτική της ΕΕ, είναι πλέον αδύνατο να κατασκευαστεί πυρηνικό εργοστάσιο χωρίς κρατική στήριξη. Κι από εκεί που η ΕΕ είχε επιβάλει την ιδιωτικοποίηση του ηλεκτρισμού, οδηγώντας εκατομμύρια πολίτες σε ενεργειακή φτώχεια, έρχεται μια νέα εποχή κρατικής παρέμβασης, προκειμένου να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα. Η ενεργειακή ασφάλεια εξασφαλίζεται μόνο με δημόσια παρέμβαση, αλλά άντε να το εξηγήσεις αυτό σε Χατζηδάκηδες ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου