Στο επίκεντρο του ενεργειακού τομέα της Κίνας η είδηση περί ενός φιλόδοξου σχεδίου για να καταστεί ανθρακικά ουδέτερη μέχρι το 2060. Όπως αναμεταδίδει το Oilprice, η υψηλή αυτή ρητορική του Πεκίνου υποστηρίζεται από την επιθετική επένδυση και την ανάπτυξη έργων μεγάλης κλίμακας ηλιακής ενέργειας του έθνους.
Ωστόσο, παρατηρείται μια αντιφατικότητα σε όλο αυτό, καθώς επιστρέφει..
στον άνθρακα με πρωτοποριακό ρυθμό.Δηλαδή
Η Κίνα εξακολουθεί να προσθέτει χωρητικότητα και διαθέτει περισσότερες μονάδες με καύση άνθρακα που βρίσκονται ήδη στη φάση προγραμματισμού. Στην πραγματικότητα, η Κίνα έχει ήδη προσθέσει 11,4 GW χωρητικότητας άνθρακα μόλις το πρώτο εξάμηνο του 2020, το οποίο αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ της χωρητικότητας άνθρακα που προστέθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο τους ίδιους έξι μήνες.
Παρά τη φιλική προς το κλίμα ρητορική, «βραχυπρόθεσμα, η Κίνα εξακολουθεί να προχωράει πλήρως στον άνθρακα. Οι δαπάνες μετά από COVID για τόνωση των ορυκτών καυσίμων είναι τρεις φορές μεγαλύτερες από τις δαπάνες τους για καθαρή ενέργεια, συμπεριλαμβανομένων περίπου 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε σταθμούς παραγωγής ενέργειας άνθρακα και ακόμη περισσότερο για εξόρυξη και επεξεργασία», αναφέρει ο Quartz.
Η αιτία αυτής της συμπεριφοράς
Η Κίνα μαστίζεται από διαφορετικά συμφέροντα, και ενώ το Πεκίνο πιέζει για καθαρότερη και πιο πράσινη ενέργεια, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη υποστήριξη για τα ορυκτά καύσιμα. «Τα νέα εργοστάσια άνθρακα είναι ένας τρόπος για τις επαρχίες να υποστηρίξουν άλλες βιομηχανίες όπως η εξόρυξη άνθρακα και η βαριά βιομηχανία» τόνισε χαρακτηριστικά η Christine Shearer, διευθύντρια προγράμματος άνθρακα στην GEM.
Ο άνθρακας είναι μια καθιερωμένη και αξιόπιστη βιομηχανία στην Κίνα, και υπάρχει μεγάλος βαθμός δισταγμού αλλαγής πλεύσης. «Το Πεκίνο είναι απρόθυμο να κάνει οτιδήποτε μπορεί να επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη» συμπλήρωσε.
Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου είναι ήδη ο μοναδικός μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο και είναι επίσης καθαρός εισαγωγέας άνθρακα, παρά τα αρκετά εγχώρια αποθέματα άνθρακα. Η αύξηση της ανησυχίας του έθνους για την ενεργειακή ασφάλεια και την αυτάρκεια είναι η ιστορία των «παραμελημένων ελλείψεων ενέργειας» που συγκλόνισαν τη χώρα το 2011. Με βάση αυτήν την εμπειρία, αποτελεί επίσης προτεραιότητα για τις τοπικές αρχές να έχουν σημαντικό απόθεμα ορυκτών καυσίμων.
Ο ρεαλισμός
Εάν η Κίνα έχει οποιαδήποτε ελπίδα να επιτύχει τους κλιματικούς της στόχους ή να επιτύχει τον αναμενόμενο μέγιστο στόχο εκπομπών το 2030, θα πρέπει να καταργήσει τον άνθρακα, ανεξάρτητα από τα πιθανά μειονεκτήματα. Ο κόσμος δεν έχει καμία πιθανότητα να επιτύχει τους παγκόσμιους στόχους εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και να αποφύγει την καταστροφική κλιματική αλλαγή, εκτός εάν η Κίνα μπορεί να εγκαταλείψει τον άνθρακα άμεσα και με συντονισμό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου