Παρασκευή 29 Μαΐου 2020

Σωρευτική εκπροσώπηση φωτοβολταϊκών: τα μηνύματα από Βρετανία, Αυστραλία και Μεξικό!


Από το greeklignite.blogspot.com
Πριν λίγες ημέρες ανέβηκαν στη Διαύγεια τρεις ακόμα αποφάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για χορήγηση "άδειας για την άσκηση της δραστηριότητας Εκπροσώπησης παραγωγών ΑΠΕ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας", συνολικής ισχύος 1.450MW, απ' τα οποία τα 1.000MW πήρε η ΔΕΗ. Ουσιαστικά πρόκειται για Σωρευτική Εκπροσώπηση Μικρών Φωτοβολταϊκών (Φ/Β), τα οποία με τον τρόπο αυτό θα μπορούν να ενώσουν δυνάμεις και να δώσουν ενιαία προσφορά στην ημερήσια αγορά, αν και όταν κάποτε λειτουργήσει το Χρηματιστήριο Ενέργειας. Θυμάται άραγε κανείς πως αυτό έπρεπε να υπάρχει ήδη απ' το .
..2016, αλλά, για προφανείς λόγους, τόσο η κυβέρνηση ΣαμαροΒενιζέλων όσο κι η κυβέρνηση ΣυριζοΑΝΕΛ σφύριζαν αδιάφορα, στον ίδιο σκοπό που ακούμε και τώρα;

Όσοι ιδιοκτήτες Φ/Β νομίζουν πως η ανάθεση σε Φορέα Σωρευτικής Εκπροσώπησης (ΦΟΣΕ) θα τους φέρει "χρυσά κουτάλια", καλύτερα να κρατούν μικρό καλάθι! Τα μηνύματα από Βρετανία, Αυστραλία και Μεξικό είναι σαφή, κανείς δεν μπορεί να ξεπεράσει τους τεχνικούς περιορισμούς που βάζει η ανάγκη για ευστάθεια του δικτύου μεταφοράς. Τρεις διαφορετικές χώρες, τρεις διαφορετικές ήπειροι, ένα και μόνο μήνυμα!

Πάμε πρώτα στη Βρετανία, όπου ο κορονοϊός έριξε -και εκεί- τη ζήτηση ρεύματος κι ανέδειξε τα προβλήματα που προκαλεί στο σύστημα ηλεκτροδότησης η διείσδυση αιολικών & Φ/Β. Όπως μετέδωσε το argus, στις 22/5 για πρώτη φορά η ΜΕΣΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ τιμή ρεύματος στην αγορά επόμενης ημέρας (Σάββατο 23/5) έπεσε σε ΑΡΝΗΤΙΚΟ έδαφος, κλείνοντας στα ΜΕΙΟΝ £10,13/MWh. Οι τιμές ήταν σε αρνητικό έδαφος για 17 ώρες, μέχρι τα μείον £38,80/MWh στο διάστημα 15:00-16:00, πριν δηλαδή οι Βρετανοί ανάψουν τις τσαγιέρες για το απογευματινό τσάι. Αρνητική τιμή σημαίνει πως η παραγωγή υπερκαλύπτει τη ζήτηση και, προκειμένου να μη σταματήσει η παραγωγή, οι παραγωγοί πληρώνουν για να ξεφορτωθούν το επιπλέον ρεύμα, το οποίο αρχίζει και κάνει βόλτες στα δίκτυα μεταφοράς γειτονικών χωρών μέχρι να βρεθεί ζήτηση. Αλλά, τι γίνεται όταν συμβαίνει το ίδιο και στις γειτονικές χώρες; Ιδού το αβάσταχτο ερώτημα της δήθεν "πράσινης" ανάπτυξης!

Αυτό που θα συνέβαινε, συμβαίνει ήδη: όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, ο διαχειριστής του συστήματος ηλεκτροδότησης θα προέβαινε σε περαιτέρω περικοπές ενέργειας των ΑΠΕ, (αιολικά αναφέρει το δημοσίευμα), για να εξασφαλίσει το σύστημα και για αιχμή ζήτησης 23,4GW (τις βραδινές ώρες) θα διασφάλιζε περίπου 5,8GW από πυρηνικά και 6-8,5GW από βιομάζα και φυσικό αέριο. Αυτό απλά σημαίνει πως ο Βρετανός διαχειριστής θέλει πάνω από 50% της ενέργειας να το έχει από αξιόπιστες πηγές, που επιπλέον προσφέρουν και "αδράνεια" κατά τη λειτουργία: μια τεχνική παράμετρος, απολύτως επιθυμητή για όλους τους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς.



Πάμε στη συνέχεια στην Αυστραλία, όπου ήδη υπάρχουν πάνω από 10GW Φ/Β σε στέγες κι όταν ανατέλλει ο ήλιος αρχίζουν τα προβλήματα για τον εκεί διαχειριστή του συστήματος ηλεκτροδότησης. Βλέπετε κανείς δεν μπορεί "να κάνει την πάπια" όταν εμφανίζεται το "διάγραμμα της πάπιας", που το είχαμε δει το 2016 απ' το διαχειριστή του ηλεκτρικού συστήματος της Καλιφόρνια: η ραγδαία αύξηση στην παραγωγή πρέπει να αντιστοιχεί με τη ζήτηση, προκειμένου το δίκτυο να παραμένει ευσταθές. 



Κι απ' την Αυστραλία το μήνυμα είναι παρόμοιο: στις 30/4 ο τοπικός διαχειριστής ΑΕΜΟ (Australian Energy Market Operator) δημοσίευσε τη Μελέτη Ενσωμάτωσης ΑΠΕ (Renewable Integration Study (RIS)), ένα σχέδιο μέχρι το 2025 για την αντιμετώπιση της συνεχώς αυξανόμενης διείσδυσης αιολικών & Φ/Β στο δίκτυο. Στην πιο πάνω εικόνα, απ' το σχετικό δελτίο τύπου, ο ΑΕΜΟ λέει πως αν δεν υπάρξουν αλλαγές στην αγορά και το ρυθμιστικό πλαίσιο θα αναγκαστεί να περικόπτει την παραγωγή των αιολικών & Φ/Β στο κατά μέγιστο 50-60% του συστήματος, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα Φ/Β σε στέγες, ενώ επιπρόσθετα τονίζει την ανάγκη κατασκευής έργων ενίσχυσης του συστήματος μεταφοράς. Για όποιον μάλιστα ενδιαφέρεται, η Μελέτη έχει ειδικό Παράρτημα για τα Φ/Β στις στέγες και τις "τεχνικές προκλήσεις" για τα δίκτυα, με τα προτεινόμενα μέτρα αντιμετώπισης. Ε, κάπως έτσι, με την κατασκευή διαφορετικά αχρείαστων έργων, ανεβαίνει ο λογαριασμός για τον τελικό καταναλωτή, όσο κι αν "ο ήλιος είναι δωρεάν κι ο άνεμος φυσά τζάμπα". 

Τέλος, τα νέα απ' το Μεξικό τα είδαμε πριν λίγες ημέρες: ο εκεί  διαχειριστής του συστήματος ηλεκτροδότησης (CENACE), με μια ιστορική απόφαση διέκοψε τις προλειτουργικές δοκιμές αιολικών & Φ/Β έργων με την αιτιολογία πως δημιουργούν επισφαλείς συνθήκες στη λειτουργία του δικτύου, καθώς υπάρχει -και εκεί- μείωση της ζήτησης λόγω κορονοϊού. Σύμφωνα με τελευταία νέα απ' το Μεξικό, δικαστήριο υποχρέωσε το CENACE να συνεχίσει τις δοκιμές για τουλάχιστον 13 έργα αιολικών & Φ/Β, ωστόσο το CENACE θα ασκήσει απ' την πλευρά του ένδικα μέσα ανατροπής των αποφάσεων, καθώς θεωρεί πως δεν ελήφθησαν υπόψη οι τεχνικές παράμετροι, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ευστάθεια του συστήματος.

Στην Ελλάδα η διείσδυση των αιολικών & Φ/Β ήδη έχει αρχίσει να προκαλεί προβλήματα, που μας τα αποκάλυψε το καλοκαίρι 2019 ο ΑΔΜΗΕ. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνούμε πως ήδη εδώ και τουλάχιστον έξι χρόνια, ενδεχομένως και παλαιότερα, ο ΑΔΜΗΕ είχε εκφράσει τις έντονες ανησυχίες του για το γεγονός πως η ΡΑΕ μοίραζε τις άδειες για έργα αιολικών & Φ/Β περίπου σαν διαφημιστικά φυλλάδια. Χαρακτηριστικά το Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Συστήματος Μεταφοράς 2015-2024 σημείωνε πως "Στο σύνολο της χώρας έχουν εκδοθεί άδειες παραγωγής τριπλάσιας περίπου ισχύος από τη μέγιστη ζήτηση του Συστήματος. Είναι φανερό ότι η παραγόμενη ισχύς από το σύνολο των αδειοδοτημένων σταθμών δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί από το Σύστημα, ούτε όσον αφορά τη διακίνηση της ισχύος, ούτε όσον αφορά την απορρόφηση της ενέργειας. Παρά ταύτα, το ισχύον θεσμικό πλαίσιο επιβάλλει στον ΑΔΜΗΕ να ανταποκριθεί στο σύνολο των αιτημάτων σύνδεσης που του υποβάλλονται. ... Προφανώς υπάρχει αδυναμία ανταπόκρισης σε μια διαρκώς συνεχιζόμενη ροή αιτημάτων σύνδεσης, η οποία οδηγεί σε ένα σύνολο παραγωγής ΑΠΕ που δεν είναι δυνατόν ούτε να διακινηθεί στο Σύστημα ούτε να απορροφηθεί από αυτό". Ο ΑΔΜΗΕ καταβάλλει κάθε προσπάθεια να ανταποκριθεί, δεν έχει όμως ούτε την τεχνική ούτε την οικονομική δυνατότητα να αναπτύξει το Σύστημα, ούτως ώστε να ικανοποιηθεί εξ ολοκλήρου ο όγκος των αιτημάτων".

Τα τεχνικά δεδομένα είναι αδυσώπητα, κανείς δεν μπορεί να παίζει με την ασφάλεια του δικτύου. Κι αν παρ' ελπίδα γίνει κανένα "ατύχημα", ανοίγει πλέον διάπλατα ο δρόμος των μηνύσεων και των αιτήσεων για αποζημιώσεις, από το σύνολο των καταναλωτών! Φυσικά βεβαίως θα φταίνε όλοι οι υπόλοιποι εκτός απ' τους πολιτικούς που επέβαλαν αιολικά & Φ/Β, αυτοί είναι μονίμως ανεύθυνοι ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου