Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020

Οι Περισσότερες Από τις Μεγάλες Εταιρείες Ορυκτών Καυσίμων Αποτυγχάνουν στους Κλιματικούς Στόχους, Σύμφωνα με Μελέτη

 


Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα των Financial Times καμία από τις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου, φυσικού αερίου ή άνθρακα δεν βρίσκεται σε πορεία ευθυγράμμισης με τους κλιματικούς στόχους του Παρισιού, οι οποίοι προβλέπουν τον περιορισμό της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από τους 2 ° C έως το 2050, παρά τις δεσμεύσεις για μηδενικές εκπομπές

Μέσα από συνεργασία..

ακαδημαϊκών του London School of Economics και ομάδας επενδυτών που διαχειρίζονται 21 τρις δολάρια επενδυτικών κεφαλαίων, της Transition Pathway Initiative (TPI)[1], αξιολογήθηκαν 125 εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, παραγωγοί άνθρακα και εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας σχετικά με την ετοιμότητά τους να αντιμετωπίσουν προκλήσεις για μια οικονομία χαμηλότερων εκπομπών άνθρακα.

Μετρήθηκαν βάσει της «απόδοσης του άνθρακα», η οποία συνυπολογίζει την ένταση του άνθρακα στα προϊόντα που παράγουν και πωλούν, τους στόχους μείωσης των εκπομπών, και τον τρόπο με τον οποίο θα αντεπεξέλθουν σε τρία σενάρια: (1) κατά πόσο οι κυβερνήσεις θα ανταποκριθούν στις υφιστάμενες εθνικές δεσμεύσεις εκπομπών άνθρακα, (2) περίπτωση κατά την οποία η θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά 2 ° C, και (3) περίπτωση που η θερμοκρασία θα αυξηθεί λιγότερο από 2 ° C.

Από τους 59 σημαντικούς "παίκτες" πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα που αξιολογήθηκαν, μόνο οι επτά έχουν υιοθετήσει  προγράμματα ευθυγράμμισης με τις δεσμεύσεις εκπομπών που έχουν αναλάβει οι κυβερνήσεις στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού του 2015 και συμπεριλαμβάνουν τις:– Royal Dutch Shell, την ισπανική Repsol, την γαλλική Total, την ιταλική Eni, την νορβηγική Equinor καθώς και τις μεταλλευτικές Glencore και Anglo American.

Αλλά ακόμη και η προσαρμογή στις υπάρχουσες εθνικές δεσμεύσεις θα οδηγούσε τον κόσμο σε αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3,2 ° C, σύμφωνα με το UNEP. Άλλοι υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να είναι ακόμα υψηλότερο.

"Αυτές οι δεσμεύσεις θεωρούνται ευρέως ανεπαρκείς για την αποτροπή επιδείνωσης κλιματικής αλλαγής", δήλωσε η TPI. Μόνο τρεις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου - η Shell, η Total και η Eni - πλησιάζουν το σενάριο των 2 ° C, αν και οι στόχοι μείωσης των εκπομπών και τα επενδυτικά σχέδια χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα δεν κρίνονται επαρκή για να ευθυγραμμιστούν με αυτό το σημείο αναφοράς, πόσο μάλλον χαμηλότερο, συμπλήρωσε.

Τελευταία, οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων έχουν πιεστεί από επενδυτές και περιβαλλοντικούς ακτιβιστές να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για το ρόλο τους στην αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής. Αρκετές ευρωπαϊκές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων των Shell, BP και Repsol, ανακοίνωσαν τους τελευταίους μήνες δεσμεύσεις για καθαρές-μηδενικές εκπομπές.

Ας σημειωθεί ότι, στη μελέτη της TPI η BP δεν αναφέρεται ως ηγέτιδα εταιρεία στη δράση για την Κλιματική Αλλαγή, παρά την ανακοίνωσή της τον Αύγουστο για φιλόδοξα σχέδια μείωσης της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά 40% την επόμενη δεκαετία. Το TPI ανέφερε, ότι οι νέοι στόχοι εκπομπών της εταιρείας για τις λειτουργίες της και για τα προϊόντα που καλύπτουν την παραγωγή παρήχθησαν χρησιμοποιώντας το δικό της αργό πετρέλαιο και τρίτων, και όχι εκείνων που εμπορεύεται, τα οποία αποτέλεσαν περισσότερα από τα μισά από όσα πούλησε πέρυσι.  Η BP δήλωσε ότι οι στόχοι της υποστηρίζουν την καθαρή φιλοδοξία της, προσθέτοντας ότι η πορεία της μέχρι σήμερα ήτο συνεπής με τους στόχους του Παρισιού.

Υπάρχει επίσης ένα αυξανόμενο χάσμα μεταξύ εκείνων των εταιρειών, όπως η BP, που δίνουν προτεραιότητα στη μείωση των απόλυτων εκπομπών έναντι εκείνων, συμπεριλαμβανομένων της Shell και της TPI που εστιάζουν στην ένταση του άνθρακα, - η οποία λαμβάνει υπόψη την ποσότητα των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου ανά βαρέλι παραγόμενου πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Όσοι επικρίνουν τον τρόπο  μέτρησης της έντασης εκπομπών υποστηρίζουν ότι οι εκπομπές μπορούν να μειωθούν ακόμη και αν οι εταιρείες συνεχίσουν να αυξάνουν την παραγωγή τους και να παράγουν υψηλότερες απόλυτες εκπομπές, κάτι που τελικά έχει σημασία για το κλίμα. Άλλοι υποστηρίζουν ότι οι απόλυτες εκπομπές μιας επιχείρησης μπορούν να μειωθούν μόνο μέσω της πώλησης περιουσιακών τους στοιχείων ή μέσω της μείωσης των αγαθών χωρίς την πλήρη απεξάρτηση της από τον άνθρακα.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία οι αμερικανικές ExxonMobil και Chevron διπλασιάζουν τη χρήση υδρογονανθράκων αντί να επιδιώκουν να διαφοροποιηθούν σε καθαρότερες επιχειρήσεις, όπως οι Ευρωπαίοι ομόλογοί τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ExxonMobil, αν και έχει δεσμευθεί σε μείωση των εκπομπών κυρίως  από μεθάνιο, εν τούτοις παραμένει προσηλωμένη στην στρατηγική της για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου μέσα στην επόμενη 5ετία.

Στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, 39 από τις 66 εταιρείες κοινής ωφελείας που αναλύθηκαν ευθυγραμμίζονται με τις δεσμεύσεις του Παρισιού, ενώ 22 είναι σύμφωνες με το αυστηρότερο σημείο αναφοράς κάτω των 2 ° C.


[1] Η Transition Pathway Initiative (TPI) είναι μια παγκόσμια πρωτοβουλία που ιδρύθηκε υπό funds, από ιδιοκτήτες περιουσιακών στοιχείων, η οποία αξιολογεί την ετοιμότητα των εταιρειών για την μετάβαση τους σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Από το energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου