Πέμπτη 23 Απριλίου 2020

Νίκος Ζαχαριάδης: Πτώση της ενεργειακής ζήτησης και έλλειψη ρευστότητας τα δύο βασικά προβλήματα - Ανάκαμψη σε ορίζοντα διετίας

Από το energypress.gr
Η μειωμένη ζήτηση και η έλλειψη ρευστότητας είναι τα δύο βασικότερα προβλήματα που δημιουργεί η κρίση του κορωνοϊού για τον εγχώριο ενεργειακό τομέα, σύμφωνα με όσα δηλώνει σε συνέντευξή του στο πλαίσιο αφιερώματος του energypress ο Νίκος Ζαχαριάδης, διευθύνων σύμβουλος της Elpedison, προσθέτοντας ότι αν παρατηρηθούν καθυστερήσεις στην εξόφληση των συναλλαγών, τότε, εν τέλει, θα υπάρξουν ανασχέσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, που μέχρι σήμερα λειτουργεί χωρίς να έχει επηρεαστεί.

Ο ίδιος τονίζει ότι η κρίση αυτή συμπίπτει..
χρονικά με το σημείο καμπής που συνιστά η εφαρμογή του target model. Υπό αυτή την έννοια, διατυπώνει ανησυχία ότι, αν υπάρξουν σημαντικές αποκλίσεις από το πρόγραμμα εφαρμογής του target model και οι αλλαγές δεν προχωρήσουν συντονισμένα, κάποιες εταιρείες θα κινδυνεύσουν ενδεχόμενα με χρεωκοπία.

Ο κ. Ζαχαριάδης προβλέπει ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας σε βάθος διετίας, αλλά και ότι, σε διεθνές επίπεδο, θα κινηθούμε στο εξής προς ενίσχυση των εθνικών συνόρων, αμελώντας ίσως τα οικουμενικά προβλήματα.

Ακολουθούν οι απαντήσεις του κ. Ζαχαριάδη:

Κατά την άποψή σας, ποιο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που δημιουργεί η υγειονομική κρίση;

Η υγειονομική κρίση στη χώρα μας ευτυχώς ελέγχθηκε, όσον αφορά στα θανατηφόρα περιστατικά και, τουλάχιστον μέχρι τώρα, είμαστε στα συνήθη εποχιακά επίπεδα. Η επιλογή αντιμετώπισης μπορεί να μην έφερε το σύστημα υγείας στα όριά του, αλλά επέδρασε σημαντικά στον κοινωνικό ιστό και στην οικονομία, με συνέπειες που ακόμη δεν έχουν φανεί.

Η Ελλάδα μετά την κρίση θα είναι σίγουρα διαφορετική, αλλά στην πραγματικότητα άγνωστη. Κανένας δεν μπορεί να υπολογίσει σε πόσο χρόνο θα επιτύχουμε ξανά τους ίδιους ρυθμούς ανάπτυξης, δεδομένου ότι η χώρα μας πρέπει να λειτουργήσει σε ένα Ευρωπαϊκό περιβάλλον, που χτυπήθηκε σκληρά, και σε με μία κοινωνία σοκαρισμένη από την  πολύμηνη απομόνωση.

Με τα σημερινά δεδομένα, δύο είναι τα σημαντικά προβλήματα της αγοράς. Η μειωμένη ζήτηση και η έλλειψη ρευστότητας. Αν παρατηρηθούν καθυστερήσεις στην εξόφληση των συναλλαγών, τότε, εν τέλει, θα υπάρξουν ανασχέσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, που μέχρι σήμερα λειτουργεί χωρίς να έχει επηρεαστεί.

Συνολικά για την ενεργειακή αγορά ποιοι είναι οι φόβοι σας για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού; 

Η αγορά ενέργειας στην Ελλάδα βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής. Το 2020, με αιχμή του δόρατος το target model, επρόκειτο να ολοκληρωθούν πλήθος αλλαγών με συγκεκριμένο πρόγραμμα, που εξασφάλιζε τον συντονισμό όλων μας για να μην αυξηθεί ο κίνδυνος για τις εταιρείες ενέργειας. Για παράδειγμα, ο τρόπος με τον οποίον ασφαλίζεις το «Clean Spark Spread» πριν τις μεταρρυθμίσεις διαφέρει σημαντικά από τις επιλογές που έχεις μετά την ολοκλήρωση του target model. 

Η μεγάλη μου ανησυχία  είναι ότι αν υπάρξουν σημαντικές αποκλίσεις από το πρόγραμμα εφαρμογής του target model και οι αλλαγές δεν προχωρήσουν συντονισμένα, οι εταιρείες που είναι short στο retail θα κινδυνεύσουν ενδεχόμενα με χρεωκοπία. Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να στηριχτεί το Σύστημα, που ήδη έχει μια μεγάλη οικονομική τρύπα.

Θεωρείτε ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον μέσα στο οποίο θα κληθούμε όλοι να κινηθούμε μετά την κρίση, επιτρέπει αισιοδοξία και προσδοκίες; 

Βγήκαμε από μία οικονομική κρίση, όπου οι εταιρείες που επέζησαν αναδιοργανώθηκαν σημαντικά. Αυτό το πλεονέκτημα με κάνει αισιόδοξο να προσδοκώ ότι θα ανακάμψουμε σε λιγότερο από δύο χρόνια. 

Ποια είναι η εντύπωσή σας για τη διαχείριση της κρίσης στη χώρα μας. Για παράδειγμα, ως κλάδος βρήκατε από την πολιτεία ευήκοα ώτα ώστε να βρεθούν άμεσες λύσεις σε άμεσα προβλήματα;

Με εξαίρεση την πρώτη εβδομάδα, που ίσως από αδράνεια, είχε επικρατήσει η εσφαλμένη άποψη ότι η κρίση μπορούσε να ξεπεραστεί μόνο με τους Δημόσιους φορείς και Δημόσιες εταιρείες, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε όλοι, ότι στη συνέχεια το ΥΠΕΝ λειτούργησε υποδειγματικά. Ίσως, ένα από τα οφέλη αυτής της κρίσης, θα είναι η συνειδητοποίηση ότι τα προβλήματα μπορούν να λυθούν ταχύτερα με τη δια-δραστική συμμετοχή όλων των  εμπλεκόμενων.

Πιστεύετε ότι η επιχειρηματική κοινότητα της χώρας μας ανταποκρίθηκε στο ρόλο της; Στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων;

Πιστεύω πως ναι. Μέσα στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που δημιουργήθηκαν, οι περισσότερες εταιρείες εξάντλησαν τα περιθώριά τους, είτε προσφέροντας δωρεές,  ενισχύοντας τα τεχνικά μέσα στην υγειονομική μάχη που δόθηκε, είτε εκπτώσεις, είτε συνδυασμό των δύο, όπως η ELPEDISON. 

Πως αξιολογείτε τον τρόπο που η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει το μεγάλο πρόβλημα χρηματοδότησης των πολιτικών αντιμετώπισης της κρίσης;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται ότι δεν είναι αυτό που έχουμε ονειρευτεί και, σε κάθε κρίση, επιβεβαιώνει ότι είναι δύσκολο να γίνει, γιατί υπάρχει μεγάλη απόσταση στην κουλτούρα των λαών. Πιστεύω όμως, ότι ως συλλογικός φορέας χρηματοδότησης αντιμετώπισης της κρίσης, θα ανταποκριθεί με πληρότητα.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι η υγειονομική κρίση ανέδειξε ένα πρόβλημα «διεθνούς ηγεσίας» και βλέπουν την ανάγκη επαναχάραξης κατευθύνσεων, ώστε, μεταξύ άλλων, να εξασφαλίζονται πόροι για οικουμενικά προβλήματα όπως η κλιματική αλλαγή ή οι πανδημίες. Πιστεύετε ότι μπορεί πράγματι η παρούσα κρίση να φέρει τέτοια αποτελέσματα;

Θα έλεγα ότι πιστεύω το αντίθετο. Συγκεκριμένα, πιστεύω ότι θα κινηθούμε προς ενίσχυση των εθνικών συνόρων, αμελώντας τα οικουμενικά προβλήματα. Επιπρόσθετα, οι πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα υποχωρήσουν, λόγω έλλειψης κονδυλίων, και η χρηματοδότηση θα μεταφερθεί σε πολιτικές ενίσχυσης της οικονομίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου