Τρίτη 12 Μαΐου 2020

Ξεκίνησε τη μέρα του με 77.000 δολάρια -έως τα μεσάνυχτα χρωστούσε 9 εκατ. δολάρια

Από το capital.gr
Ξεκίνησε τη μέρα του με 77.000 δολάρια -έως τα μεσάνυχτα χρωστούσε 9 εκατ. δολάρια. Ο λόγος για τον 30χρονο trader Syed Shah από το Τορόντο, ο οποίος επιχείρησε ανεπιτυχώς να βάλει το δάχτυλο στο βάζο με το... πετρέλαιο.

Ο Shah συνήθως αγόραζε μετοχές και νομίσματα μέσω του λογαριασμού του στην Interactive Brokers αλλά δεν μπόρεσε..
να αντισταθεί στο πετρέλαιο, την ίδια ημέρα που οι τιμές υποχώρησαν κάτω από το μηδέν για πρώτη φορά στην ιστορία τους.

Στις 20 Απριλίου, ο Shah είχε 77.000 δολάρια στον λογαριασμό του. Επένδυσε 2.400 δολάρια στην αγορά αργού πετρελαίου, αρχικά στα 3,30 δολ. το βαρέλι και στη συνέχεια περισσότερο αργό στα 50 σεντς. Εκεί άρχισε να γίνεται ενδιαφέρον. Με την ιστορική βουτιά της τιμής του πετρελαίου να μην σταματά, ο Shah βρέθηκε σε σημείο να αγοράζει σωρηδόν συμβόλαια WTI, 212 στον αριθμό, αντί 1 σεντ.

Τελικά αποδείχθηκε ότι η τιμή του 1 σεντ ήταν αρκετά ακριβή. 

Στην πραγματικότητα, η τιμή του πετρελαίου κινείτο ήδη στο αρνητικό επίπεδο των -3,70 δολ. το βαρέλι αλλά το αρνητικό πρόσημο δεν εμφανιζόταν εξαιτίας τεχνικού σφάλματος στο λογισμικό της Interactive Brokers Group. Έως το τέλος της ημέρας, το πετρέλαιο είχε υποχωρήσει στα -37,63 δολ. το βαρέλι και ο Shah είχε λάβει το μήνυμα: τα 77.000 δολάρια του είχαν μετατραπεί σε χρέος 9 εκατ. δολαρίων.

Όπως δήλωσε στο Bloomberg, o Shah έκανε τρεις μέρες να κοιμηθεί μετά από αυτό. "Υπέστην σοκ. Αισθανόμουν ότι έχανα τα πάντα, όλα μου τα περιουσιακά στοιχεία".

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλοι οι επενδυτές που είχαν θέσεις long σε αυτό το συμβόλαιο πετρελαίου είχαν μια βάναυση ημέρα, ασχέτως με τη χρηματιστηριακή με την οποία συνεργάζονταν. Αυτό που ξεχώρισε την Interactive Brokers, ωστόσο, ήταν ότι οι πελάτες της ενεργούσαν στα τυφλά, μην έχοντας τη δυνατότητα να δουν ότι οι τιμές είχαν γίνει αρνητικές. Αυτό που επίσηςεπιδείνωσε το πρόβλημα και εξηγεί σε μεγάλο βαθμό γιατί ο Shah έχασε τόσο πολλά χρήματα σε λίγες ώρες είναι ότι οι αρνητικές τιμές τίναξαν στον αέρα το μοντέλο που χρησιμοποιούσε η Interactive Brokers για να υπολογίσει το ποσό του margin -δηλαδή τις εγγυήσεις- που χρειάζονταν οι πελάτες για να διασφαλίσουν τους λογαριασμούς τους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου