Τετάρτη 13 Μαΐου 2020

Η άρση του lockdown περιόρισε τις απώλειες πωλήσεων των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών

Από το energypress.gr
Μικρή βελτίωση στις πωλήσεις καυσίμων, είδαν οι εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών κατά τις πρώτες 13 μέρες της άρσης των περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, οι πωλήσεις των βενζινών ήταν μειωμένες 30% σε σχέση με τον Απρίλιο οπότε και η πτώση είχε φτάσει στο 60%. Μικρότερη ήταν και η υποχώρηση των πωλήσεων του ντίζελ κίνησης. Στις πρώτες αυτές μέρες..
ήταν λιγότερες κατά 10% όταν τον προηγούμενο μήνα είχε καταγραφεί μείωση της τάξης του 30%.

Στελέχη της αγοράς κάνουν αποδίδουν το κλείσιμο της «ψαλίδας» στην επανακυκλοφορία των οχημάτων και μάλιστα στο γεγονός ό,τι οι πολίτες δεν εμπιστεύονται ακόμη τα μέσα μαζικής μεταφοράς και χρησιμοποιούν τα Ι.Χ. οχήματά τους.

Αναφορικά με το πετρέλαιο θέρμανσης ο απολογισμός ήταν θετικός σε σχέση με πέρυσι αλλά όπως σημειώνουν οι ίδιοι παράγοντες η νέα παράταση που δόθηκε για τη διάθεση του καυσίμου μέχρι το τέλος του μήνα είναι ανώφελη. Κι αυτό καθώς ο περισσότερος κόσμος που ήταν να προμηθευτεί πετρέλαιο το έπραξε. Πλέον οι τιμές έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν και ελάχιστοι είναι οι καταναλωτές που ενδεχομένως θα κάνουν παραγγελίες.

Σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις για την πορεία των πωλήσεων των υγρών καυσίμων κίνησης το προσεχές διάστημα στελέχη του κλάδου υποστηρίζουν πως όλα θα εξαρτηθούν από τη συμπεριφορά του ιού, των καταναλωτών αλλά και κυρίως από το μέγεθος της τουριστικής κίνησης. Σύμφωνα με τα ίδια πρόσωπα η σημερινή εικόνα αναμένεται να διατηρηθεί και για τους επόμενους δύο με τρεις μήνες.

Τέλος ο κλάδος θεωρεί ότι η πίστωση 10 ημερών που δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών για την πληρωμή του ΕΦΚ και του ΦΠΑ των καυσίμων που αγοράζονται κατά την περίοδο 4 με 19 Μαίου δεν βοήθησε τη ρευστότητα της αγοράς. Κι αυτό καθώς το κόστος της έκδοσης τρίμηνης εγγυητικής που προϋποθέτει για την πίστωση είναι υψηλότερο από το όφελος των 10 ημερών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου